Home Portfolio Fons Wijering

Portfolio Fons Wijering

Fons Wijering

Fons Wijering 

Mijn naam is Fons Wijering, 69 jaar oud. Ik ben een geboren Lossernaar, een echte Tukker. Thuis, waar ik opgroeide met mijn 3 broers, is mij het houden van de natuur met de paplepel ingegoten.

Sport nam ook een belangrijke plaats in, in mijn leven. Ik speelde voetbal van mijn 10de tot 57ste jaar. Heb het zelfs nog geschopt tot semiprof bij FC.Twente. Daarnaast gooide ik ook graag nog een hengeltje uit. 

Op mijn 23ste ben ik getrouwd en verhuisd naar Hengelo (0v). Ik ben vader van 2 kinderen en ook opa. In 1999 zijn mijn vrouw en ik verhuisd naar een mooi plekje in Lochem, waar wij al jaren onze vakanties doorbrachten. Liever had ik onvermeld gelaten dat ik, door mijn werk als onderhoudsschilder, O.P.S/C.T.E (schilderziekte) heb. Op 55 jarige leeftijd werd ik WAO-er.Dit had en heeft nogal invloed op mijn doen , maar vooral op mijn laten.   

 

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Aangestoken door mijn broer Wim, medeoprichter van vogelwerkgroep "de Grutto" , die fotografeert en mijn broer René, die zich bezighoudt met waarnemingen en ook ontzettend veel weet van de natuur, leek het me wel wat om vogels te fotograferen. Daarom in 2009 een 7D + 100-400 aangeschaft, nu heb ik de nieuwste versie. Van fotografie wist ik toeten noch blazen. De eerste 3 jaren waren één groot leerproces.   

 

Sperwer man, mooi koppie

Sperwer man, mooi koppie   

 

Raaf, slimme soort

Raaf, slimme soort   

 

Bijzondere ontmoeting

Zwarte Specht vrouw, bijzondere ontmoeting   

Waarom speciaal natuurfotografie? 

De natuur heeft me altijd geboeid. In 2012 had ik ook nog het geluk een eigen boshut te mogen bouwen in een particulier bosgebied. Dit was een schot in de roos. Een wereld ging voor me open. Naast de rust, die ik hier vind, geniet ik enorm van wat ik er allemaal beleef. Om gevarieerde foto's te kunnen maken ben ik behoorlijk wat tijd kwijt aan het onderhouden van deze fijne plek, maar dan heb ik ook wat. In het voor-en najaar ga ik met mijn vrouw en broer Leo, die ook met het  fotografie virus is besmet, naar het Lauwersmeergebied. Daarnaast nog een paar midweken per jaar, met  Leo, naar hun vakantiebungalow in Emmen waar we dan samen de natuur intrekken.   

 

Havik juveniel, natuurlijke foto, geen lokaas

Havik juveniel, natuurlijke foto, geen lokaas   

 

Grote Bonte Specht, bedelen

Grote Bonte Specht, bedelen   

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen? 

Daar komt, voor mij, het nodige bij kijken. Vooral de exacte momenten en het juiste licht vind ik belangrijk. Het kost veel tijd en héél veel geduld, maar dat heb ik wel. En ja...." Het kan altijd beter!"   

 

Boom(hang) klever

Boom(hang) klever   

 

Klein maar fijn

Goudhaan, klein maar fijn   

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? 

Dat een Sperwer ( vrouw ) met prooi, juveniele GBS, 3,5 m voor mijn neus neerplofte. Na enkele minuten sleepte zij de prooi naar de waterkant om hem vervolgens te verdrinken. Hieraan heb ik een serie, mooie foto's overgehouden. Ooit plaats ik ze misschien wel op DDN. Ook betrapte ik een Eekhoorn man die zich met heel andere dingen bezig hield. Het is raar maar waar, ook Eekhoorns doen het bij zichzelf.   

 

Eekhoorn, betrapt door de fotograaf

Eekhoorn, betrapt door de fotograaf   

Waardoor of hoe laat jij je inspireren? 

Het liefst doe ik mijn eigen ding. Wel heb ik een aantal schilderstukken geschilderd, het fijne werk. Dit vind je, denk ik, ook wel in mijn foto's terug.   

 

Groenwordende Kooraalzwam, mooie soort

Groenwordende Koraalzwam, mooie soort   

 

Schimmeldraden met dauwdruppels op konijnenkeutel

Schimmeldraden met dauwdruppels op konijnenkeutel   

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list? 

Myxomyceten en vluchtfoto's, daar voel ik wel wat voor. Het belangrijkste voor mij: Qua gezondheid blijven zoals ik me nu voel. Ik zie wel wat er op mijn pad en voor de lens komt.   

 

Peervormig draadwatje, gouden sieraden

Peervormig draadwatje, gouden sieraden   

 

Kuifeenden, rappe soort

Kuifeenden, rappe soort  

 

Met onze hartelijk dank aan Fons Wijering!

 

 

Reacties

Geef een reactie