Home Make-over 'High key paardenhoofd"

Make-over 'High key paardenhoofd"

 

Make over "Highkey Paardenhoofd"  van Carla Groenenboom

Onlangs deden we de oproep : Maak jij een make over? 

Carla stelde het origineel van haar foto Highkey Paardenhoofd   beschikbaar en 4 DDN-ers gingen aan de slag!

 

 

Foto Carla Orgineel-001 klein

Originele opname Highkey paardenhoofd van Carla Groenenboom   

 

Bewerking Carla

Bewerking door Carla Groenenboom  

 

En dan nu de resultaten van de bewerkingen!  We legden deze anoniem voor aan Carla en vroegen haar om een reactie:

Carla: Hier mijn reactie / feedback op mijn door anderen bewerkte foto. Wat misschien leuk is om te weten is, dat in deze bewerkingen het oog lichter is als wat ik had gedaan. En dan kan je , als je goed kijkt, drie mensen op de grond zien zitten die het paard op de foto nemen. Mijn voorkeur gaat uit naar foto A.

  

DSC_3661_623DSC_3661high key EDIT-Brigitte-002

A. Bewerking door Brigitte van Krimpen: 

Foto geopend in Camera RAW 

 1. Hoge lichten en witten aangepast zodat er geen clipping meer is (uitgevreten witten). Details in de witten komen niet meer terug doordat deze reeds “kwijt” geraakt zijn door het aanleveren van een Jpg compressie.
 2. Zwarten aangepast om ook hier clipping te vermijden (dichtgelopen zwarten en details)
 3. Foto geopend in Photoshop
 4. Details versterkt door gebruik te maken van detail Extractor (NIK-Color Effex) in een nieuwe laag
 5. Laag 1 toegevoegd en blauw tinten verwijderd dmv wit te schilderen met overvloei modis KLEUR (HUE).
 6. Nieuwe totaal laag van de onderstaande lagen gemaakt en hier de haren bij het oog weggecloned (laag 2)
 7. Nieuwe totaal laag van de onderstaande lagen gemaakt en met TOPAZ Impressionism het beeld zachter gemaakt. Masker gebruikt om het oog vrij te houden. (laag 2 copy)
 8. Nieuwe totaal laag van de onderstaande lagen gemaakt en met het High Pass filter (bovenbalk filter>overig) het oog en omtrek verscherpt. Overvloei modis OVERLAY (bedekken) gebruikt. (laag 3)

De insteek van mijn bewerking is om je beeld zachter te maken en iets meer detail te geven. De crop is gekozen om de lijn van de neus vanuit de hoek te laten komen en wat lege loze ruimte aan de rechterzijde kwijt te raken waardoor het beeld iets intiemer wordt. 

Br

Zoals je misschien al gemerkt hebt werk ik volledig non-destructief in Photohop, dus niks gummen maar alles met nieuwe lagen en maskers. Dit heeft als voordeel dat als je dit bestand als PSD file opslaat, je altijd terug kan naar alle stadia en alles onafhankelijk van elkaar opnieuw kan aanpassen en veranderen daar waar gewenst. Vooral met grote ingewikkelde aanpassingen heeft dit enorm veel (tijds- en frustratie) voordelen. Bestanden worden uiteraard wel wat groter. (klik voor vergroting)   

Carla: Is een mooie bewerking. De kleur is natuurlijker en de vacht oogt aaibaar. Zelf kies ik niet voor deze uitsnede, het oor mag wmb er wel bij. Het oog zou ik zelf wat donkerder houden. Ik heb geen Camera Raw dus ik kon de bewerking niet helemaal volgen maar heb wel wat beschreven bewerkingen hiervan zelf gebruikt in Lightroom. ( Ik heb de desktop versie van Lightroom ).     

 

Foto Carla bewerking Marianne-001

B. Bewerking door Marianne Brouwer: 

Wat ik gedaan heb is hem omgezet naar zw/w en het oog teruggepoetst. Daarna de nog aanwezige doortekening rondom het oog weggehaald, en een andere uitsnede gemaakt, beeld iets gekanteld. Oog wat vergroot, verscherpt en meer verzadigd. Ongerechtigheden in ooghoek weggehaald met snel retoucheerpenseel. 

Carla: Mooie bewerking, neigt m.i. meer naar Highkey. Minimalistisch maar toch compleet.       

 

Foto Carla Orgineel-bewerkt-bewerkt-bewerkt

C. Bewerking door Nel Talen: 

Ik volg met werken zo m’n gevoel dat ik eigenlijk niet helemaal meer weet wat ik precies heb gedaan. Maar goed ik ga een poging doen. Als ik naar de foto kijk zie ik een paardenportret in twee delen. Eén gedeelte met nog wat doortekening en een gedeelte wat behoorlijk licht is. Misschien zelfs wel overbelicht. In eerste instantie ga ik op zoek naar meer details om wat meer evenwicht te krijgen in het beeld, maar die komen niet tevoorschijn. Dan ga ik kijken of een textuur hier een oplossing kan bieden. En daar zie ik mogelijkheden. Nu verder met softe afwerking en welke kleuren ik mooi vind. Het oog moet gaan spreken dus daar ook wat aandacht naar toe. Storende haartje weg, iets meer kleur en helderheid. 

Carla: Veel onrust in de foto. Ik heb de neiging om te denken dat er twee beelden samen zijn gevoegd. Streperige stukken die niet in de originele foto aanwezig waren.   

 

Foto Carla - bewerking Loes-2

D. Bewerking door Loes Belovics: 

Bewerking in Lightroom:  De hooglichten teruggebracht, daarmee komen niet meer alle details terug,  maar bij highkey is dat voor mij geen punt.  Wat helderheid en contrast toegevoegd. De blauwe manen zijn voor mij teveel van het goede, daarom de verzadiging van het  blauwe terug gebracht, en het bruin juist iets meer kleur gegeven. Uitsnede gemaakt opdat het oog uit het midden komt en zodanig dat rechtsboven nog net wat vacht te zien is. 

Carla: Het oog trekt mooi de aandacht, al vind ik de uitsnede ook hier iets te veel. Zelf had ik nog wat meer haartjes rond het oog weggehaald. De kleur van het oog vind ik erg mooi.  

 

Tot slot heeft Carla de foto opnieuw bewerkt:

 

bewerking na feedback 3-001

Nieuwe bewerking door Carla Groenenboom  

Carla: Ik heb opnieuw de foto bewerkt en meegestuurd. Maar ik heb het idee dat de foto minder mooi meekomt als dat ik op Lightroom thuis ziet. Opgeslagen voor verzending maakt de foto niet mooier. Er blijft een blauwe zweem in de manen zitten die ik op mijn laptop niet ziet. Wat ik heb gedaan aan de foto is:

 • hooglichten sterk verminderd evenals de witte tinten
 • zwart toegevoegd
 • levendigheid verhoogd 
 • verzadiging verhoogd
 • luminantie oranje voor het oog verhoogd
 • textuur en korrel toegevoegd
 • verscherpt en ruis verminderd.

Ondanks dat ik bij foto A de aaibaarheid ziet heb ik er zelf voor gekozen om de foto wat "harder " te houden.

En dan ben ik weer benieuwd wat jullie hier van vinden.....

 *****

En daar zijn wij van Deel de Natuur ook benieuwd naar!  We lezen dan ook graag jullie meningen en bevindingen in een reactie op dit artikel.

Ook horen we graag wat je vindt van deze rubriek?

Nu zijn de moderatoren aan de slag gegaan maar bij een volgende uitnodiging tot bewerken hopen we dat jullie ook meedoen!

Heb jij een foto met een bewerkingsvraag of eentje die geschikt is om te laten bewerken?  Als je die beschikbaar wilt stellen voor een volgende editie van deze rubriek dan horen we dat graag!

Vermeld het bij je upload of stuur ons even een berichtje via het contactformulier.

*****

Carla,  hartelijk dank voor jouw medewerking!!

 

Reacties

 1. Reactie op de Make-over: Leuke manier om goed naar een foto te kijken. Zo zie je wat een goede nabewerking kan doen voor een beeld. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de uitsnedes van de 4 DDN-ers, omdat bij hen de plaats van het oog op een gulden snede ligt en echt aangenamer kijkt, dan de keuze van Carla. Het oor is niet als zodanig herkenbaar en hoeft er voor mij niet bij.
  De nabewerking van Nel vind ik prachtig, maar ja ik houd van haar stijl. Daarna komt voor mij de foto van Loes, omdat daarin nog kleur zit en ook al is het een highkey bewerking, dan mag daar van mij nog wel wat kleur in te zien blijven.
  Groeten, Gonnie

 2. leuk de verschillende bewerkingen te zien . is weer een hoop uit te leren en soms is het ook net wat je zelf mooi vind
  leuk om dit af en toe te doen

  groetjes roxy

 3. Het is leuk en interessant om die verschillende bewerkingen te zien, hoe ieder op zijn eigen wijze aan de slag is gegaan.
  Bijzonder om te zien dat Carla zich bij haar nieuwe bewerking niet teveel heeft laten beïnvloeden door deze foto's maar toch vooral haar eigen koers is blijven volgen.

  Groet Loes

Geef een reactie