Home IJsland: Land van vuur, ijs en water

IJsland: Land van vuur, ijs en water

 

IJsland: Land van vuur, ijs en water

door Leo Vogelenzang

 

Van de landen in Europa die ik ken vind ik IJsland in fotografisch opzicht het interessants. Door zijn ligging net onder de Poolcirkel en langs de Warme Golfstroom heeft dit land een uitgesproken zeeklimaat met vaak snelle weerswisselingen. De IJslanders zeggen dan ook “Als het weer je niet aanstaat, wacht dan vijf minuten”.

Er wonen nog geen 400.000 mensen in dit land dat ongeveer even groot is als de hele Benelux. Dat betekent dus dat er nog veel ruimte is voor de natuur.

IJsland biedt een grote variatie aan landschappen, van dorre as- en steenwoestijnen, via vulkaanlandschappen, ruige bergen, wilde rivieren en watervallen tot en met gletsjers en gletsjermeren.

Daarnaast zijn er veel leuke planten en dieren, vooral vogels, die het land interessant maken voor de natuurfotograaf.

Een probleem voor een reis naar dit bijzondere land is dat het toerisme hand over hand toeneemt. Ik zou dus iedereen willen aanraden om het hoogseizoen (juni-juli) te vermijden. De mooiste manier om er te komen vind ik is per boot, de ferry van de Smyril Line is een Faeröerse rederij. Een overtocht duurt drie of vijf dagen afhankelijk van de vraag of je een tussenstop van twee nachten op de Faeröer wilt maken.

IJsland is geologisch gezien een heel jong land, nog maar 16 á 17 miljoen jaar oud, terwijl de aarde al zo’n 4,5 miljard jaar bestaat. Het is ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de oceaanbodem. Het land ligt midden op de Midden-Atlantische rug, het gebied tussen de Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat. Deze twee tektonische platen schuiven elk jaar ongeveer twee centimeter van elkaar af waardoor magma zijn weg naar boven heeft gevonden en IJsland is gevormd. Het land is dus hoofdzakelijk opgebouwd uit vulkanisch materiaal en gesteente. 
IJsland wordt nog steeds gemaakt en gevormd: de aarde hoest, boert en braakt op vele plaatsen. Gemiddeld vindt er om de vijf jaar wel ergens een vulkaaneruptie plaats, vaak voorafgegaan door aardbevingen.

Rondom geisers en warmwaterbronnen zie je vaak terrassen van afgezette mineralen die na afkoeling van het water uitkristalliseren en mooie structuren vormen.

Voor vogelliefhebbers is IJsland een eldorado en het is vaak  niet moeilijk om vast te stellen om welke soort het gaat. Als je een zwaan ziet is het altijd een Wilde zwaan, een stern is altijd een Noordse stern, een roofvogel is of een Zeearend of een Giervalk of een Smelleken, maar die verschillen dermate in grootte dat vergissen niet mogelijk is. Een beroemde locatie voor het spotten van vogels is Mývatn  (muggenmeer) in het noordoosten met soorten als de IJslandse brilduiker, Kuifduiker en IJseend. Zeevogels broeden op kliffen langs de kust. Het mooiste klif is Látrabjarg, een landtong, in het uiterste noordwesten van het land. Op sommige plekken is dit klif meer dan 400 meter hoog. Het klif wordt bewoond door miljoenen vogels, waaronder Papegaaiduikers, Jan-van-genten, Zeekoeten en Alken.

Het enige inheemse landzoogdier in IJsland is de Poolvos. Rendieren kun je ook tegenkomen maar die zijn ooit ingevoerd. De IJsbeer komt van nature niet voor in IJsland maar raakt hier per ongeluk wel eens verzeild via een ijsschots en wordt dan zo snel mogelijk afgeschoten.

 

 

01 Kerlingarfjöll 

    Een prachtig gebied in centraal IJsland, een combinatie van een oud vulkaanlandschap met  een kleine gletsjer

 

02 Námaskarð

     Een solvatarenveld in noordoost IJsland met warme modderpotten

 

 

03 Krafla

    Solvatarenveld in de omgeving van de Krafla-krater

 

 

04 Hveravellir

    Warmwater bronnetje met randjes van uitgekristalliseerde mineralen

 

 

05 Hraunfossar

     Letterlijk: lavawatervallen. Het water spuit uit gaten en spleten naar buiten

 

 

06 Papegaaiduiker (Lundi)

     Echtelijke ruzie

 

 

07 Zwarte zeekoet (Teista)

     Een mooie zeevogel met zijn lakrode snavel en voeten

 

 

08 Harlekijneend (Straumönd)

    De IJslandse naam zegt al, een eendensoort van snelstromende rivieren.

 

 

09 Kaldalón 

    Smeltwater rivier van een kleine gletsjer in het noorden van IJsland

 

 

10 Knikkend nagelkruid (Fjalldalafífill)

    Groeit bij voorkeur op beschaduwde vochtige plekken

 

 

11 Alpensneeuwhoen (Rjúpa)

    De vogel van de whisky The Famous Grouse (whisky)

 

 

12 “Groene mosbeek” in het binnenland

     Water is leven

 

 

13 Snæfellsnes

    Volgens Jules Vernes begon hier de Reis naar het Middelpunt der Aarde

 

 

14 Breiðárlón

     Gletsjermeer ten zuiden van de Vatnajökull-gletsjer

 

 

15 Jökulsárlón

     Het grote gletsjermeer ten zuiden van de Vatnajökull

 

 

16 Blue Diamond

    Uit water  zijt gij geboren, tot water zult gij wederkeren

 

 

 

Wil jij ook  'Jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

 

 

Reacties

 1. Tjonge Leo wat moet jij je hart op hebben kunnen halen. Wat een schitterende foto's, de een nog mooier dan de ander. Het is een droom voor elke natuurfotograaf om daar te mogen zijn. Je hebt mij op een boeiende manier door het landschap geleidt.
  Bedankt daarvoor.

  gr. Peter

 2. Wat moet het een genot zijn om daar in alle rust en ruimte foto,s te maken van de prachtige flora en fauna ..zoals je met deze foto,s ook laat zien en het mooie informatieve verhaal erbij.

  groet dick.

 3. Wat een mooi artikel en de foto's, ja die zijn echt super Leo! Maar dat kun jij als geen ander, uitgekiende composities en abstracties. Ik ben fan 😊

 4. Leo, wat een prachtige reis moet dat geweest zijn. De beschrijving maakt begerig er ook eens heen te gaan. Heel mooie foto’s. Bedankt dat je je ervaringen wilde delen.

 5. Wow...wat een prachtige beelden van dit bijzondere land. Tekst én foto's vormen samen één supergoede reclame voor dat gebied. Complimenten!

  Groeten,
  Annie

 6. Hele dikke complimenten voor dit prachtige artikel Leo, mooi informatief verhaal en foto's die stuk voor stuk helemaal top zijn, wat een vakwerk!
  En wat heeft dit land veel moois te bieden, ik ben niet zo reislustig, maar als ik dit zie begin ik toch wel te fantaseren....
  Dank dat ik heb mogen meegenieten van dit land van vuur, ijs en water.

 7. Mooi artikel met prachtige foto’s, Leo. Ik hoop er begin juni naar toe te gaan met een vogelreis en door jouw bijdrage krijg ik er nóg meer zin in.

  Groet, Leo

Geef een reactie