Home Portfolio Henk Laverman

Portfolio Henk Laverman

HENK LAVERMAN 

Henk-in-het-riet-2

 

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Vroeger heb ik in de analoge tijd veel gefotografeerd. Vanwege tweede kans onderwijs en werk heb ik dat een tijdlang passief toegepast. Nadat ik een hartaanval heb gehad is de passie voor vogelfotografie weer actueel geworden. Lekker zonder stress bezig zijn. Sinds 2010 fotografeer ik weer en wel digitaal en met name vogels. Soms ook maak ik portretfoto’s in mijn eigen fotostudio. Ik ben 2 jaar eerder met werken gestopt om mij volledig te richten op mijn leuke hobby; vogelfotografie. 

 

Zeearend_DSC4430

Zeearend. Gaaf om een Zeearend in vlucht op deze wijze te fotograferen.   

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Vogels hebben altijd al mijn interesse gehad. Het is een tak van fotografie die nooit verveelt. Ik ben een type als ik iets volledig beheers, dan raak ik mijn motivatie kwijt. Bij vogelfotografie wordt voortdurend een beroep op je vaardigheden en kennis van de vogelsoorten gedaan om goede vogelfoto’s te maken. Ook is er altijd weer ander licht, omstandigheden (biotoop) en uniek gedrag van vogels, maar zeker ook de verscheidenheid aan vogels en hun kenmerkende gedrag houden mij scherp. Daarnaast kan ik geduldig wachten op het juiste moment. Ik bijt mij als het ware vast in een te verwachten situatie die een mooie kans kan opleveren voor een interactie tussen vogels of uniek gedragsmoment. Bijvoorbeeld het fotograferen van een watersnip die zijn staartveren fraai omhoog doet! Een ander voordeel van vogelfotografie is het feit dat je altijd buiten bent. Ik ben geen type die achter de Geraniums gaat zitten of een hele dag voor de tv gaat hangen. Natuurlijk kijk ik wel tv, meestal voetbal en natuurfilms van BBC of Nat Geo Wild. Kortom er wordt voortdurend een beroep op je kennis van de camera, vogels, geduld en alertheid gedaan. 

 

Velduil_8101899

Velduil. De wendbare duikvlucht is onvoorspelbaar, ben dan ook erg blij met dit unieke moment.   

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen? 

Een vogelplek waar natuurlijk meerdere kansen zijn. Ik maak regelmatig gebruik van een vogelhut, schuiltent, auto,  ook lig ik vaak op de grond vanwege laag camerastandpunt en duik soms met mijn waadpak in het water. Ik probeer als het haalbaar is, zowel de zon als wind in de rug te hebben. Met name de wind is belangrijk omdat de vogels dan naar je toevliegen. Een ander aspect is het tijdstip. Ik fotografeer vaak vroeg in de morgen, of laat in de middag om te profiteren van het warme strijktlicht. De vogels worden dan goed belicht en hebben vaak een lichtje in het oog! Als ik eenmaal een plek heb dan kan ik daar best wel lang blijven zitten en geduldig wachten op de fotokansen. Ervaring heeft wel geleerd dat de momenten dat vogels naar je toekomen vaak een geslaagde foto opleveren. Het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dat je een foto met een verhaal moet maken. Dan heb je of een bijzonder moment nodig. Op Texel heb ik in het verleden een Kluut gefotografeerd die een eierschaal van zijn net geboren jong wegbrengt. Dat is zo’n voorbeeld, maar ook een interactie tussen vogels geeft meestal een verhaal weer. Als dat lukt dan ben ik sowieso dik tevreden. 

 

Tureluur_DSC0578

Kluut/juveniele Tureluur. Een typische gedragsplaat, een foto met een verhaal. Zie ook: http://www.hlfotografie.nl/nl/blog/juni-2017   

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?  

Vorig jaar heb ik dik 16 uur lang alleen in een éénpersoons hutje gezeten in Spanje. Ik werd in het donker gebracht en werd weer opgehaald toen het weer donker was. Tijdens die 16 uur heb ik veel foto’s gemaakt van de Grijze Wouw. Bij het zien van de vogels was direct het wow-gevoel aanwezig. Ik heb in die situatie te maken gehad met zeer uiteenlopende lichtomstandigheden. Eerst met te weinig licht om voldoende sluitersnelheid te hebben, later met prachtig licht, maar op dat moment waren de vogels niet aanwezig en dan een hele periode volop kansen om te fotograferen. In de middag keihard licht en later stevig tegenlicht. Geprobeerd om in alle omstandigheden de vogels te fotograferen. Ik heb een tegenlicht opname van de Grijze Wouwen tijdens prooi overdracht gekozen om het Wow-gevoel over te brengen! 

 

Grijze_Wouw_DSC1870

Grijze Wouwen. De prooi overdracht van de Grijze Wouwen, gaaf met tegenlicht een wow-effect.

 Waardoor of hoe laat jij je inspireren? 

Ik probeer zoveel mogelijk kennis op te bouwen van het gedrag van vogels. In de loop van de tijd word je natuurlijk steeds wijzer als het gaat om uniek vogelgedrag. Je kunt dan beter fotografisch anticiperen als je weet wat er gaat gebeuren. Een voorbeeld is het baltsgedrag van Futen, dat zeer uiteenlopend is. Iedereen kent het “Kopschudden” wel of de “Pinguïndans”, maar het moment dat futen aan het kopschudden zijn er ééntje als een speer ervan doorgaat en vervolgens zijn zogenaamde “Admiraalzeilen-houding” aanneemt, terwijl de ander onderwater duikt en precies bij zijn partner weer boven water komt met de rug naar zijn maatje toe en vervolgens zicht omdraait en daarna het kopschudden zich weer herhaald. Dat unieke gedag heb ik in alle facetten kunnen fotograferen door kennis van dit bijzondere baltsritueel. 

 

Fuut_DSC1485

Futenbalts. Vanuit het met waadpak krijgt je een prachtige compositie van de Futenbalts.   

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list? 

Er zijn genoeg plekken waar ik nog wel een keer naar toe wil gaan. Het lijkt mij geweldig om een visarend op ooghoogte tijdens de duik te fotograferen. Ook De Witbuikzandhoed tijdens het waterdrinken, of een Griel tijdens het water drinken fotograferen zijn soorten die ik wel graag zou willen fotograferen. Ook een mooie specht zoals de Grijskopspecht spreekt mij aan. Ook zou ik graag een Kleine Trap tijdens het baltsgedrag fotograferen op het moment dat hij boven het gras uitspringt. Echt kicken lijkt mij een om Laplanduil in de sneeuw duikend op een muis te fotograferen. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, zeker met de gedachte dat Afrika ook zulke mooie vogels heeft om op de foto te zetten. 

 

Steltkluut_DSC4834

Steltkluten. Het ultieme moment van de Steltkluten; het kruizen van de snavels, na het paren. 

 

Papegaaiduiker_DSC2343

Papegaaiduiker. Een Papegaaiduiker met een bek vol visjes landend tussen de bloemen. Wat wil je nog meer!? 

 

Steenuil_DSC4179

Steenuil. De strekte poten van de landende Steenuil geven deze opname extra cachet. 

 

IJsvogel_DSC4000

IJsvogel. Een kick moment dat je de duikende IJsvogel vlak dat hij onder water gaat kan fotograferen. 

 

Hop_DSC1316

Hop. De omgevingskleuren sluiten naadloos aan bij de kleuren van de Hop. 

 

Havikarend_DSC2954

Havikarend. Een bijzondere arendsoort in een prachtige setting kunnen fotograferen. 

 

Bijeneter_DSC1780

Bijeneter. De verschillende kleurlagen en details van de Bijeneter sprak mij aan. Wirdum

 

 23 juni 2017 Henk Laverman http://www.hlfotografie.nl/  

 

Reacties

  1. Na deze portfolio te hebben gelezen en bekeken, is mijn bewondering nog groter geworden voor jou Henk,
    hoop dat we nog lang van je foto's(en verhalen) mogen genieten.

    gr Math Gossens

Geef een reactie