Home Hollands kant

Hollands kant

 

Hollands kant - door Nel Talen

 

Ja, als je de bloemen ziet weet je direct waarom fluitenkruid deze bijnaam heeft. Wat is het toch elk jaar weer prachtig om de bermen wit te zien worden van het mooie fluitenkruid. Het heeft iets romantisch, het geeft mij een gevoel van vroeger. Ik vind het altijd weer een uitdaging om deze mooie bloemen te fotograferen.

Fluitenkruid, officieel Anthriscus sylvestris genaamd, behoort tot de schermbloemfamilie en is familie van de bekende (eetbare) kervel. De plant dankt de naam aan de holle stengels. Daar kan een soort fluit van gemaakt worden.

De plant komt in het wild voor in heel Nederland. Met name daar waar grassen wild kunnen groeien, tref je fluitenkruid aan. Dit kan in willekeurige natuurvelden zijn, maar ook in de berm langs de weg. Je treft fluitenkruid bloeiend aan in de periode van medio april tot en met juni.

De kleine (drie tot vier millimeter) witte bloemetjes zitten als een bosje bij elkaar en ogen heel lieflijk, zeker tussen het hoge gras. Meestal bevat een stengel twee kleine en drie grote kroonbladen. De bladeren lijken wel wat op varen bladeren en zijn daarom uitermate geschikt om daar met je camera eens tussen te gaan zitten. Dan zoeken naar een mooie compositie waarbij het blad vaag als omlijsting kan dienen in je beeld.

 

Hieronder zie je een aantal foto's die ik heb gemaakt van het fluitenkruid. Ik heb hier mijn zoomlens 70-200 mm ingezet en verschillende mogelijkheden en technieken gebruikt,  o.a. heb ik door vegetatie heen gefotografeerd, een kleurvariant gebruikt, het onderwerp in de schaduw gezet en het licht in de achtergrond, ICM (Intentional Camera Movement) toegepast en multiple exposure.

 

 

Canon EOS R, zoomlens 200mm, 1/1000 sec, f/2.8

 

Canon EOS R, zoomlens 200mm, 1/200 sec, f/2.8

 

Canon EOS R, zoomlens 200mm, 1/640 sec, f/2.8

 

Canon EOS R, zoomlens 200mm, 0,4 sec, f//32

 

Canon EOS R, zoomlens 200mm, 1/125 sec, f/8

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn fotografie, neem dan ook eens een kijkje op mijn website https://www.neltalen.nl/

 

 

Reacties

Geef een reactie