Home Verslag Fotowandelingen Zuidpier IJmuiden

Verslag Fotowandelingen Zuidpier IJmuiden

 

Verslag Fotowandelingen Zuidpier IJmuiden

12 januari en  9 februari

 

De allereerste DDN Fotowandeling organiseerden we op 12 januari en wandelden we al pratend, genietend  en fotograferend over het strand en de Zuidpier van IJmuiden.  

Deze dag trok direct al veel belangstelling waarop we besloten om deze fotowandeling ook op 9 februari op ons programma zetten. Ondanks veel nattigheid tijdens deze tweede wandeling mogen we toch spreken van twee gezellige en geslaagde dagen. Ook nu laten we de deelnemers weer aan het woord en illustreren zij hun ervaringen met hun foto's.

 

 

Fotowandeling Zuidpier 12 januari 

 

 

Vliegensvlug - Nienke Beintema

Een hele leuke dag gehad met de eerste DDN fotowandeling. Mijn doel was vogels in vlucht te fotograferen met lange sluitertijden n.a.v. de mooie foto's die ik al voorbij had zien komen. Ik was voorbereid, maar bijna allemaal zijn ze in de prullenbak terecht gekomen. Deze is niet helemaal scherp op de kop, maar ben er wel tevreden mee - en ik heb de smaak te pakken gekregen.

 

 

Mmmm  is hier wat te eten?  -  Marjolein Klerks

De drieteenstrandlopers liepen lekker te struinen terwijl wij aan het struinen waren tijdens de fotowandeling met Loes en Brigitte. 

 

 

Rustende zeehond - Marjolein Klerks

Deze lag heerlijk te slapen op de droog gevallen stenen, naast de pier van IJmuiden. Er zit een wond op zijn of haar kop, na overleg met de Zeehondenwacht heeft Rijkswaterstaat hem naar het water geholpen. Hopen dat hij/zij heerlijk van het water blijft genieten. 

 

 

Natural maze - Brigitte van Krimpen

Een heerlijke dag uitgewaaid aan de Zuidpier van IJmuiden tijdens de DDN fotowandeling met goed gezelschap en fijne gesprekken. Behalve vogeltjes is daar ook voor mensen die van abstract  houden genoeg te fotograferen. Foto is omgezet naar zwart wit mbv NIK Silfer-Effex.

 

 

On the move - Brigitte van Krimpen

Deze lange sluitertijd opname is gemaakt tijdens de DDN fotowandeling bij de zuidpier van IJmuiden afgelopen vrijdag. Oef wat zijn ze snel he. Eentje met een scherpe kop, dat is genoeg voor mij en geeft de dynamiek van de zee en de vogels weer. Vol beeld, zonder uitsnede.  

 

 

Paarse strandloper op een harde ondergrond - Marjolein Klerks

Deze paarse strandloper liep niet op het strand, maar deed zich te goed aan hele kleine lekkernijen op het natte beton/asfalt. 

 

 

Trouwe hondenogen - Loes Belovics

Tijdens de Fotowandeling Zuidpier hadden we een mooie ontmoeting met deze Grijze zeehond die op het strand tegen de pier lag te rusten. Op deze uitsnede is te zien dat er volgens mij gelukkig geen sprake is van een wond op zijn kop, waar Marjolein melding van maakte, het lijkt erop dat de zeehond gewoon met zijn kop in de viezigheid heeft gelegen. In elk geval zwaaide hij even vrolijk naar me terwijl hij me met zijn trouwe hondenogen aankeek. 

Later werd door iemand van Rijkswaterstaat die contact heeft gezocht met de Zeehondenwacht bevestigd dat de zeehond gelukkig niets mankeerde.

 

 

Zilverplevier - Loes Belovics

De eerste DDN Fotowandeling werd een leuke en gezellige dag op het strand en zuidpier van IJmuiden. Zelf fotografeerde ik vooral vogels, maar je kunt je daar ook prima uitleven op andere onderwerpen  zoals bijvoorbeeld structuren in het zand en op de basaltblokken,  natuurlijk ook de  zee, de golven en de branding en ook de lichtbakens zijn altijd fotogeniek. Genoeg te zien!

We zagen wat mooie vogelsoorten, zoals een Zilverplevier. Hij liep op het strand en ik stond op de pier, van bovenaf fotograferen vind ik niet zo leuk, het vogeltje werkte echter even lekker mee, bij vloog op en kwam langsvliegen en showde daarbij alle kanten van zijn prachtig getekende verenpakje.

 

 

 

Fotowandeling Zuidpier 9 februari

 

 

Paarse strandloper - Doris Henriquez

Op 9 februari een leuke gezellige natte wandeling naar de Zuidpier in IJmuiden gedaan onder begeleiding van Brigitte en Loes. Tijdens deze wandeling maakte ik kennis met dit vogeltje de Paarse strandloper. Leuke vogeltjes maar erg bewegelijk zoals ook de steenlopers. 

 

 

De tand des tijds! - Doris Henriquez

Deze basaltblokken trokken mijn aandacht tijdens de fotowandeling op de Zuidpier van IJmuiden. Allerlei soorten algen en zeewier hadden zich in de loop der tijd vastgekleefd aan de gladgestreken stenen wat voor een mooie schakering van kleuren zorgden. 

 

 

Brekende golf - Peter Bergen Henegouwen

In mijn vogelgids staat geschreven: "Rent tussen rotsen door bij brekende golven". In het geval van de zuidpier bij IJmuiden waren het betonblokken van 8 m3. Dat kan je aan de foto gelukkig niet zo zien. De druppels van de brekende golven des te meer. 

 

 

Gevaar! - Peter Bergen Henegouwen

Natuurliefhebbers: Sorry! Dit is een foto van opgeschrikte strandlopers en ik ben me bewust dat ik mijn eigen ethische grens wel benaderde. Op 10 meter afstand bleef de groep nog op het strand rusten, maar dat ik ging liggen vonden ze toch te eng. Ben ik nu een slechte natuurfotograaf? 

 

 

Met zijn allen aan tafel - Doris Henriquez

Ondanks de regen, een hele gezellige fotowandeling gehad naar de Zuidpier van IJmuiden. Brigitte en Loes weer bedankt voor jullie hartelijke ontvangst. Helaas, door het slechte weer weinig soorten vogels kunnen spotten. Wel aanwezig waren de paarse strandlopers en steenlopers, die lekker op de stenen aan het foerageren waren. 

 

 

Hoppa - Brigitte van Krimpen

Tijdens de fotowandeling op de Zuidpier waren de vogeltjes niet heel massaal aanwezig, maar de paarse strandloper mochten we toch fijn een aantal keren zien. 

 

 

Mooie maar verre waarneming - Loes Belovics

Absoluut niet mijn beste foto's want ze vlogen véél te ver weg,  maar deze mooie waarneming van IJseenden en Jan-van-Genten hoort toch zeker wel in dit verslag.

 

 

Natural maze - Brigitte van Krimpen

De tweede fotowandeling over de Zuidpier van IJmuiden verliep winderig en erg nat, maar de deelnemers waren bikkels en trotseerde de wind. Er werden nog steeds fijne gesprekken gevoerd ondanks de nattigheid. De basaltblokken staan daar dag in dag uit in de regen, storm en spattend zoute water. Hierdoor zijn er door de tand des tijds haarscheurtjes in het steen gekomen die naadloos worden opgevuld door mycena draden en algen. En vast nog veel meer waar ik de naam niet van weet te achterhalen. 

 

 

Reacties

Geef een reactie