Home Portfolio Jacqueline Gerhardt

Portfolio Jacqueline Gerhardt

 

Portfolio Jacqueline Gerhardt

 

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Als kind kreeg ik ooit een oude Kodak camera van mijn oom en tante; ik vond het geweldig interessant om daar mee rond te lopen. Toen ik wat ouder werd fotografeerde ik met de welbekende Olympus Trip van mijn moeder. De wens om ooit een spiegelreflexcamera te bezitten werd echter steeds groter. Maar ja, fotografie was in die tijd nog iets voor de “happy few”. Uiteindelijk heb ik rond mijn vijftiende mijn eerst “echte” camera gekocht: een oerdegelijke Zenit. Daarmee heb ik me de techniek van het fotograferen eigen gemaakt.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Al van kleins af aan heb ik veel belangstelling voor de natuur; wellicht doordat ik midden in de stad (Nijmegen), tussen huizen en beton, opgroeide. Ik keek elke natuurfilm die er op tv te zien was en de eerste natuurfilm in de bioscoop  was “Bij de beesten af” van Bert Haanstra. Toen dacht ik al: dat zou ik ook wel willen fotograferen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij macrofotografie en insecten hebben daarbij vaak een hoofdrol. Uiteraard fotografeer ik ook wel alle andere mooie en interessante dingen die ik in de natuur tegenkom, maar kleine dingen uitvergroten heeft toch mijn voorkeur.

 

 

 

De belangrijkste factoren om tot een goede foto te komen?

Ik denk dan in de eerste plaats aan het licht. Dat vind ik persoonlijk het mooist ’s morgens vroeg, net na zonsopkomst. Daarvoor moet je dan wel heel erg vroeg opstaan, en als avondmens valt dat niet altijd mee, maar voor fotografie kom ik graag mijn bed uit.

Ten tweede moet ik de rust en de ruimte hebben om “mijn ding te kunnen doen”. Dus de tijd hebben en nemen om de foto te maken. Alles vanuit de diverse perspectieven bekijken. Mij constant afvragen: wat als?

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Het gebeurt geregeld dat ik van Moeder Natuur een cadeautje krijg wanneer ik op pad ben om te fotograferen; een sprinkhaan die aan het vervellen is, een libel die een soortgenoot aan het oppeuzelen is, twee rupsen die samen met een mier het vocht uit een plantenstengel drinken/eten. Allemaal prachtige fotomomenten en ik hoop dat er nog vele zullen volgen.

Maar als ik er dan toch één moet kiezen is dat de foto van een uitsluipende vuurjuffer. Die metamorfose vond plaats in onze vijver. Ik zag dat toen voor het eerst en keek er vol verwondering naar. Uiteraard heb ik het hele proces vastgelegd. Dat één foto daarvan uiteindelijk in een boek van het Wereld Natuur Fonds terecht is gekomen vind ik nog steeds heel bijzonder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Vooral door te kijken naar foto’s van anderen. Ik vraag me dan af: waarom vind ik die foto mooi en hoe is dat gefotografeerd. Daarnaast volg ik ook regelmatig de online webinars die er tegenwoordig zijn en af en toe een workshop. Meestal zorgt dat voor genoeg inspiratie om nieuwe dingen uit te proberen, wat overigens niet altijd lukt en soms ook frustrerend kan zijn.

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist?

Geen verre reizen of zo, maar gewoon mij verder ontwikkelen als (natuur)fotograaf.

De digitale fotografie heeft mijn ontwikkeling als (natuur)fotograaf in een stroomversnelling gebracht. Ik ben daarbij steeds kritischer geworden en daardoor niet snel meer tevreden. Het heeft me steeds betere foto’s opgeleverd, maar het blijven toch veelal “losstaande” beelden.

Ik heb me dan ook voorgenomen om me in 2022 te gaan verdiepen in het maken van een serie over één onderwerp. Wat dat gaat worden? Ik heb nog geen idee ……………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

 

 

Reacties

 1. Prachtige portfolio Jacqueline en dat je hart bij de macro fotografie ligt is heel duidelijk te zien. Fraaie foto's en leuk je verhaal te hebben gelezen. Ik ben ook benieuwd naar welke serie er gaat komen van jouw hand. In ieder geval veel plezier en succes daarmee!

  • Bedankt voor je fijne reactie Nel.
   Ik ben nog hard aan het nadenken over het onderwerp van de te maken serie. Heb al wel wat ideeën, maar nog geen beslissing genomen.

 2. Prachtige portfolio Jacqueline...ook mijn hart ligt bij macrofotografie dus erg veel affiniteit met je verhaal.
  Goed om het verhaal achter de fotograaf te lezen, geeft een beetje inzicht in je foto die overigens
  prachtig zijn. Complimenten voor je verhaal en begeleidende foto's derhalve.
  Het mooie van macrofotografie is dat je soms thuiskomt en je foto op de computer zet en dingen ziet
  die je "live" niet eens waren opgevallen. het blijft fascineren. Succes met je prachtige hobby!

  • Dankjewel voor je leuke reactie.
   Het is inderdaad een geweldige hobby en de natuur heeft zoveel moois te bieden. Toch loop ik zo nu en dan eens vast en lukt het wat minder. Het is dan fijn om via DDN de foto's van anderen te kunnen bewonderen en daar weer inspiratie uit te halen.

  • Dankjewel Peter.
   Het voordeel van macro is dat je er alle kanten mee op kunt: creatief, abstract, high key/low key, etc. en de onderwerpen liggen voor het oprapen.
   Ik zou dus zeggen: ga er eens mee aan de slag! Maar pas wel op, het is wel verslavend ;)

 3. Het is telkens weer leuk om iemand door middel van zijn/haar persoonlijke verhaal wat beter te leren kennen en dat als zo'n verhaal vergezeld gaat van prachtige foto's is zo'n portfolio natuurlijk helemaal genieten. Je hebt een fraaie selectie gemaakt Jacqueline.
  Ik ben benieuwd of het je gaat lukken om projectmatig aan de gang te gaan, ik wens je daarbij veel succes en vergeet niet dat onze rubriek Deel jouw Natuur een mooi podium biedt om de resultaten met ons te delen!

  • Bedankt voor je fijne reactie Loes.
   Ik ben er nog niet helemaal uit wat 'mijn project' gaat worden. Men zegt dat het het beste is om het niet te ver weg te zoeken, zodat je er regelmatig even naar toe kan/mee bezig kunt zijn. Aan de ene kant beperkt dat de keuze, maar aan de andere kant biedt het ook veel kansen. Als het allemaal gaat lukken zal ik zeker het e.e.a. delen op DDN.

 4. Prachtig portfolio heb je hier neergezet Jacqueline.
  Ik kan me vooral vinden in tijd, rust en ruimte om tot een goed resultaat te komen.
  Genieten in de natuur en je onderwerp op je eigen manier fotograferen, dat geeft veel voldoening.
  Je foto van de Weidebeekjuffer vind ik geweldig, de andere foto's mogen er natuurlijk ook zijn.
  Ik wens je heel veel succes met je fotografie.

  Gr. Fons

Geef een reactie