Home Make-over "Wooden animal"

Make-over "Wooden animal"

 

Make over “Wooden Animal”  van Ronald Bergkamp

 

Onlangs deden we weer een oproep : Maak jij een Make over ?

Ronald stelde het RAW bestand van zijn foto Wooden Animal!   beschikbaar en meerdere DDN-ers gingen deze uitdaging vol enthousiasme aan.

 

Make over Ronald Bergkamp-001

 

En dan nu de resultaten van de bewerkingen!  We legden deze anoniem voor aan Ronald en vroegen hem om een reactie:

Hierbij mij reactie c.q deskundig commentaar ? Wil graag sowieso alle deelnemers bedanken voor hun tijd en kwetsbaar opstellen. Top om van elkaar te leren. Heerlijk om te zien dat fotografie ook heel veel persoonlijke smaak keuzes inhoudt en waarin je jezelf kunt uiten. Bij het schrijven van mijn reacties op de verschillende bewerkingen wist ik niet van wie de foto’s waren. Allemaal bedankt! 

 

A Bewerking Hans Vellekoop

A. Bewerking Hans Vellekoop 

Bewerking in LR:    -0,2 belichting,  +35 contrast,  +5 hooglichten,  +47 Witte tinten,  -28 textuur,  +20 helderheid,  +20 Nevel verwijderen,  - 15 Vignet.  In HSL iets geel en Oranje eruit (-7 en -16).  Dan wat Dodge en Burn .  Ik probeer gewoon elke slider maximaal en minimaal (zeker bij zo'n soort foto) om te kijken wat het effect is en of ik dat wil. 

Ronald:  Het verhogende contrast toevoegen werkt hier goed, onderwerp komt beter naar voren dan het origineel. Onderwerp krijgt hierdoor meer pit.   

 

B Hans Vellekoop ZW

B. Bewerking Hans Vellekoop Z/W 

Ik heb ook een bewerking in Zwart-Wit gemaakt. Deze heb ik Silver Effex Pro gedaan, en daarna nog wat met een paar sliders (contrast, highlights,vignet) afgemaakt. Was aan het overwegen of ik dat takje wat naar de 'kin' toeloopt weg zou klonen.. ergens stoort ie me wel wat. 

Ronald: Mooie metallic look na deze bewerking. Hele ander uitstraling in de foto. Zelf heb ik dat takje ook overwogen weg te halen, mij stoort het ook.   

 

C Bewerking Gonnie

C. Bewerking Gonnie van de Schans 

Bewerking in Lightroom: 

 • Uitsnede behouden.
 • Eerst de kleurtemperatuur een stuk koeler gemaakt.
 • Textuur aangedikt.
 • Groen verzadiging terug gedraaid, aqua kleurtoon lager
 • Bij ogen, mond en neus het zwart extra aangezet
 • Flinke vignettering toegepast.

Ronald:  Prachtig hoe deze bewerking in mijn ogen de details meer naar voren laat komen. Het extra aanzetten komt idd beter uit de verf dan het origineel.   

 

D Bewerking Roxy-001

D. Bewerking Roxy van Zanten 

Ik heb de boomstam geselecteerd en op een nieuwe laag gezet, de achtergrond heb ik meer contrast gegeven tot dat ik het donker genoeg vond. Ik heb de boomstam iets van contrast gegeven en met dodge en burn  gedaan zo dat je meer  schaduwen en lichte plekken krijgt en dat naar mijn mening de aandacht naar de kop gaat. Ik ben benieuwd naar de andere bewerkingen wat er uit komt ik hoop dat de mijne niet te extreem is :D 

Ronald: Ik vind hem zeker niet te extreem, prachtig zelfs. Werkt heel goed die nieuwe laag waardoor de achtergrond meer rust krijgt en het onderwerp nog beter tot zijn recht komt. Ik lees bij meerder bewerkingen dodge en burn, zelf nog niet mee gewerkt maar het onderwerp lijkt hierdoor meer dieptewerking te krijgen.   

 

E Bewerking Adri

E. Bewerking Adri Groot Nuelend 

De foto leent zich natuurlijk goed om de contrasten wat aan te zetten. Het beste gaat dat in zwart/wit. Workflow is dus eenvoudig. in de Raw converter van Photoshopelement heb ik enkel de helderheid verhoogd met +1,00. Vervolgens met Nik-filter in Silver Efex Pro helderheid: -20, contrast: +50, Structuur: -60. 

Ronald: Weer een hele andere uitstraling door de toegepaste bewerking. Mooi het zwart/wit anders toegepast.   

 

F Bewerking Brigitte

F. Bewerking Brigitte van Krimpen 

 1. Foto geopend in Camera RAW
 2. Contrasten en structuur iets aangescherpt en objectief profiel automatisch ingelezen
 3. Foto geopend in Photoshop
 4. Laag gekopieerd en desaturatie en vignettering toegepast
 5. Laag (uit 4) gekopieerd en met clone stamp lichte vlekken weggewerkt
 6. Nieuwe totaal laag van de onderstaande lagen gemaakt en een BLUR filter toegepast met masker om de korreligheid van de achtergrond iets te vervagen.
 7. Nieuwe laag gemaakt en met de kwast nog wat donkere vlekken aangepast
 8. NIK filter Photo Stylizer toegepast uit de collectie Color Efex Pro 4 om een wat warmere kleur te verkrijgen.

De insteek van mijn bewerking is om je beeld wat meer spooky en sinister te maken. De vignettering zorgt dat alle aandacht naar het hout gaat en er is bewust gekozen voor een wat vlekkerige achtergrond. 

Ronald: Het idee om het onderwerp meer spooky en sinister uitstraling te geven is goed gelukt. Ook het weghalen van de lichte vlekken in de achtergrond geeft het onderwerp meer de aandacht. Je bent er goed in geslaagd om de kleuren van het onderwerp in de achtergrond terug te laten komen door het niet helemaal zwart te maken.   

 

G Bewerking Barbara-001

G. Bewerking Barbara van der Linde 

Ik heb in PS en Luminar de Wooden animal geselecteerd, omdat ik de achtergrond te geelgroen vond heb ik met kleurtoon e.e.a. gefilterd. Verder iets verscherpt, ruis wat weggehaald en met helderheid en contrast wat gespeeld in beide selecties dus achtergrond en beest apart waardoor beest iets meer loskomt van de achtergrond. 

Ronald: Door het weghalen van de kleuren in het onderwerp en verandering van de kleuren in de achtergrond komt het beter tot zijn recht. Mooi je uitdrukking “Het Beest”.   

 

Ronald:  Deel de Natuur had mij gevraagd en de mogelijkheid geboden om zelf ook nog een nieuwe bewerking aan te leveren. Uitgangspunt voor mij was om mijn nieuwe bijdrage extreem en spooky te laten lijken. Sommige ideeën heb ik van jullie bewerkingen overgenomen. Normaal zou ik hem nooit zo uploaden maar vond het wel een keer leuk om extreem te gaan (voor mij althans ?) 

 

Nieuwe bewerking Ronald

Nieuwe bewerking Ronald Bergkamp 

Openen in Camera RAW. Veranderingen in de zwarten, witte en hooglichten. Vignettering toegepast. In PS de tak weggepoetst en de witte vlekken wat bijgewerkt. Oog, mond en rugvin wat donkerder gemaakt. Nik color efex Pro 4 toegepast, zowel de bleach Bypass en later de levels en curves.  

 

Ronald,  hartelijk dank voor jouw medewerking!!

****

We bedanken natuurlijk ook de DDN-ers voor hun inspirerende bewerkingen! 

Geweldig om te zien dat de mogelijkheden en variaties oneindig zijn.

*****

  We lezen uiteraard graag ieders meningen en bevindingen in een reactie op dit artikel.

Ook horen we graag wat je vindt van deze rubriek?

Om te reageren scroll je even naar beneden.

 

*****

Heb jij een foto met een bewerkingsvraag of eentje die geschikt is om te laten bewerken?

Als je die beschikbaar wilt stellen voor een volgende editie van deze rubriek dan horen we dat graag!

Vermeld het bij je upload of stuur ons even een berichtje via het contactformulier.

*****

         

Reacties

 1. Super leuk om mee te doen en de verschillende bewerkingen onder ogen te krijgen. Weer veel van geleerd qua inzichten en bewerkingen.
  Graag bij deze ook een compliment voor het team achter DDN. Kost toch een hoop tijd, email beantwoording enz enz. Dank daarvoor.

  Groetjes Ronald

 2. Geweldig om te zien wat je allemaal van een foto kunt maken, en dank zij de toelichtingen erbij heel leerzaam. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Z/W bewerking van Hans Vellekoop (B) en de duistere bewerking van Roxy van Zanten (D). Maar de rest mag er zeker ook zijn!
  Fantastisch hoe je zelf even helemaal los gegaan bent Ronald. ik vind hem gaaf!

  Groetjes Loes

 3. Ontzettend leuk om de verschillende stijlen te zien en dat de omschrijving erbij staat heel leuk en leerzaam.
  Bedankt voor de uitdaging
  Groetjes Roxy

Geef een reactie