Home Overstekend duin

Overstekend duin

 

Overstekend duin

door Loes Belovics

 

Ik kom graag in het prachtige duingebied van Zuid Kennemerland en een van mijn favoriete wandelingen wil ik graag met jullie delen:  dat is bij Parnassia in Bloemendaal en mijn hotspots zijn het Vogelmeer en ‘de zandbak’ bij Strandslag Kattendel,  onderdeel van het project Noordwest Natuurkern. 

 

                                                                                     Favoriete wandeling Zuid Kennemerland

 

In deze ‘Deel jouw Natuur’ neem ik je mee naar Kattendel.

In 2012 en 2013 is hier het project Natuurkern Noordwest gerealiseerd en zijn er in de zeereep vijf sleuven gegraven om de wind vrij spel te geven. Kalkrijk zand wordt bij westenwind zand vanaf het strand de duinen ingeblazen, waardoor karakteristieke duinplanten en dieren weer kansen krijgen, zoals bijvoorbeeld duinviooltje, zandhagedis en zandloopkever.  

De meest zuidelijke sleuf  is voor publiek toegankelijk en vormt tevens een verbinding tussen duin en strand, de afslag Kattendel.

 

Meest zuidelijke sleuf, afslag Kattendel

 

Volgende sleuf, gezien vanaf het strand

 

Het is de dynamiek die me in dit gebied zo aanspreekt,  door het spel van de wind is het er elke dag anders, hoe vaak ik er ook kom, het verveelt me nooit, altijd kijk ik weer vol verwondering om me heen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het er fotogeniek is met de hoogteverschillen, de structuren in het zand,  het wuivende helmgras en de prachtige Hollandse, al dan niet dreigende  wolkenluchten.

 

Blik vanaf het strand langs een van de sleuven project Natuurkern Noordwest

 

Met uitzondering van de doorgang bij Kattendel is Noordwest Natuurkern verboden gebied, maar vanaf het fietspad is een deel goed te overzien.  

Hier staat er een beetje water in de vallei maar al naar gelang de weersomstandigheden is het regelmatig één grote stuifkuil.

 

Maart 2018

 

Januari 2015

 

De verschillen in bovenstaande twee foto’s  geven een goed beeld van de immense verstuiving die op gang gekomen is. Het fietspad is dan ook niet altijd meer terug te vinden wegens ‘Overstekend duin’ :

 

Overstekend duin

 

De sleuf bij Kattendel tussen duinen en strand is afgezet met grote palen om te voorkomen dat de grote grazers  - Schotse hooglanders, Konikpaarden en pony’s - vanuit de duinen  het strand op gaan. Deze palen zijn altijd wel even een leuk foto-onderwerp.

 

Palenrij

 

In september 2018  ben ik eens mee geweest met een excursie, die georganiseerd werd ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan sinds de oplevering van Natuurkern Noordwest.  Heel interessant om meer van het project te zien en natuurlijk ook om er meer over te weten te komen.  Het is geslaagd en overstijgt zelfs de verwachtingen.

Het is aan de ene kant natuurlijk jammer dat je het gebied niet in mag, maar aan de andere kant ontstaat hierdoor het voordeel dat mooie structuren in het zand ongerept blijven, zo kun je er op enkele plekken vanaf het fietspad optimaal van genieten en een langer brandpunt geeft je voldoende mogelijkheden om het landschap of juist de intieme landschapjes te fotograferen.

 

Intiem landschapje in strijklicht

 

 

Het spel van de wind

 

Ook aan de strandzijde ontbreekt de dynamiek niet. Biestarwegras en Helmgras houden als pioniersplanten het opgewaaide zand vast, waardoor zich de eerste jonge duintjes vormen, de zogenaamde embryonale duinen.

 

Eerste aanzet tot duinvorming

 

Groothoekopname 16mm op fullframe

 

Tot zover een indruk van dit deel van mijn favoriete wandeling. Van hieruit vervolg ik doorgaans mijn weg naar het Vogelmeer dat beslist zijn naam eer aan doet, en onderweg geniet ik van het prachtige en gevarieerde landschap, de flora en de fauna.  Een andere keer zal ik jullie meenemen op dit traject van deze heerlijke wandeling, maar binnenkort laat ik je eerst meegenieten  van 'Sneeuw aan zee' : 

 

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

 

Reacties

 1. Wat een heerlijke wandeling waar je ons in meeneemt. Mooie sfeerbeelden en interessant verhaal geven ons een andere kijk op het strand en de duinen.

  Gr. peter

 2. Prachtig gebied. Lijkt me heerlijk om daar te wandelen en te fotograferen. Het is voor mij helaas niet naast de deur, maar dus wel iets om aan te denken voor een weekendje weg. Mooie inspiratie zo aan het begin van een nieuw (fotografisch) jaar.

 3. Een mooi dynamisch gebied met vele mogelijk heden . Zeker de moeite waard om eens langs te gaan . Doet mij sterk denken aan de Kwade Hoek op Goedereede . Ook een gebied vol op in beweging..
  Mooi stukje Loes .

  • Dank voor je fijne reactie Frans en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
   Kwade hoek ken ik niet, is voor mij ook een stuk verder weg, maar ik heb er wel van gehoord en lijkt me ook fantastisch.

 4. Wat super leuk dat je ons zo meeneemt op deze wandeling Loes. Ik kan mij voorstellen dat je daar graag naar toe gaat. Mooi kust en duin gebied en je foto's zijn, stuk voor stuk, een lust voor het oog.

 5. Wat een superleuke wandeling...prachtige beelden......je hebt me echt nieuwsgierig gemaakt naar dit gebied.
  Ik had nog nooit van Kattendel gehoord.
  Wat een geluk als je daar in de buurt woont.....elk seizoen anders....elk seizoen genieten daar (da's wel zeker)
  Complimenten voor dit mooie artikel!

  Groeten,
  Annie

  • Dank voor de mooie reactie en complimenten Annie, het is er inderdaad goed toeven en niet alleen elk seizoen anders, maar zelfs iedere dag!
   En natuurlijk nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

 6. Een prachtig gebied en niet zo gek dat dit een van je favoriete wandelingen is. De natuur is hier heel dynamisch en dat laat je heel fraai zien met je prachtige beelden. Samen met een fijn verhaal is dat gewoon lekker genieten.

  • Thanks Brigitte en ik denk dat ik vandaag dat favoriete rondje maar weer eens ga maken, veel wind dus weer volop dynamiek! Binnenkort samen nog eens op stap.....

 7. Mooi inkijkje in één van je favoriete wandel- en fotografiegebieden. Prachtige contrasten met fel-okergeel duinzand en een dreigende onweerswolken.
  Ik kan me voorstellen dat dit landschap je nooit verveelt.

  groeten, Pauline

 8. Een mooie blik op dit dynamisch stukje natuur aan zee Loes. Inderdaad is het door weer en wind steeds anders. Ik vond het leuk om er een keer samen te zijn en geniet weer na bij het zien van deze mooie foto's.
  Kijk uit naar "Sneeuw aan zee".

 9. Ik heb genoten van je prachtige serie foto’s, Loes. Je laat hier een mooi en interessant stukje Nederlandse natuur zien in al haar diversiteit. Je verhaal erbij is informatief en ik kijk al uit naar je winterserie!

 10. Ik heb genoten van je prachtige serie foto’s, Loes. Je laat hier een mooi en interessant stukje Nederlandse natuur zien in al haar diversiteit. Je verhaal erbij is informatief en ik kijk al uit naar je winterserie!

Geef een reactie