Home Natuurfotografen Vereniging Utrecht

Natuurfotografen Vereniging Utrecht

  

Logo_NVU

 

Natuurfotografen Vereniging Utrecht door Hans Peeters  

 Deze keer presenteert de Natuurfotografen Vereniging Utrecht zich. Een vrij jonge club met ambities en waar de leden elkaar vooruit helpen om tot nog betere resultaten te komen. 

 

01_Lex Vermeend_V190817 Bornia Zeist (60)

01 Landgoed Bornia door Lex Vermeend Landgoed Bornia, Heidestein te Zeist. ISO 400; F 2.8; 30 sec. Canon 5D mark3   

 

Vrij jonge club 

De Natuurfotografen Vereniging Utrecht is een vrij jonge club (2010) met een veertigtal leden, dat in leeftijd varieert van 30 tot 75 jaar. Het niveau wisselt van beginnend fotograaf tot professional. Hetzelfde geldt voor de apparatuur die wordt gebruikt, van amateur tot professioneel. Dit is echter nooit een punt binnen de vereniging. Hoewel iedereen streeft naar het beste resultaat, staat het ‘plezier bij het fotograferen’ voor iedereen voorop. De vereniging is gevestigd in Utrecht en houdt haar vaste clubavonden in Houten. Ook fotografen van buiten de provincie Utrecht kunnen lid worden. 

 

02_Caroline Wirtz

02 Zwammetje door Caroline Wirtz Ik ben geen paddenstoelenkenner, maar vond dit gewoon een mooi zwammetje. Dit najaar kwam ik het tegen in het Speulderbos. Ik kies voor deze foto omdat ik het een mooie herfstsfeer vind. ISO 100; F3.3; 1/8sec Camera: Nikon D500; 105mm   

 

Activiteiten 

Elke derde woensdag van de maand organiseren we een clubavond. Voor zo’n avond nodigen we een externe spreker uit of een van de eigen leden houdt een presentatie. Dit kan gaan over een bepaald fotografisch onderwerp (macro, landschappen) of een thema zoals bijvoorbeeld een bepaald natuurgebied of een vakantie-ervaring van iemand. De clubavonden worden meestal door zo’n 30 personen bezocht. Ook worden (nieuwe) leden uitgenodigd om in 10 minuten iets over zichzelf te vertellen en wat van hun fotografisch werk te laten zien. 

Op zo’n clubavond brengen leden twee of drie eigen foto’s mee, die met elkaar in een opbouwende sfeer worden besproken. Uit de inzendingen wordt gezamenlijk de foto van de maand gekozen. In november vindt elk jaar de ‘grote wedstrijd’ plaats. Alle leden zenden maximaal 9 foto’s in voor verschillende categorieën. Elk jaar doet een andere externe natuurfotograaf de jurering. Elke categorie kent een winnaar en uit de winnaars van de categorieën, kiezen de leden de ‘Natuurfotograaf van het jaar’. 

Enkele keren per jaar wordt er een workshop / technische avond georganiseerd over een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld het gebruik van Lightroom of Photoshop. Verder maken we een aantal keren per jaar een excursie naar een bepaald gebied, zoals de Veluwe of Kampinaheide. Afhankelijk van de tijd van het jaar wordt daar een speciaal thema uitgediept (herfstkleuren, paddenstoelen, libellen e.d.). In het voorjaar organiseren we een weekend, zoals afgelopen jaar naar Texel. En ook in het najaar gaan we soms een weekend op pad, zoals vorig jaar naar het Bayerische Wald. 

 

03_grote Bonte Specht-Marius Hennevanger- Natuurfotografen Vereeniging Utrecht (1 van 1)

03 Marius Hennevanger Deze grote bonte specht kwam drinken maar "bevroor" toen hij onraad vermoedde. Het ochtendlicht deed fantastische dingen met de achtergrond. En die zelfde pastel tinten vind je ook terug in de vogel. ISO 400; F 4; 1/160 sec.; min 1/3 stop. Canon EOS 7 D Mark II; 500 mm; schommelkop op rail vanuit schuilhut.   

 

Voor wie is de club bedoeld? 

Als je enthousiast natuurfotograaf bent en wat wilt leren of juist anderen iets wilt leren, dan ben je welkom als lid van de NVU. Ben je in je eentje druk met natuurfotografie, dan blijf je vaak op een bepaald niveau hangen. Juist door met gelijkgezinden op pad te gaan leer je van elkaar en doe je nieuwe ideeën op. Erg uitdagend! Ga je graag naar buiten en heb je er plezier in om in de natuur te fotograferen, dan is de NVU iets voor jou. Vrouwelijke leden zijn duidelijk in de minderheid, dus daar kunnen we er wel wat meer van gebruiken. De vereniging kent niet echt een leeftijdsgrens, maar op dit moment kennen we alleen volwassen leden. Er is tot nu toe eigenlijk niet echt nagedacht over een jongerenafdeling of zoiets. 

 

04_Marvin Egberts

04 Zwarte sterns door Marvin Egberts Op de Tienhovense plassen broeden zwarte sterns en elk voorjaar is het een feest om erbij te zijn. Het dieet van deze dag bestond bijna geheel uit vlindertjes, terwijl het op andere dagen vooral visjes of libellen waren. ISO 1250; F 7.1; 1/800 sec. Canon EOS 7D; EF 100-400 (400mm)     

 

Natuurfotografie in ruimste zin van het woord 

Het hele spectrum aan natuurfotografie wordt door de leden beoefend. Natuurlijk heeft de een voorkeur voor macro en de ander meer voor landschappen. Maar alle facetten van natuurfotografie: dieren, vogels, paddenstoelen, planten, insecten, macro, landschappen, maar ook onder water worden beoefend. Het is wel opvallend dat erg veel leden een voorkeur hebben voor vogelfotografie. Meerdere keren per jaar wordt een externe natuurfotograaf uitgenodigd, waarvan we een en ander kunnen opsteken. Ook de onderlinge besprekingen van eigen foto’s leiden vaak tot andere inzichten, die verbetering van de fotograaf tot gevolg hebben. Tijdens speciale workshops en technische avonden wordt dieper ingegaan op bepaalde thema’s, zoals bijvoorbeeld macrofotografie of Lightroom. Leden die hier voor open staan proberen we steeds naar een hoger niveau te krijgen. 

 

05_Henk_Steenbergen

05 Waterral door Henk Steenbergen Deze waterral maakte ik in Haarzuilens op de ringbaan bij een eendenkooi. Het is een fraai, sfeervol portret geworden. ISO 320; F 5.6; 1/320 sec . Canon 7D MII, EF 300mm F4 L is usm

 

Samen op stap met respect voor de natuur 

Bijna elk voorjaar wordt een weekend of dagexcursie georganiseerd naar Texel. Vooral de vogel- en landschapsfotografen spreekt dat erg aan. Voor herfstkleuren gaan we vaak naar de Veluwe en natuurlijk spreken de Amsterdamse Waterleidingduinen ook tot de verbeelding. Afgelopen jaren hadden we werkgroepjes die zich richtten op het Leersumse Veld en het Kromme Rijngebied. Vanaf volgend jaar starten we twee nieuwe werkgroepen voor de Polder (Arkemheen en Eempolder) en de Utrechtse Heuvelrug. We mogen ons gelukkig prijzen met zulke prachtige gebieden in onze woon- en fotografie-omgeving. We fotograferen met respect voor de natuur, zonder iets te verstoren of te vernielen. Het dier of plant komt altijd op de eerste plaats en daarna pas de foto. Vanzelfsprekend respecteren we particuliere terreinen en houden we ons aan de wet.   

 

06_Jan Katsman_07D_4152-crop-noise-sh-deeldenat

06 Hooibeestje door Jan Katsman Deze foto is gemaakt op 25 augustus dit jaar in de zandafgraving van Kwintelooyen, nu recreatieterrein. Ik ga daar regelmatig naar libellen kijken, maar kan het dan niet laten om zo’n prachtig hooibeestje te fotograferen, zeker tegen deze achtergrond. ISO 400; F 7.1; 1/1600 sec. Canon 7D II; 100 – 400 zoomlens op 400 mm.; uit de hand.   

 

Nader kennis maken 

Tijdens ons eerste lustrum in 2015 hebben we geëxposeerd in de Ernst Sillemhoeve in den Dolder. In hetzelfde jaar mochten we ons presenteren in het Natuurfotomagazine. Ook in de toekomst willen we kijken of we op geschikte locaties kunnen exposeren. We hebben een website www.natuurfotografenutrecht.nl waarop belangstellenden kennis kunnen nemen van onze activiteiten en waarop natuurlijk prachtige foto’s te zien zijn, zoals onze foto’s van de maand. Heb je belangstelling? Neem als kennismaking gerust vrijblijvend deel aan een clubavond. Wel even tevoren bellen.   

 

07_Michel_Drost

07 Porseleinzwam door Michel Drost De foto is genomen op zondagochtend 15 oktober in het Speulderbos om 10:30 uur. Het gaat hier om een porseleinzwam gefotografeerd met mooi opvallend zonlicht dat door de zwam heen schijnt. ISO100; F7.1; 1/125sec. Nikon D750 24MP; Nikkor Macro AF-S 60mm, vanaf statief. 

 

08_Mark_vanVeen_Allgau_ettensberg_blainach_phasiahemiptera_20170724_2

08 Wantsensluipvlieg door Mark van Veen De natte zomer in Duitsland hinderde de insectenjacht. Maar op de droge momenten kwamen de diertjes langzaam tevoorschijn. Deze wantsensluipvlieg zat op te warmen op het bloemhoofdje van een akkerdistel. Het is een parasiet van schildwantsen. De larven leven in de wants. Als ze volgroeid zijn, dan sterft de wants en verpopt de vlieg. In Nederland is het een steeds algemener wordende soort. ISO 400; F 6.3; 1/125 sec. Canon EOS 7D; 180 mm. 

 

09_Sjaak den Breeje

09 Grote zilverreiger door Sjaak den Breeje Bij een van de eerste keren fotograferen vanuit een fotohut trof ik deze Grote Zilverreiger. De reiger staat in mooi contrast met de begroeiing langs de waterkant die wordt opgelicht door het warme licht van de nog laagstaande opgaande zon. Een indrukwekkend moment met een fijne sfeer. ISO 400; F 6.3; 1/500 sec Canon 6D; Sigma 150-600mm F5-6.3 Sports   

 

10_Thijs Schouten

10 IJsvogel door Thijs Schouten Nederland heeft zoveel mooie natuur. Een van mijn favoriete vogels is toch wel de ijsvogel. Deze foto heb ik op een zeer zonnige dag gemaakt bij de Lepelaarsplassen. De vogel had net een visje gevangen en ging los op de tak. Wat een geweldig gezicht om te zien! ISO 3200;  F2.8; 1/2000 sec 200 mm 

 

11_Pieter van Dijk (MG_8537)

11 Rietzanger door Pieter van Dijk Deze foto van de rietzanger is gemaakt bij zonsopkomst in de Groene Jonker. Bij zonsopkomst geven de vogels een concert om de nieuwe dag te verwelkomen. De foto is met tegenlicht gemaakt zodat de rietzanger een lichtkrans heeft en daardoor loskomt van de achtergrond. Door de lage temperatuur wordt lucht die de vogel uitzingt, zichtbaar als damp. ISO 800; F 5.6; 1/500 sec Canon 5D; 600mm telelens met 1.4 extender; vanaf statief.  

 

12_Hans Peeters_Kleine jager

 12 Kleine jager door Hans Peeters Vogels op Spitsbergen zijn nauwelijks mensen gewend en daarom zijn ze vaak niet schuw. Je kunt ze soms heel dichtbij benaderen. Zoals deze kleine jager, die zelfs nieuwsgierig naar ons toekwam. De vogel poseerde op enkele meters afstand en paste mooi in het ongerepte landschap. Plat op de buik en fotograferen maar. Met deze foto won ik in 2015 de eerste prijs in de categorie ’dieren in hun landschap’ bij de NVU. ISO 400; F 11; 1/1000 sec. Nikon D5100; Nikkor 50 – 300 mm op 78 mm. 

 

13_Arne Bakker_pestvogel

13 Pestvogel door Arne Bakker De pestvogel is in Julianadorp gemaakt onder wisselende weersomstandigheden waarbij ik het geluk had de vogel eindelijk in een enigszins blauwe lucht te kunnen fotograferen. Ik moest de vogels volgen, daar ze van bessenstruik naar bessenstruik volgen. Thuis gekomen kwam ik er tot mijn verrassing achter dat dit exemplaar een ware acrobaat met bessen was. Het zijn gelukkig geen schuwe vogels die uit het hoge noorden even komen aanwaaien. ISO 640; F 7.1; 1/1000 sec Nikon D7100; 600mm 

 

14_Peter_vdVeen_Velduil

14 Velduil door Peter van de Veen Dit jaar een nest van velduilen kunnen volgen. Erg genoten om deze jonge uilen zich snel zien te ontwikkelen. Echt gaaf om hem zo recht op je af te zien vliegen. De meeste velduilfoto’s maakte ik vanuit de auto. ISO 1600; F 4; 1/500 sec. Nikon D 500, 600mm + 1.4 converter. 

 

15_Herman Kraaijkamp__P1050636 (1074)

15 Goilberdingerwaard door Herman Kraaijkamp De Goilberdingerwaard en de Lek bij Everdingen. De uiterwaard is een nat natuurgebied geworden, met aalscholvers op een eilandje. Elke keer is het hier weer genieten. ISO 160; F 5,6; 1/400 sec. Panasonic G5 Lumix  

 

Reacties

Geef een reactie