Home Portfolio Peter Koren

Portfolio Peter Koren

PORTFOLIO PETER KOREN   

Profielfoto2

        

Profielfoto1

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Het begon allemaal toen ik een jaar of 16 was en op het Grafisch Lyceum in Utrecht zat, toen heette dat nog de School voor de Grafische vakken. Ik volgde daar de opleiding tot Fotolithograaf, een beroep dat nu volledig uitgestorven is en geheel vervangen door de digitale mogelijkheden in de grafische industrie. Waar ik ook verder in gegaan ben in mijn grafische leven. Op die school kreeg je ook onderwijs in Reprofotografie en zo ben ik begonnen met fotograferen. Eerst met een Zeis klapcamera met rolfilm en daarna met mijn eerste spiegelreflex dat was een Exakta Varex, in die tijd een revolutionaire camera en hij staat nu nog bij mij in de vitrine kast. Het was toen nog niet allemaal natuur wat ik fotografeerde, ook portret en architectuur had mijn belangstelling. Een opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn bracht me verder in de algemene ontwikkeling als fotograaf. Ik ben toen ook overgestapt naar Nikon en werk daar nog steeds tot volle tevredenheid mee.

 

D700_Zwe1312108

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

De natuur heeft me altijd wel geboeid en na mijn diensttijd ben ik daar steeds verder mee gegaan. Vogels hadden en hebben nog steeds mijn grote belangstelling en hierin wilde ik steeds meer. Ook landschappen vind ik leuk om te doen en eigenlijk ben ik een alleseter en fotografeer ik waar zich de gelegenheid voordoet. We reisden in vakantie veel rond en vooral Scandinavië heeft ons hart gestolen. Met de caravan waren we redelijk vrij in ons doen en laten en konden we bijna overal komen en verblijven. Ook al moest er natuurlijk rekening gehouden worden met de kinderen. 

 

D700-Zwe1702004

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

De belangrijkste factoren zijn wel in eerste instantie dat ik gegrepen moet worden door het onderwerp. Vaak zijn dat vogels die mijn speciale aandacht hebben. We zijn daardoor ook veel naar vogelgebieden getrokken. Texel was voor ons een soort tweede thuis en daar wisten we dan de plekjes en de omstandigheden om tot de door mij gewenste resultaten te komen. Vaak bracht ik uren, dagen door om bepaalde opnamen te maken. Nu ben ik meer doorgegroeid naar een Wildlife fotograaf omdat in de regio waar we nu wonen in Zweden, veel wild is. 

 

D800_Cal16090468

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Het mooiste moment ooit deed zich vorig jaar voor. Ik heb altijd de wens gehad om Beren in het wild te fotograferen. Vorig jaar hebben we met een gehuurde camper een rondreis gemaakt door Canada en Alaska en daar heb ik de kans gehad om aan een rivier vissende beren met jongen te kunnen fotograferen, een prachtige gelegenheid in een prachtig land waar ik zo weer naar terug zou willen. 

 

D800_Cal16090260

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Mijn grote inspiratie bron was altijd Fred Hazelhoff, die ik ook als vriend heb gekend tot aan zijn overlijden. Hij was een groot voorbeeld door zijn gedrevenheid en inzichten. Verder kan het weer een grote inspiratie bron zijn. Als voorbeelden kan ik noemen als het gaat sneeuwen of als er rijp is ontstaan. Hier kan ik door geïnspireerd raken. Maar het kunnen ook andere kleinere dingen zijn, zoals het waarnemen van een zeldzame vogel. Dat wil niet zeggen dat ik geen oog heb voor de normale dingen die zich voor doen in de natuur. Stemmingen kunnen voor mij ook een inspiratie zijn en zijn derhalve ook heel belangrijk. 

 

D800Zwe1511347

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list?

Op de Wish lijst staat nog het Yellowstone NP in Amerika. Nogmaals een rondreis door Alaska en het fotograferen van het noorderlicht op de Lofoten of in de omgeving van Tromsø. Voorlopig genieten we heel veel van de omgeving waarin we nu wonen in het Zweedse Jämtland. Reizen voor de natuurfotografie is wel heel belangrijk voor mij en mijn vrouw. 

 

D800-Noo-1409205

 

D800-Noo1709013

 

D800-Zwe1601574

 

D800-Zwe1609129

 

D800-Zwe1702170

 

D800-Zwe1704439

 

D800-Zwe1707201

 

D800-Zwe1711034

 

D800-Zwe1711070

  Peter Koren: natureartproductions@gmail.com   

 

Reacties

  1. Leuk om dit allemaal te lezen en een stel hele fraaie foto's van jullie prachtige omgeving. Ik zal zeker blijven genieten van jou mooie foto's.

Geef een reactie