Home Verslag DDN Fotodag - Zandhagedissen

Verslag DDN Fotodag - Zandhagedissen

 

Verslag DDN Fotodag - Zandhagedissen

20 mei 2022

 

De weersvooruitzichten voor 20 mei 2022 waren twijfelachtig. Om zandhagedissen te zien en fotograferen moet het weer wel een beetje meewerken. Zandhagedissen zijn immers koudbloedige dieren en met regen laten ze zich maar moeilijk zien. Op het laatst besloten we de dag een uurtje vroeger te starten omdat de eerste helft er nog aardig uit zag op de weersites.

Dus om 9 uur verzamelden we op de parkeerplaats en maakten we onder het genot van een kop koffie of thee kennis met elkaar. Tijdens de kleine wandeling naar de hagedissenspot passeerden we een paar jonge eikenboompjes vol met meikevers. Die sloegen we even op in ons geheugen voor later…

Eenmaal aangekomen op de goede plek stelden de hagedissen ons niet teleur. Het is in het begin altijd even zoeken, maar uiteindelijk werden we getrakteerd op een heel aardig aantal zandhagedissen. De eerste die we zagen was natuurlijk gelijk een gewild model en de fotografen verdrongen zich bijna letterlijk om het toch wel kleine diertje er mooi op te zetten.

Gelukkig verschenen er steeds meer en uiteindelijk kon iedereen lekker z’n ding doen zonder elkaar in de weg te zitten. De mannetjes laten zich door hun mooie felgroene kleur wat makkelijker vinden dan de vrouwtjes, maar ook die waren niet te beroerd om te poseren.

Aan het eind van de ochtend vonden een mannetje en vrouwtje elkaar en maakten ogenschijnlijk aanstalten om te paren, maar uiteindelijk kwam het er toch niet van. Het was mooi om het gedrag van het stelletje te bestuderen.

Uiteindelijk viel het weer alles mee. Rond een uur of een had iedereen wel op het geheugenkaartje wat men hebben wilde en trok men langzaam (via de meikevers) terug naar de auto’s. Toen de regen- en onweersbuien om half drie toch nog losbarstten kon dat de deelnemers niet meer deren. De hagedissenfoto’s waren in the pocket.

 

 

 

 

 

|Zandhagedis - Eef Bos

 

 

Meikever - Eef Bos

Eef:  Erg naar deze dag uitgekeken. Vorig jaar de foto dag zandhagedissen net misgelopen. Het weer is twijfelachtig bij vertrek uit Meppel. Mistig en winderig en om 11.00 wordt regen verwacht. De verwachtingen zijn niet erg hoog. Bij aankomst brak echter al snel het zonnetje door.

Na aankomst op een mooie open plek in het bos zagen we al snel de eerste zandhagedissen. De mannetjes prachtig op kleur en die trokken zich weinig aan van de fotografen. Dus we hadden alle tijd. Als toetje hebben we ook nog veel meikevers gezien.

Kortom een mooie dag met leuke mensen en goed verzorgd en begeleid door Bas Oosterom.

 

 

Zandhagedis (mannetje) - Boele Siepel

Boele: Gezellige dag gehad bij de zandhagedissen Leuke mensen ontmoet. Uitstekend verzorgde dag door DDN, met dank aan Bas en z'n vrouw.

 

 

Paren - Nieske Siepel

Meikevers gefotografeerd tijdens de fotodag DDN Zandhagedissen het was bijna windstil, dus stacken was mogelijk. 

 

 

Zandhagedis - Kees Schimmel

Kees:  Macro opname van de zandhagedis. Heb genoten van de fotodag. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt.

 

 

Bijvangst - Bas Oosterom

Bas: Tijdens de zandhagedissendag hadden we nog een leuke bijvangst: deze hazelworm. Helaas was hij weer snel tussen de heide verdwenen. Gelukkig kon ik nog dit portretje maken.

 

 

Contact - Corrie Schalij

Corrie:  Een foto van afgelopen vrijdag.  Tegen het eind van de - zeer geslaagde - DDN fotodag afgelopen vrijdag bleef deze mijnheer zandhagedis rustig liggen voor een extra fotoshoot. Wel bleef hij me in de gaten houden en draaide af en toe zijn kop naar me toe. Mij gaf dat echt het gevoel contact met hem te hebben.

Het was de eerste keer dat ik deelnam aan een Fotodag van DDN en ik heb dit heel erg leuk en gezellig gevonden. Attente organisatie, fijn ingespeeld op verwachte weersomstandigheden (eerder begonnen, en dat donderdag goed afgestemd), behoorlijk verwend met koffie en koek en prima fotokansen. Kortom: ik ga zeker vaker mee.

 

Ondersteboven - Corrie Schalij

Zo leuk dat we tijdens de fotodag in Ermelo ook volop meikevers hebben gezien. Dat wil niet zeggen dat ze ook volop te fotograferen waren, want ze hingen vooral verscholen tussen de blaadjes. Ik was dus blij dat ik deze 'bladvrij' in beeld kon krijgen. 

 

 

Zandhagedis - Evert Jan Kieft

Evert Jan:  Een mannetje zandhagedis mooi op kleur, uiteraard met een teekje ...

 

 

Close up - Nieske Siepel

Nieske: Afgelopen vrijdag een gezellige fotodag van DDN gehad bij de zandhagedissen. Lieten ze ze zich vorig jaar amper zien, dit jaar was het Bingo. Uurtje vroeger gegaan omdat het weer niet zo goed leek, viel achteraf mee, leuke mensen ontmoet. Wil ook nog even Bas en z'n vrouw nog hartelijke bedanken voor de goede begeleiding en verzorging, want die was uit de kunst! Focusstack van 15 foto's uit de hand.

 

 

 

Met dank aan de enthousiaste deelnemers én aan Bas Oosterom voor de fijne begeleiding!

 

 

Reacties

Geef een reactie