Home Portfolio Anne van Rinsum

Portfolio Anne van Rinsum

 

Portfolio Anne van Rinsum

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?   

Toen ik ongeveer 15 jaar oud was kreeg ik het oude Boxje van mijn vader, een enthousiast amateur fotograaf. Ik fotografeerde in zwart/wit en drukte de foto's met hulp van mijn vader ook zelf af. Het maken van kiekjes verveelde mij al snel; ik wilde “echte foto's” maken, zoals mijn vader dat deed. Het Boxje werd vervangen door een kleinbeeldcamera, en ik ging ook steeds meer dia's maken. Later, toen ik mij wat meer kon veroorloven kwam er een spiegelreflexcamera. Door studie en werk is fotografie een periode wat op de achtergrond geraakt, maar met de komst van een digitale camera en meer vrije tijd kwam de fotografie in een stroomversnelling.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Voor mij is natuurfotografie een vrij logische keus. Ik ben een buitenmens en bioloog en vind het heerlijk om nu, na mijn pensionering met de hond in de natuur rond te struinen en me te laten verrassen en inspireren door wat ik tegenkom. Maar ook gewoon in onze tuin kan ik helemaal opgaan in het experimenteren en uitproberen van verschillende opname technieken.

 

 

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Voor mij is een foto geslaagd, als ik iets in het beeld kan leggen, waardoor een ander geraakt wordt. Dat kan zijn door het onderwerp, de lichtval of de kleuren, die een verhaal vertellen, de fantasie prikkelen of een emotie oproepen. Meestal is licht hiervoor de belangrijkste factor, maar ook een goede compositie, harmoniërende of contrasterende kleuren, vormen, kijklijnen en een goede balans tussen scherpte en onscherpte spelen daarbij een rol. Vaak zie je tijdens de opname al dat een aantal van bovengenoemde factoren samenkomen en weet je dat de foto waarschijnlijk wel geslaagd is.

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Ik heb meerdere mooie momenten. Elke keer als ik in mijn zoeker of scherm zie dat licht, kleuren en scherpte op de goede plek samenkomen is voor mij een mooi moment.

 

 

 

Waardoor laat jij je inspireren?

De natuur is mijn grootste inspiratiebron. Ik ben daarbij niet geïnteresseerd in bijzondere soorten of onderwerpen; het gaat mij om de sfeer, het licht, de kleuren en vormen en het zoeken naar nieuwe invalshoeken. Verder kijk ik veel naar foto's van anderen, in boeken, tijdschriften, op internet en sociale media en probeer daarbij te achterhalen hoe die foto's tot stand zijn gekomen en waarom ik ze mooi vind of niet. Ik richt mij steeds meer op creatieve fotografie en volg daarvoor regelmatig inspirerende workshops.

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist?

Mijn wishlist is vrij kort. Genieten van de natuur en me laten inspireren om creatief aan de slag te gaan en van eenvoudige onderwerpen, dicht bij huis, aansprekende foto's te maken. En de wens is deze ingeslagen weg in de fotografie nog lange tijd te kunnen vervolgen. Nederland biedt mij daartoe genoeg mogelijkheden al moet ik er wel zeggen dat ik graag met de apparatuur en kennis van nu, nog wel eens terug zou willen gaan naar Scandinavië, Schotland, Ierland of de parken in de VS. Misschien ook mooi als er nog wat te wensen overblijft!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsgierig naar mijn werk geworden? Neem een kijkje op mijn website:

https://anne-natuurfotografie.jouwweb.nl/

 

 

Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

Reacties

  • Met veel plezier ben ik op jullie uitnodiging in gegaan om een portfolio voor jullie website samen te stellen. Hartelijk dank voor de plaatsing.
   Vriendelijke groet, Anne.

 1. Hartstikke mooie portfolio Anne, complimenten.
  Leuk om te weten hoe je begonnen bent en dat was al heel vroeg.
  bij mij kwam de passie veel later op gang. Goed verhaal, vergezeld
  van fraaie creatieve beelden. Super!

 2. Wat een mooie portfolio Anne! Prachtige beelden waarvan ik er een paar nog niet eerder had gezien.
  Ook leuk om mijn gemaakte foto van jou erbij te zien 😊 dat was een mooie ochtend om nooit te vergeten.
  Mooi verhaal en hoop toch gauw weer eens samen op pad te kunnen.

 3. Een portfolio waar je trots op kan zijn Anne! Mooie softe kleuren strelen je fotowerk. Ik heb met veel plezier je verhaal gelezen en je foto's bekeken. Fraai!

Geef een reactie