Een foto openen in Photoshop:
- Met de rechter muisknop een maal op de foto klikken, Openen met opzoeken en met linker muisknop Adobe Photoshop aanklikken.
of:
2. PS = Photoshop openen en de foto openen via Bestand – Open
Bewerken van de toonwaarden:
Bij elke foto hoort een histogram, dat je kan vertellen of een foto een goede verdeling van de toonwaarden heeft.
Photoshop (of Lightroom) gebruikt onder andere het histogram om een foto te corrigeren. Dit is tevens het belangrijkste gereedschap van PS.
Afbeelding – Aanpassingen – Niveau’s: nu verschijnt het histogram van de foto (zie bijlage)
Een goede foto heeft een histogram, die links gelijk begint en rechts ook tot het einde doorloopt. Beperkt je eerst tot het histogram zelf: onder het histogram zijn drie pijltjes:
Links voor de donkerste beeldpartijen (de “zwarten”) een zwart pijltje en rechts voor de lichtste partijen (de “witten”) een wit pijltje. In het midden voor de grijstinten een grijs pijltje. Een te donkere foto heeft links dus een stevige berg en loopt rechts niet helemaal tot het einde door; bij een te lichte foto is het net andersom.
Een foto met te weinig contrast heeft dus zowel links als rechts een vlak gedeelte.
Je corrigeert een foto heel simpel door met de linker muisknop het zwarte of witte pijltje naar rechts, resp naar links te schuiven tot je het begin van de helling bereikt. De foto verandert mee, dus je kunt gelijk het resultaat zien.
Een voorbeeld van een foto zonder of weinig donkere partijen (ook wel high key genoemd)
Hierbij is goed te zien, dat rechts op het histogram de meeste beeldinformatie is te zien. Deze foto is niet overbelicht, maar bewust zo vormgegeven in PS.
Hierbij juist het tegenovergestelde: een foto met hoofdzakelijk donkere partijen (low key). Beide foto’s zijn bewust zo bewerkt, dus het histogram is een nuttig hulpmiddel, maar niet bindend bij de bewerking. Bepaal zelf wat je mooi vindt!!
Een foto in de mist, dus met weinig contrasten. Op het histogram loopt zowel naar links als rechts de curve niet door. Er zijn dus geen zwarten en ook geen witten aanwezig.
Nogmaals: bij een gewone foto is het histogram een nuttig hulpmiddel om over- of onderbelichte foto’s te corrigeren, maar je moet zelf bepalen hoever je wilt corrigeren!
Een onderbelichte (te donkere) foto; goed is te zien op het histogram dat er geen hooglichten aanwezig zijn rechts op de curve.
Door het witte schuifje (pijltje) rechts in de curve van de hooglichten naar links te trekken wordt de belichting gecorrigeerd.
Bij overbelichte (te lichte) foto’s kun je het zwarte pijltje (links bij de curve) naar rechts trekken om de foto donkerder te krijgen.
Let wel:
a. Sterk overbelichte foto’s met uitgebeten witten zijn doorgaans niet meer te corrigeren!
b. Sterk onderbelichte foto’s zijn doorgaans wel aardig te corrigeren, maar je loopt wel de kans dat je veel ruis in de foto krijgt, vooral in de donkere partijen.
Het is sterk aan te bevelen om je foto’s altijd in RAW te maken omdat RAW veel meer informatie bevat dan een JPEG foto en daarom correcties kunnen worden uitgevoerd zonder noemenswaardig verlies aan beeldkwaliteit!
Een RAW bestand kost wel meer opslagruimte dan een JPEG bestand, maar voor een betere beeldkwaliteit moet je toch beslist voor RAW kiezen. De meeste camera’s kunnen trouwens zowel RAW als JPEG tegelijkertijd op de geheugenkaart opslaan, dus als je nog niet erg bedreven bent in RAW bewerking dan kun je voorlopig met je JPEG bestanden werken.