Home Portfolio Arjo van Dijk

Portfolio Arjo van Dijk

Portfolio Arjo van Dijk 

 

DSC04187_edited-2.jpg

 

Hoe ben je begonnen met fotograferen?

 Ik fotografeer eigenlijk nog niet heel lang. Zo'n jaar of negen geleden leende ik de compactcamera van mijn vrouw. Tijdens wandelingen en fietstochten die we maakten, begon ik foto's te maken. We wonen in Zeeland, dus er waren onderwerpen genoeg. Ik merkte dat ik het heel leuk vond om beelden te maken. Via diverse websites ontdekte ik de macrofotografie, dat wilde ik! Al snel kocht ik een spiegelreflexcamera en macrolens, een hobby was geboren. Toen ik een aantal jaar geleden door omstandigheden geestelijk in zwaar weer kwam, ging ik vaak vroeg in de morgen de natuur in om te wandelen en foto's te maken. Dit was bijna therapeutisch voor me. Als mens voelde ik mij onderdeel van de natuur, een bestaan in het grote geheel. De natuur nam verdriet en gaf bijna zingeving. Tot op de dag van vandaag haal ik een deel van mijn geluk uit het fotograferen en het zijn in de vrije natuur. Voor mij is het dus duidelijk een combinatie van die twee. 

 

DSC04699_edited-3.jpg

 

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Ik heb meerdere discipline's geprobeerd: onder andere architectuur en portret. Ik heb onwijs veel respect voor deze vormen van fotografie. Een mooi portret kan mij raken, ontroeren bijna. Persoonlijk geeft het praktiseren van deze vormen mij niet voldoende genoegdoening. Ik mis de geuren en kleuren van een nat veldje in de vroege morgen. Daarnaast blijft de natuur mij boeien. Hoe bijvoorbeeld een paddenstoel zich kan ontplooien, bijna een onmenselijke waarneming. Of hoe soms alles moet kloppen om zich te kunnen voortplanten. Neem het Pimpernelblauwtje. Geweldig hoe dat diertje zich handhaaft. Die natuur, dat wonder wil ik vastleggen en onderdeel van zijn!

 

DSC04871_edited-2.jpg_01

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een goede foto te komen? 

Voor macrofotografie ben je van veel factoren afhankelijk. Sowieso heb je een goede voorbereiding nodig, wordt vaak onderschat. Via observado.org, veldwerk en contacten ontdek ik steeds meer mooie velden, met name in België en Duitsland. Hoewel ik geen soortenjager ben, kan ik genieten van de schoonheid van bijvoorbeeld een parelmoervlinder. Daarnaast is het moment van fotograferen belangrijk. Ik ga altijd voor dag en dauw op pad, om vier of vijf uur opstaan is geen uitzondering. Het weer speelt een grote rol, het liefst ga ik op een windstille en koude morgen. Dan is enige kennis van het veld van belang. Waar komt de zon op, waar slapen de vlinders en/of libellen, enzovoort. Het licht is een belangrijk ingrediënt voor het maken van een goede foto, soms heb je maar een minuutje het mooie licht op de plek waar je staat. Natuurlijk zijn ook de instellingen van je camera en de nabewerking thuis belangrijk. Al met al dus veel factoren en ze vergen veel inspanningen. 

 

DSC06116_edited-3.jpg_01_01

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit ?

Lastig te zeggen. Ik kan enorm enthousiast zijn. Als alle elementen zoals bij de vorige vraag bij elkaar komen, kan ik kreten van vreugde slaken. Zo was ik ooit met een fotomaatje in een veld op de Belgische grens. De ochtend was prachtig. Op een gegeven moment kwam een vrouw het veld op, ze woonde een paar honderd meter van het veld. Ze kwam vragen of alles wel goed met ons ging... ze had mijn vreugdekreten gehoord. Oeps! Maar er zijn zoveel mooie momenten. Alleen dit jaar al: fraaie ochtenden in Frankrijk en mooie avonturen in België en de Duitse Eifel, maar ook 'gewoon' hier op een veldje om de hoek. 

 

DSC06306_edited-4.jpg_01

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

 Ik heb veel van andere fotografen geleerd, door te kijken op diverse fotofora bijvoorbeeld. Maar ook op fotodagen, en in persoonlijk contact met andere fotografen. Daarnaast is het belangrijk dat je een leergierige houding hebt. Luisteren naar wat anderen van jouw foto's vinden. Fotofora spelen daarin een grote rol. Het krijgen van opbouwende kritiek kan enorm leerzaam zijn en inspiratie bieden. Daar moet je voor open staan. Ik zie teveel fotografen die op het zelfde niveau blijven, puur omdat ze gelauwerd worden op die fora. Inspiratie is een bijna vaag begrip. Het heeft met invloeden te maken. Invloeden van muziek, films, woorden (literatuur) en gebeurtenissen. Al die elementen vormen een bron in jezelf en kunnen een uitweg vinden in een foto die je maakt. 

 

DSC06406.jpg_01

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish-list?

Genieten, blijven genieten! Natuurlijk wil ik graag een fotoreis in Bulgarije maken, prachtige soorten vliegen daar. Maar met alle techniek en kennis die je hebt en alle soorten voor je lens krijgen die je kunt bedenken, het staat slechts in dienst van verwondering voor de schoonheid van deze aardkloot! 

 

DSC06914_edited-1.jpg_01

 

DSC08199_edited-1.jpg

 

DSC08682_edited-3.jpg

 

DSC08864_edited-1.jpg_01

 

DSC09030_edited-3.jpg

 

DSC09513_edited-1.jpg

 

DSC09572_edited-1.jpg

 

Foto's-bibliotheek.photoslibrary

Reacties

Geef een reactie