Home Portfolio Paul Cools

Portfolio Paul Cools

Paul-Cools-01

 

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Ja een beetje het standaard verhaal, door van  kleins af aan er in op te groeien. Elk weekend wel een keer ergens wandelen, en dan op je 16e van je eerste zomerbaantje je eerste fototoestel kopen. Het was een analoge Minolta met een 300mm. lens, maar ja alles zat ver weg en rolletjes kosten geld en het ontwikkelen ook. Daarna ben ik gaan digiscopen via mijn telescoop in combinatie met een Nikon Coolpix, dat was best leuk maar ik wilde toch meer kwaliteit. Vervolgens overgegaan op een Canon 20D met 300mmf/4 en vanuit daar alles opgebouwd tot de apparatuur die ik nu heb. Met de jaren ook steeds allrounder geworden wat betreft de onderwerpen.  De kennis daarover groeide en werd steeds uitgebreider, dat maakte het alleen maar makkelijker. 

 

Alpenmarmot

Alpenmarmot   

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Het heeft me gewoon altijd geboeid, en je komt soms op de gekste en mooiste locaties. Ik inventariseer al jaren gebieden als vrijwilliger naast mijn baan en om dan vrijspel te hebben in een gebied is mooi meegenomen. Maar het leukst blijft toch om de aparte vondsten vast te leggen. Ik heb ook veel geluk met de gebieden die hier liggen rond Tilburg, er is hier een enorme diversiteit met veel bijzondere onderwerpen. Maar om het gedrag van een diersoort te bewonderen blijft iets interessants hebben. Ik blijf me soms verbazen over de dingen die ik zie, natuur verveelt gewoon niet. Het blijft een hele uitdaging om het gewenste plaatje te maken, laat staan om het onderwerp voor de lens te krijgen. 

 

bruine pelikaan

Bruine Pelikaan  

 Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen? 

Toch wel een uniek moment of een leuke aparte gedragsfoto, verder steek ik ieder jaar wel tijd in projectjes of probeer ik dingen uit. Maar ergens veel tijd insteken en dan het resultaat halen blijft een mooi gevoel geven. Ik heb er jaren over gedaan om heikikkers, hier om de hoek,  in een perfect blauwe paringsfase vast te leggen, je moet maar net precies die ene piekdag hebben in maart wanneer dat gebeurt. Enkele uren later is dat vaak al niet meer het geval, en zijn ze al weer bijna in hun vaste kleuren te bewonderen. Het is gewoon iets wat moeilijk te timen is, maar dat is met veel dingen in de natuur. 

 

heikikker

Blauwe Heikikker   

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? J

a lastig, ik heb er best veel en veel ontmoetingen met een leuk onderwerp zijn mooi. Maar een foto die me altijd wel blijft boeien is de Noordse glazenmaker die vol in de lens kijkt. Ik heb denk ik vier uur aan de rand van een vennetje gezeten in Drenthe,  waar meerdere van deze zeldzame libellen vlogen, handmatig vluchtfoto’s maken en dan opeens een exemplaar wat recht voor me face to face stil hangt. Gelukkig kreeg ik hem snel scherp en kon ik net drie foto’s schieten. Vooral de stand van de vleugels boeide me erg, het was gewoon het perfecte moment. 

 

Noordse glazenmaker

 Noordse Glazenmaker   

Waardoor of hoe laat jij je inspireren? 

Door foto’s in bladen, boeken, facebook of andere media. Maar ik wil vooral zelf genieten, het is voor mij altijd een herinnering aan een mooi moment. Maar tijdens reisjes die ik begeleid steek ik altijd nog een hoop op van de deelnemers, en pas ik dat ook zelf steeds vaker toe. Ach het blijft leuk en je leert nog steeds dingen bij. 

 

grote weerschijnlvlinder

Grote Weerschijnvlinder   

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list? 

Redelijk wat mooie plekken, maar Madagaskar lijkt me helemaal geweldig. Dat is een apart wereldje waar vele unieke diersoorten voorkomen. Maar ook Europa heeft nog veel te bieden, zo lijkt me enkele weken rondtrekken in Scandinavië  erg gaaf. Ach als er maar iets moois te zien is, dan hoef je  vaak niet eens zo ver weg te gaan! 

 

veelvraat

Veelvraat   

 

wespendief

Wespendief   

 

morinelplevier

Morinelplevier   

 

kwartelkoning

Kwartelkoning   

 

koningseiders

Koningseiders   

 

Kleine gekuifde ijsvogel

Kleine Gekuifde IJsvogel   

 

Dambordje

Dambordje

 

Reacties

Geef een reactie