Home Portfolio Nico van Gelder

Portfolio Nico van Gelder

 

23119989_1465878680147512_5393202215871686471_o

 

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Mijn vader fotografeerde veel en zo geleidelijk aan ben ik er ook mee begonnen vanaf mijn 14e. Toen onze twee kinderen klein waren heb ik hen voornamelijk gefotografeerd en daarnaast ook onze vakanties. Toen was de fotografie nog analoog en ik heel wat uren in de donkere kamer doorgebracht. 

 

 

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Natuurfotografie heeft mij altijd getrokken omdat ik vaak in de natuur ben. Maar pas na mijn pensionering had ik eindelijk voldoende tijd om ook echt serieus met de natuurfotografie te beginnen. Mijn beroep als huisarts verschafte mij destijds te weinig tijd. Fotograferen van dieren in het wild vergt nu eenmaal veel geduld en tijd. Daarnaast fotografeer ik graag landschappen, het liefst in de vroege morgen vanwege het mooie licht rond zonsopkomst. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen? 

Vooral geduld en doorzettingsvermogen naast streven naar enige mate van perfectie. En natuurlijk vooral zelfkritisch zijn. Beseffen, dat een foto van een dier mogelijk nog beter kan met mooier licht of achtergrond. Ook het beheersen van fotobewerking is heel belangrijk voor mij omdat ik daarmee een foto soms aanzienlijk kan verbeteren en er mijn eigen stempel op kan drukken, een zegening van de digitale fotografie. 

 

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? 

Eigenlijk zijn er twee events geweest waar ik nog steeds aan terugdenk. Beren fotograferen in Finland en een fotoreis naar de Donaudelta in Roemenië. Beide reizen in een bijna ongerepte natuur. In Finland was ik diep onder de indruk van de prachtige en imposante beren die soms vlak langs onze hut liepen. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren? 

Fotografen die de grenzen opzoeken van hun mogelijkheden inspireren mij bijzonder. Marsel van Oosten, Paul Nicklen, Jim Brandenburg om enkele te noemen. 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list?

 Ooit zou ik nog eens naar Chili willen gaan. Lang geleden heb ik in Chileens Patagonië met twee vrienden een voettocht gemaakt met rugzak en tent en het schitterende landschap en de bijzondere dieren zal ik niet gauw vergeten. Ook de rest van het langgerekte land is erg mooi. Wie weet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2316677/Oh-nuts-Squirrel-imitates-Ice-Ages-Scrat-tries-hang-dinner.html   Een klankbeeld van de IJssel: https://www.facebook.com/nico.vangelder.9/videos/vb.100001761832220/831037773631609/?type=2&video_source=user_video_tab    

Reacties

Geef een reactie