Home Verslag DDN fotodag Boomkikkers en meer!

Verslag DDN fotodag Boomkikkers en meer!

 

Verslag DDN fotodag 'special' Boomkikkers en meer!   

Vrijdag 16 september 2022

 

 

 

 

Sandra Kuijvenhoven

 

Een mooie ochtend de zon komt langzaam door maar het is nog wel wat fris. Voordat we het veld van Edo van Uchelen induiken krijgen we koffie met wat lekkers en de benodigde informatie over het gebied.

Eenmaal wandelend door het mooie gebied kom je ogen en oren te kort, het leeft en groeit hier!  Van boomkikkers tot juffers en hagedissen,  de zonnedauw en alle andere bloemenpracht laat je even in een andere wereld zijn. Ook mochten we  gebruik maken van de vogelhut op het terrein.

Ik ging op zoek zoals meerderen in de groep naar de boomkikkers en na even zoeken werden ze door velen gevonden. Er werden heel wat foto's gemaakt en we waren elkaars hulp met het geven van schaduw. Voor mij een andere manier van fotograferen en met ander materiaal. Zo fijn dat Brigitte me te woord stond en mij verder op weg hielp in het fotograferen.  

Ik hield van alles in de gaten want ja een hagedis wilde ik ook wel graag voor mijn lens zien, die rakkers zijn zeer alert en snel tegenover de bijna onzichtbare langzamere boomkikkers en  het vinden van een goede compositie blijft hierin een  uitdaging. 

Tussendoor een heerlijke soep met brood gekregen om vervolgens verder te struinen. Toen er tussen het mooie zonnige weer een tweede regenbui zich liet zien schuilden we snel en kregen we een heus live concert van onze groene vrienden. Sommigen van ons wisten deze met blaasbalg vast te leggen  wat was dit genieten. 

Eind van de dag heb ik de vogelhut bezocht en alhoewel het al wat later op de middag was lieten verschillende vogels zich zien, koolmeesjes, specht, merels, vinkjes etc. Hier kon ik even oefenen met de instellingen en de timing. Zo leuk om te zien hoe ze zich in het water opfrissen. De tijd vloog voorbij en gezamenlijk hebben we onder het genot van een drankje onze ervaringen van de middag gedeeld. Een gezellig en ontspannen middag met veel diversiteit.

 

 Sip Liewes

 

Gedurende een heel gezellige DDN fotodag draaide het voor een deel om de boomkikkers. Nou, die waren er voldoende. Deze vond ik zelf wel erg leuk. Je ziet gewoon dat alles draait om warm worden. Het zonnetje speelde een grote rol. Heerlijk!!

 

 

Linda Hazenberg

 

Tijdens de foto dag van DDN volop genoten van de boomkikkers en de gezelligheid. Exif Canon 6D II 100mm macro ISO 1000 1/640 sec f 2.8

 

 

Sandra Kuijvenhoven

 

Tijdens de fotodag Boomkikkers en meer zag ik deze op de steen ze zijn superalert en snel. Prachtige beesten om te zien. 

De muurhagedis is een slanke, kleine, afgeplatte hagedis met een lange staart (tot 12 cm). Je herkent deze hagedis aan zijn (donker)bruine, soms groenige grondkleur, afwisselend donkere en lichte lengtestrepen en ingewikkelde tekening op de rug. De muurhagedis is over het algemeen zeer fijn geschubd en heeft een niet-getande, gladde achterrand aan de halskraag, een belangrijk detail om de muurhagedis van de levendbarende hagedis te onderscheiden. Ook opvallend is het slaapschild tussen oog en oor. Mannetjes hebben langere achterpoten en een grotere kop dan vrouwtjes. Hun zijkanten zijn donker en hun buik is oranje(rood) met zwarte vlekjes. Vrouwtjes herken je aan lichte strepen op de flank en een witte, roze of gele buik met puntvormige vlekjes. De appel valt trouwens niet ver van de boom: jongen worden geboren met een witte buik en lijken dus erg veel op hun moeder. Sommige volwassen muurhagedissen hebben ook blauwe vlekjes op hun zij. ​ 

 

Sip Liewes

 

Gedurende de leuke DDN fotodag in het "kleine Paradijsje" van Edo van Uchelen te Vledder zag ik een Kleine Vuurvlinder zitten op een bloem. Op een gegeven moment kwam daar (naar mijn idee) een Blinde Bij bij ;)) die eigenlijk geen bij is maar een zweefvliegje. Vond het beeld van hen beide we gaaf!

 

 

Loes Belovics

 

Na twee geslaagde fotodagen bij Edo vorig jaar had ik er weer zin in en ook deze dag werd weer een succes met prima omstandigheden en een fijne gezellige groep.

Eén keer kregen we een geweldige plensbui over ons heen, maar dat was helemaal niet erg, integendeel,  we werden verrast door een uitbundig kwakend koor van boomkikkertjes, dán pas besef je hoeveel er zitten in dit eldorado van Edo, het kikkerkoor kwam echt van alle kanten!

 

 

Brigitte van Krimpen

 

Ook dit keer was het weer volop genieten in het paradijsje van Edo. Op deze prachtige plek waar volop boomkikkers, hagedissen en nog veel meer te vinden is, voel je je als natuurfotograaf als een kind in de snoepwinkel. Maar oefff wat is het lastig om die groene jongens (en meisjes) mooi op de foto te zetten. Vaak zitten ze lekker achter een paar blaadjes of met hun neus tegen een braamstekel aangedrukt. Deze zat echter heel even te poseren op een mooie vrije plek. 

Behalve fotograferen was het ook erg leuk om de deelnemers te spreken en elkaar te helpen,  kortom een geslaagde dag met fijn gezelschap.
 

 

 

 

 

Reacties

Geef een reactie