Home Portfolio René Vos

Portfolio René Vos

Portfolio René Vos

 

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

In 2010 heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera gekocht. Vooral om de kinderen te fotograferen, die toen nog een stuk jonger waren. Daarnaast kreeg ik op mijn verjaardag van mijn vrouw een cursus fotografie, waar de basisbegrippen zoals diafragma, sluitertijd, ISO, enz. werden uitgelegd. Daarvoor moesten natuurlijk opdrachten gedaan worden en zo is fotografie langzaam mijn leven binnengekomen. Uiteindelijk is het een volwaardige hobby geworden. 

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Ik hield altijd al van wandelen in de natuur. Daarom voerde ik de opdrachten voor de eerder genoemde cursus ook meestal uit tijdens wandelingen. In het begin beschouwde ik mij dan ook als een fotograferende wandelaar. Naar mate de tijd vorderde veranderde dat langzaam in een wandelende fotograaf. Nu durf ik mij hobbynatuurfotograaf te noemen. Niet onbelangrijk is dat je binnen de natuurfotografie enorm veel kanten op kunt. Van macro- tot wildlifefotografie en van landschap- tot vogelfotografie. Omdat ik een brede belangstelling heb, vind ik het prettig om de ene keer met vlinders en libellen bezig te zijn op de vierkante meter en de volgende keer mij onder te verbazen over een prachtige zonsopkomst en te proberen die sfeer vast te leggen van een prachtig landschap. Zo blijft fotografie voor mij interessant en kan ik mijn creativiteit op verschillende manieren kwijt.   

 

DDN_1

  

DDN_2

 

 Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren voor een geslaagde foto? 

Dat ligt eraan wat voor foto het is. Je zou kunnen zeggen dat een foto voor mij geslaagd is als ik het idee wat ik had voordat ik afdrukte, terug zie in de foto. Dat kan een bepaalde sfeer zijn, een bepaald gedrag van een dier of het mooi vastleggen van een bepaalde soort. Maar als ik één element uit zou moeten kiezen dan is het licht/belichting. Omdat dat zo bepalend is voor de sfeer van de foto. Dus als ik het licht weet vast te leggen op de manier die ik in mijn hoofd had is de foto voor mij meestal geslaagd. 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? 

Dat is een moeilijke! Ik heb al veel mooie momenten beleefd in de natuur. En dat heeft lang niet altijd mooie foto’s opgeleverd. Om er één uit te lichten is bijna onmogelijk. Ik ben een echte vroege vogel, dus vaak bij zonsopkomst in het veld. Altijd weer een bijzonder en mooi moment. Als ik er dan toch één moet noemen dan was het het moment dat tijdens een fotoreis naar Polen plotseling een bruine beer uit het bos kwam en het veld op liep. Kippenvel, ook omdat het onverwacht was, omdat in januari beren normaal gesproken in winterslaap zijn.   

 

DDN_3-001

  

DDN_4

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren? 

Ik ben niet iemand die veel kijkt naar andere fotografen of naar wat ‘hot’ is. Natuurlijk kijk ik wel op sociale media en fotosites als 1x.com en 500px. Onbewust zal ik daardoor ongetwijfeld beïnvloed worden. Maar ik ben er niet echt mee bezig. Verder ben ik lid van de natuurfotografenvereniging VNF Nijkerk. Dat vind ik erg inspirerend, ook al omdat het ledenbestand erg divers is. Verder haal ik de inspiratie uit mijzelf, maar vooral uit de natuur. Wat gebeurt daar op een bepaald moment wat ik interessant vind. Dat wordt uiteraard mede bepaald door de seizoenen. Ik beweeg dus eigenlijk voor mijn inspiratie mee met de natuur en probeer daar vanuit mijzelf een eigen draai aan te geven. 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list?

Ik ben geen soortenjager, dus heb niet een speciaal iets wat ik persé zou willen fotograferen. Wat mij wel geweldig lijkt is een reis naar Alaska om me daar een paar weken volledig onder te dompelen in de overweldigende natuur die daar is. 

  

DDN_5

  

DDN_6

  

DDN_7

  

DDN_8

  

DDN_9

  

DDN_10

  

DDN_11

 

DDN_12

Reacties

Geef een reactie