Home Natuurfocus

Natuurfocus

Natuurfocuslogo 1

 

Al 11 jaar is Natuurfocus de thuishaven voor natuurfotografen in het oosten van Nederland. Maar inmiddels hebben ook natuurfotografen uit andere delen van ons land de weg naar de vereniging weten te vinden.  Natuurfocus is in 2006 opgericht als een vriendenclub rond de bekende natuurfotograaf Han Bouwmeester, die ook de rol van eerste voorzitter op zich nam. In de afgelopen jaren is de club uitgegroeid tot een volwassen vereniging met ca. 130 leden, waarvan velen actief deelnemen aan de georganiseerde foto-excursies en clubavonden. 

Bij Natuurfocus is iedereen welkom, van beginner tot gevorderde, van amateur tot professional. Natuurfocus kent geen ledenstop en stelt geen fotografische eisen.  De thuisbasis van Natuurfocus is Holten, centraal in de regio gelegen in de prachtige natuur van de Sallandse Heuvelrug, alwaar we maandelijks te gast zijn in het Kulturhus. We hebben daar de beschikking over moderne presentatieruimtes en zelfs een grote theaterzaal. In die theaterzaal, waar we regelmatig gebruik van maken, is het voor de leden en externe sprekers telkens weer een genot om op het enorme bioscoopdoek hun foto- en audiovisuele presentaties te kunnen tonen. 

 

DDN-Theaterzaal_800px

 

 Theaterzaal Kulturhus Natuurfocus heeft zich een aantal doelen gesteld: 

  • het bevorderen van verantwoorde natuurfotografie, waarbij het beschermen en in stand houden van natuur en milieu het belangrijkst is;
  • het overdragen van kennis en inzicht in de natuur en het stimuleren van natuurbewustzijn, natuurbehoud en milieubeheer;
  • het delen van kennis en liefde voor de natuur en natuurfotografie met anderen;
  • het bevorderen van kennis en ervaring in de fotografie.

Voor het organiseren van de foto-excursies en clubavonden is een groep vrijwilligers actief in de activiteitencommissie. Zij organiseren elke maand, uitgezonderd juli en augustus, een foto-excursie en een clubavond. Daarnaast zijn er allerlei persoonlijke initiatieven van leden om er in kleiner verband met elkaar op uit te trekken. De club heeft een deels openbare website (www.natuurfocus.com), waarop leden hun gemaakte natuurfoto’s kunnen tonen en daar commentaar op ontvangen, de geplande activiteiten worden gemeld en de foto’s van de foto-excursies aan elkaar worden vertoond. 

Natuurfocus is een gezellige club, waar de leden leuk en respectvol met elkaar omgaan en altijd bereid zijn om elkaar te helpen. Naast die gezelligheid wordt er serieus gefotografeerd, door een aantal leden zelfs op professioneel niveau.   De foto-excursies hebben telkens een ander thema, waarvoor we een passend gebied bezoeken in Oost Nederland en (soms ver) daarbuiten. Tijdens deze excursies delen de leden hun kennis en vaardigheden met elkaar om hun fotografie verder te verbeteren. Af en toe maken we gebruik van externe workshopgevers om ons te trainen in een specifiek onderwerp, zoals landschap, macro, gebruik van filters e.d. 

 

 

DDN-WorkshopBasMeelker

  Workshop Bas Meelker   

 

De hier getoonde foto’s zijn alle gemaakt door leden tijdens een foto-excursie of workshop.

 

DDN-AnnieVanDeursen_1080px

  Foto Annie van Deursen 

 

DDN-TonnyBosman_1080px

  Foto Tonnie Bosman 

 

DDN-RuudVanDerBliek_1080px

  Foto Ruud van de Bliek 

 

DDN-RuudLagraauw_1080px

  Foto Ruud Lagraauw 

 

DDN-RichardSmid_1080px

 Foto Richard Smid 

 

DDN-PaulOostveen_1080px

  Foto Paul Oostveen 

 

DDN-MichelWissink_1080px

  Foto Michel Wissink 

 

DDN-JoopGerretse_1080px

  Foto Joop Gerretse 

 

DDN-JitzeTerpstra_1080px

  Foto Jitze Terpstra 

 

DDN-HenkValk_1080px

  Foto Henk Valk 

 

DDN-FreOlthof_1080px

  Foto Fre Olthof 

 

Commotion

  Foto Fred van Rooijen 

 

DDN-DesireeAdam_1080px

  Foto Desiree Adam 

 

DDN-AnneBaauw_1080px

  Foto Anne Baauw 

 

DDN-TomSmit_1080px

  foto Tom Smit  

 

 De clubavonden worden zo gevarieerd mogelijk ingevuld, waarbij we de leden aanmoedigen om hun eigen werk te tonen en vaardigheden te delen en waarvoor we regelmatig gastsprekers uitnodigen. 

 

DDN-LezingPaulVanHoof

 

Op de zgn. technische avonden wordt aandacht besteed aan beeldbewerking met Photoshop en Lightroom en allerlei technische fotografieonderwerpen. 

Minimaal een keer per jaar is er een fotobespreekavond, waarvoor de leden foto’s kunnen insturen en die door de aanwezigen van opbouwend commentaar worden voorzien. Ook is er jaarlijks een drukbezochte clubavond met zelfgemaakte audiovisuele presentaties (fotoseries met muziek) van leden. 

Elke maand is er voor alle leden een fotowedstrijd rond een bepaald thema. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering wordt door de aanwezige leden uit de maandwinnaars de jaarwinnaar gekozen. Ben jij op zoek naar een natuurfotoclub die de natuurmaatschappelijke waarden centraal stelt, waar de leden elkaar respecteren en helpen en die gezelligheid combineert met serieuze natuurfotografie, dan is Natuurfocus ook jouw club. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Reacties

Geef een reactie