Home Portfolio Elbert Jan Achterberg

Portfolio Elbert Jan Achterberg

 

Portfolio Elbert Jan Achterberg

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?
Dat is eigenlijk vrij vanzelf gegaan, ik ben de jongste van drie broers en in ons gezin waren we allemaal veel buiten en met natuur bezig, allebei mijn broers fotograferen en filmen ook in de natuur. Toen ik een jaar of 12 was ben ik begonnen met een oude camera van mijn oudste broer en daarna ben ik altijd blijven fotograferen, soms wat meer, soms wat minder, afhankelijk van de andere zaken die in het leven voorbijkomen.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?
In eerste instantie vanuit de fascinatie voor de schoonheid van de natuur en de behoefte die vast te leggen en te delen. Eigenlijk klopt dat nog steeds, maar de fotografie is meer een doel op zichzelf geworden. De focus verschuift van vastleggen naar het maken van mooie beelden, de mooie dingen in de natuur maar dan met iets meer eigen inbreng. Ik kan nog steeds veel plezier beleven aan het maken van een scherp portret van een dier of mooie plant maar ga toch steeds meer op zoek naar iets extra’s om voorbij de eenvoudige vastlegging te komen.

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Weten wat je wil vertellen met de foto, welke sfeer of gevoel je wil overbrengen, welk verhaal vertelt het beeld, welk gevoel brengt het over. Dat doe ik zelf nog veel te weinig, althans niet bewust genoeg, ik laat me vind ik zelf nog steeds te veel leiden door het vastleggen van het onderwerp an sich. Dat heeft ook met een ander belangrijk element te maken: rust, de rust om de situatie op je in te laten werken, niet meteen aan de gang maar nadenken over wat allemaal mogelijk is voordat je begint met fotograferen (doe ik ook veel te weinig).

Voor natuurfotografie is volgens mij verder essentieel om te snappen wat je fotografeert, daarmee bedoel ik kennis van het onderwerp. Waar komt de zon op, wat voor planten en dieren komen voor in dit gebied, hoe zijn die met elkaar verbonden, wat betekent dit gedrag.… zo kun je eindeloos doorgaan. Ik denk dat kennis van de natuur voor een verdieping van de foto’s die je maakt kan zorgen.

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?
Dat vind ik echt een heel lastige vraag. Wat ik wel weet is dat het fotograferen me al heel veel mooie momenten in de natuur heeft bezorgd waar lang niet altijd foto’s van zijn. ’s Ochtends vroeg alleen in een gebiedje met mooie vlinders terwijl de zon opkomt, de mist optrekt en het langzaam warmer wordt. Op Borneo oog in oog met een Orang Oetan komen, maar ook in de tuin zien hoe op een Roos een Krabspin een bij vangt.

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?
Dingen die ik zie in mijn omgeving, ook als ik niet met fotografie bezig ben, dat kan een bloemenveld zijn vanaf de snelweg, beelden in een speelfilm, beeldende kunst maar uiteraard ook werk van andere fotografen. Fred Hazelhoff was (ik zou bijna zeggen uiteraard) een inspiratiebron, de foto’s in zijn boeken en dan in het bijzonder in ‘Dichtbij Veraf’ waren echte eye openers voor mij. In Nederland vind ik dat Jan Vermeer technische perfectie met een eigen visie weet te combineren. De landschapsfoto’s van Ansel Adams blijven een ongelofelijke zeggingskracht houden. Ingo Arndt, Vincent Munier, en uiteraard de foto’s die soms op DDN voorbijkomen. Recent ‘ontdekte’ ik de Ornithographies van Xavi Bou, een Spaanse fotograaf. Die vind ik echt ongelofelijk mooi en vernieuwend.

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist?

Ik ben een beetje als onze Labrador; ik vind alles leuk. Dat maakt me, al zeg ik het zelf, best veelzijdig maar ook nergens echt goed in. Dat maakt ook dat mijn wishlist eindeloos is; van zaken dicht bij huis tot ver van huis, Dassen fotograferen, Dieren in Oost Afrika, Tropische regenwouden, Patagonië, Regenwouden in Peru, Rocky mountains.…. er zijn zo veel mooie plekken en dingen te doen en plekken te bezoeken. Een wishlist is leuk maar het moet je er vooral niet van weerhouden om nu, dicht bij huis, leuke plekken te bezoeken en dingen te doen. Sowieso zijn verre reizen leuk, mooi en spannend maar ze leveren vaak niet eens de beste beelden op. Als je een paar weken in een nieuw onbekend gebied bent zijn de ervaringen prachtig, maar door de onbekendheid met het gebied en de dingen die je ziet is het heel moeilijk om daar dan onderscheidende beelden te maken. Belangrijkste element op mijn wishlist is dan ook tijd en rust om mezelf te ontwikkelen, mijn fotografie te verbeteren en nieuwe dingen te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

 

Reacties

  1. Van harte gefeliciteerd met deze mooie portfolio. Prachtige foto's en heel inspirerende tekst waarin je de essentie van de natuurfotografie benadrukt. Een van de mooiste foto's vind ik wel die roze bloem met ijskristallen.

  2. Fijn om jouw verhaal te lezen Elbert Jan, de vergelijking met je Labrador is leuk gevonden, en eigenlijk toch heerlijk dat je overal zo van geniet! Je brede interesse in onderwerpen heeft tot een mooie variatie aan beelden geleid, beelden die er stuk voor stuk mogen zijn, dank voor het delen!

  3. Wat leuk om jouw fotografieverhaal met je foto's te lezen/bekijken. Een veelzijdig portfolio.👍👍 Herkenbaar verhaal (eigenlijk alles leuk vinden)....mooie beelden. Complimenten.

    Groeten,
    Annie

Geef een reactie