Home Portfolio Cocky Anderson

Portfolio Cocky Anderson

 

Portfolio Cocky Anderson

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Ongeveer 13 jaar gegleden kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera en volgde een basiscursus bij een particuliere fotograaf. Vanaf dat moment bekeek ik de wereld met andere ogen: overal zag ik beelden en composities in. In het begin was ik  breed georiënteerd en vond ik alles leuk, van gebouwen tot straatfotografie tot natuur. Ik werd lid van zoom.nl waar ik veel heb geleerd en me vergaapte aan de vele mooie plaatjes. Ik herinner me nog goed dat ik mijn eerste foto op de website plaatste en hoe spannend ik dit vond. Door de feedback die ik kreeg en door het volgen van fotografen die mij aanspraken verschoof mijn interesse steeds meer naar de creatieve natuurfotografie. Het aanschaffen van een macrolens was voor mij daarom een volgende logische stap waar ik nu nog steeds veel plezier aan beleef.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Fotografie is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken en even helemaal weg te zijn van de hectiek van het dagelijks leven. Waar kan dat beter dan in de natuur? Toen ik met de macrolens ging experimenteren zag ik dat er in de natuur eindeloos veel mogelijkheden waren voor het creëren van een fantasiewereld in vorm en kleur. En veel heb je hiervoor niet nodig. Op een vierkante meter kun je uren bezig zijn om dat ene beeld nóg beter te maken. Het liefst op een plek waar zo weinig mogelijk mensen komen, want dan is het natuurlijk helemaal Zen.

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Mezelf de tijd gunnen en geen haast hebben, daar begint het mee. Soms wil ik wel eens even tussendoor een uurtje op pad gaan om foto’s te maken, maar in de meeste gevallen kom ik dan met niets thuis. Dan wil ik toch teveel doen in dat uurtje. In dat geval kun je beter doelbewust voor één onderwerp op pad gaan. Maar ook het weer vind ik belangrijk. In mijn macrofoto’s is de achtergrond minstens zo belangrijk als het onderwerp zelf. De mooiste foto’s krijg je als het onderwerp in de schaduw staat en de achtergrond mooi is belicht. Dat kan dus alleen als de zon schijnt. Voor het mooiste licht ga ik ook het liefst ’s ochtends of tegen de avond op pad. En natuurlijk mag het ook niet te hard waaien, want dat is echt funest voor macrofotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

In 2016 gingen we op vakantie naar Costa Rica. We logeerden in een sprookjesachtig gebied, midden in het oerwoud. Onze kamer had  een raam van plafond tot grond waar continu kolibries aan voorbij vlogen. Dus ik hoefde niet ver weg om mooie foto´s te kunnen maken! Maar het mooiste moment was voor mij wel dat de beheerder samen met mij op zoek ging naar een roodoogmakikikker. Hij vond er één ergens verscholen onder een blad. Niet heel diervriendelijk, maar hij maakte het diertje heel eventjes wakker zodat ik hem mooi kon fotograferen. Daarna werd de kikker weer voorzichtig teruggeplaatst waar hij lekker verder sliep. De foto brengt bij mij de mooiste herinneringen boven van deze prachtige reis.

 

 

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Ik kijk veel op websites en lees ook veel literatuur over fotografie. Daarnaast volg ik cursussen en opleidingen, zoals onlangs de online opleiding Grip op Groei. Deze opleiding volgde ik omdat ik op zoek was naar meer eigenheid in foto´s. Wat ik bij de cursus heb ontdekt is dat ik mijn muziek (ik speel altviool) ook als inspiratiebron kan gebruiken. Daar wil ik zeker meer mee gaan doen. Fotografen die mij inspireren zijn bijvoorbeeld Andrea Gullickx, Daniel Laan of Erik Malm, allemaal fotografen die prachtige creatieve beelden kunnen maken waarmee ze ook zeer uniek en herkenbaar zijn.

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist?

Ik zou nog veel creatiever willen kunnen fotograferen. Hiervoor moet je lef hebben, omdat dit niet de beelden zijn die door iedereen worden gewaardeerd. Maar ik wil er wel voor gaan. Bij Grip op Groei heb ik een presentatie gemaakt met niet gangbare klassieke muziek. Door reacties van medecursisten heb ik even getwijfeld of ik hiermee door moest gaan, maar ik heb toch doorgezet. Ik besloot dat het mij er niet om ging hoeveel likes ik zou krijgen, maar  hoopte wel dat ik een handjevol mensen zou kunnen raken. En dat laatste is gebeurd. Dit heeft mij enorm gesterkt. Hoe gaaf zou het zijn als ik meer met abstracte beelden en ICM zou kunnen doen en dit dan zou kunnen verbinden met de muziek waar ik van hou! En hiermee andere mensen zou kunnen raken….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

 

 

Reacties

 1. Wat een prachtig, veelzijdig portfolio Cocky! Leuk om iets over je fotografische ontdekkingstocht te lezen, en ook dat je bezig bent met Grip op Groei!
  En ik ben natuurlijk benieuwd naar verdere resultaten op het gebied van abstracte fotografie! Succes en vooral veel plezier daarmee!

  • Dankjewel Jos! Daar ben ik me niet bewust van de dat de Exifgegevens niet mee zijn gekomen. Misschien omdat ik ze voordat ik ze opstuur exporteer naar het juiste formaat? De meeste macrofoto's heb ik met een 100 mm macrolens gemaakt en bijna altijd gebruikt ik F 2.8. De andere foto's durf ik helaas niet zo te zeggen, dat zou ik na moeten zoeken.

   • Ik had al zo'n vermoeden dat je de macro's met een 100mm macrolens heb gemaakt. Ze zijn prachtig. Ik kijk vaak naar de exif gegevens omdat ik (en met mij wellicht ook anderen) er van kan leren. Ik heb begrepen dat je met het opslaan van de foto's (na bewerken) je ervoor kunt kiezen om de exif gegevens me te laten komen. Ik weet dat dit hier op Deel de Natuur gewaardeerd wordt.

 2. Mooi om jouw verhaal te lezen Cocky, vooral het begin is heel herkenbaar, Super hoe je bezig bent jezelf te ontwikkelen en wat bijzonder dat ook je muziek daar een rol in speelt, dat maakt het wel heel persoonlijk,
  Je foto's zijn stuk voor stuk juweeltjes, ga vooral zo door en laat ons nog vaak meegenieten van al dit moois!

  Groetjes Loes

  • Hoi Loes, dank voor je mooie reactie, echt leuk om te lezen. Met de muziek wil ik inderdaad echt meer doen. Leuk om met zo'n nieuw project aan de slag te gaan! Groetjes!

 3. Mooi Cocky hoe je ons even meeneemt in de wereld van jou fotografie.
  Ik heb het met belangstelling gelezen hoe je jezelf hebt verbeterd door cursussen en opleidingen
  te volgen, zoals vooral de laatste van Grip op groei en de manier waarop je de muziek, jouw muziek
  erin betrokken hebt. Je begeleidende foto zijn echt prachtig. Complimenten!

  Groetjes Nieske

Geef een reactie