Niet beïnvloede dieren


Overijssel


Voedselzoektocht



De notenkraker wordt in Nederland gerekend tot de zogenoemde invasiesoorten. In de meeste jaren is hij zeldzaam.
Dit najaar is een opvallende trekbeweging van Notenkrakers op gang gekomen.
Notenkrakers verlaten hun leefgebied wanneer er te weinig voedsel is en leggen dan honderden kilometers af. De soort leeft vooral van de zaden van de den. Zo’n massale uittocht volgt meestal op een aantal jaren waarin die bomen veel zaden produceren, waardoor de populatie groeit. Volgt daarop een jaar met weinig zaden, dan is er niet genoeg voedsel voor al die vogels en moeten grote aantallen vogels uitwijken naar gebieden waar wel voldoende te eten is. (tekst overgenomen van Nature Today)


  • Aperture: f/7.1
  • Camera: Canon EOS R7
  • Shutter speed: 1/320s
  • ISO: 3200
  • Photo taken: 27 October, 2026 14:54:09
  • Exposure bias: -2/3EV
  • Focal length: 200/1mm