Home Make-over "Zandstorm"

Make-over "Zandstorm"

 

Make over “Zandstorm”  van Bas Oosterom

Onlangs deden we weer een oproep : Maak jij een Make-over ?

Bas stelde het RAW bestand van zijn foto Zandstorm  beschikbaar en aantal DDN-ers ging enthousiast de digitale doka in.

 

Zandstorm gepubliceerd

Bewerking Bas 

 

Zandstorm origineel

Originele opname 

 

En dan nu de resultaten van de bewerkingen!  We legden deze anoniem voor aan Bas en vroegen hem om zijn reactie: Bas: Allereerst superleuk dat mijn foto lijdend voorwerp mocht zijn in de “Make over”. En ook wel spannend. Toen ik mijn RAW-bestand naar Loes had opgestuurd was ik oprecht benieuwd wat er allemaal terug zou komen. En ik was net zo verrast toen ik de resultaten in de mail zag binnenkomen. Iedereen geeft z’n eigen touch aan de foto op basis van de indruk die de foto bij hem of haar maakt.    

 

A. Bewerking Eric Gibcus 

In RAW de hooglichten terug gebracht. In PS via selectieve kleur, het overbelichte gedeelte meer geel gemaakt, daarna via Viveza de linker bovenhoek donkerder gemaakt, rechts midden iets opgehelderd, met verschillende kloongereedschappen de grote flare in het midden van het zand verwijderd en met niveaus meer contrast aangebracht. 

Bas: De dramatiek in deze foto spreekt mij aan. Het repareren van de “flare” is goed gelukt. Het zou mooi geweest zijn als dat ook met de flare in de lucht rond de zon was gebeurd. Bij nader inzien stoort die mij een beetje. De kleurtint is door de bewerking wel een beetje “oververhit” wat mij betreft, maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit heel veel met persoonlijke smaak te maken heeft.     

 

 

B. Bewerking Peter van den Bos 

Ik heb de foto wat dramatischer gemaakt door een Graduated Filter van Color Efex Pro ( NIK filter) te gebruiken en ook wat meer contrast gegeven. Ook het formaat veranderd. 

Bas:  Deze is voor mij best verrassend. Door lucht en zand qua kleur uit elkaar te trekken ontstaat er een heel andere foto die heel verfrissend is. In het gebied rond de zon vind ik dat wel wat doorgeschoten omdat het daar nu echt blauw is en dat komt mij te onwerkelijk over. De aangepaste uitsnede maakt de foto wel evenwichtiger.     

 

 

C. Bewerking Eric Gibcus 

Na de eerste bewerking  A omgezet  naar grijswaarden in Photoshop, met niveaus meer contrast aangebracht. Bijgesneden, want ik vond in Z/W het onderste gedeelte niet passen. 

Bas: Hier blijkt dat de foto zich ook goed leent voor omzetting naar zwart wit. In combinatie met de panorama uitsnede heeft ook deze foto een groter dramatisch effect gekregen. Jammer vind ik dat de foto naar rechtsonder wel erg dichtloopt en er weinig of geen doortekening meer is. Wellicht had het geholpen als met een graduated filter de onderzijde van de foto qua niveaus meer uit elkaar was getrokken. Nodigt uit tot een nieuwe poging wat mij betreft.    

 

 

D.Bewerking

D. Bewerking Jaap Coorens 

Ik vond de foto mooi maar wat te lief. Deed me denken aan western. Ik wilde meer dreiging geven en een " oude" look. Eerst in Lightroom standaard met de schuifjes gespeeld, niks bijzonders. Toen in Topaz Studio 2 AI-clean en precision contrast en precison detail toegepast. Daarna Nik analog efex pro. Een blauwe tint toegevoegd via een filmstrip (cool) en dirt en scratches toegevoegd. Ook wat meer contrast en en brightness wat minder. Wel geprobeerd de lijnen in het zand zichtbaar te houden. 

Bas: Met deze bewerking waan je je inderdaad in het Wilde Westen… De dreiging en oude look zijn goed gelukt. De blauwtinten zijn een mooie toevoeging die het effect mooi versterken. Dirt en scratches zijn net echt waardoor het lijkt of de foto uit een gevonden fotoalbum van een cowboy komt. Heel origineel.     

 

 

 

E. Bewerking Loes Belovics 

Leuke uitdaging en ik ontdekte dat ik met een foto van een ander meer durf,  je weet tenslotte niet hoe de omstandigheden werkelijk waren, dus je mag er een eigen draai aan geven. In Lightroom kwam ik er niet uit, daar alleen een andere uitsnede gemaakt (rechts en onder een stukje er af). Verder  heb ik  me eens vrijwel alleen uitgeleefd in Color Efex Pro ( Nik filters):  Sunlight -  Reflector Efex - Detail extractor - Graduated filter ( coffee) 

Bas: Leuk dat iemand zich vrij voelt om zich uit te leven op mijn foto… Het koffie-effect spat er wel van af. Het lijkt nu bijna een woestijn van gemalen koffie haha. Door de bewerking in Color-efex pro is het monochrome karakter van de foto mooi benadrukt en tegelijkertijd zijn de flare vlekken ook mooi verdwenen (bewust of onbewust).  

 

Tot slot vroegen we Bas of hij,  geïnspireerd door deze variatie in bewerkingen, zelf nog eens de Zandstorm in wilde duiken?

Bas: ’t Is heel verfrissend om te zien wat anderen van een foto maken, die niet de beleving van het moment van fotograferen hebben meegemaakt. Dat moment was voor mij het vertrekpunt om m’n eigen bewerking te maken, maar de nieuwe bewerkingen openen m’n ogen om eens met een andere bril naar een foto te kijken. Natuurlijk werd ik geïnspireerd om de foto zelf ook nog een keer beet te pakken. Dat is dus bewerking F geworden…   

 

bewerking F BAs

F. Nieuwe bewerking door Bas Oosterom

Bas : Ik heb eerst in Lightroom Basmet een graduated filter de witbalans van het luchtdeel van de foto aangepast, Ook van het bovenste deel de belichting iets teruggebracht en de hooglichten rond de zon teruggeschroefd. Vervolgens het contrast opgeschroefd en verder bewerkt in Photoshop. Daar heb ik de flare vlekken in het midden en in de lucht zo goed mogelijk weggewerkt. Vervolgens heb ik in HDR Efex pro meer drama in de foto gebracht door niet alleen voor de donkere variant te kiezen maar ook door er meer textuur in te brengen. Het zand wordt daardoor meer benadrukt. Tenslotte een HD-uitsnede van 16:9 gemaakt. Iedereen hartelijk bedankt voor de moeite en de inspiratie! Echt superleuk om zo (samen met anderen) met je foto’s bezig te zijn. Dat is echt Deel de natuur ?    

 

Bas,  hartelijk dank voor jouw medewerking!!

****

We bedanken natuurlijk ook de DDN-ers voor hun inspirerende bewerkingen! 

Geweldig om te zien dat de mogelijkheden en variaties oneindig zijn.

*****

  We lezen uiteraard graag ieders meningen en bevindingen in een reactie op dit artikel.

Ook horen we graag wat je vindt van deze rubriek?

Om te reageren scroll je even naar beneden.

*****

 

 

Heb jij een foto met een bewerkingsvraag of eentje die geschikt is om te laten bewerken?

Als je die beschikbaar wilt stellen voor een volgende editie van deze rubriek dan horen we dat graag!

Vermeld het bij je upload of stuur ons even een berichtje via het contactformulier.

*****

   

Reacties

Geef een reactie