Home Fotomaatjes Annie & Nel

Fotomaatjes Annie & Nel

 

Fotomaatjes Annie & Nel

 

In navolging van Karin en Brigitte gingen Annie Keizer en Nel Talen  op stap met ‘de opdracht’ om samen 5 dezelfde onderwerpen te fotograferen, ieder op haar eigen manier, en dan eens te zien met wat voor verschillende resultaten ze zijn thuisgekomen.

Wat ons betreft is de uitkomst weer verrassend. Juist doordat Annie en Nel zulke verschillende fotografen zijn is het boeiend om met beiden mee te kijken door de lens en hun geheel eigen beleving van het park te ervaren. Kijk mee!

 

"Al jaren zijn wij,  Annie en Nel, maatjes die zo nu en dan samen op stap gaan om te fotograferen of op een andere manier bezig te zijn met foto’s. Ook al verschillen we nogal in onze vorm van fotografie, het samen bezig zijn met beelden is altijd fijn, gezellig en leerzaam.

Het was dan ook een uitdaging om dit keer samen gerichter bezig te gaan, aangezien Annie een vogelspecialist is en Nel graag creatieve beelden maakt.

We kozen ervoor om ons maatjesproject in een park te gaan doen. Of nóg specifieker: in de lente in een park.

Voor de eerste vier foto’s hebben we hetzelfde onderwerp gekozen…met natuurlijk onze eigen draai daaraan.

Bij de vijfde hebben we gekozen voor een zeg maar: “vrije keuze”. Niet een vast onderwerp maar meer het vastleggen wat voor eenieder van ons dat “lente in een park gevoel” geeft. Alleen de plek, genomen binnen het park, dat stond vast!

Al met al hebben we ervan genoten en vonden we het erg leuk om te doen."

 

 

Foto 1 - Annie – Ontluikend groen

Met deze foto wilde ik het begin van de lente in het park weergeven. Een oud park, oude massieve bomen.  Met nog het bruin van de “oude” bladeren van de herfst op de grond. Maar uit al die bomen komt elk jaar weer dat nieuwe, dat verse …ontluikende groen.

Geprobeerd dát nieuwe begin in de foto te vangen. Hier heb ik mijn 70 -200mm gebruikt.  De foto is   genomen op 195mm/3.5

 

 

Foto 1 – Nel - Ontluikend groen

Het ontluikende groen samen met spiegeling van het water is een leuke uitdaging om met een 70-200mm objectief tussen de blaadjes een sfeerbeeld te vinden. Door het diafragma helemaal open te zetten en handmatig de scherpstelling te regelen is het zoeken naar de goede compositie en balans in het beeld. Ik kan mij er tijden mee vermaken.

 

 

Foto 2 -  Annie - Bloemen

Eén van mijn favoriete soorten in het voorjaar is de anemoon. Er waren al verschillende veldjes mét die bloemen, dus de keuze was niet moeilijk. Ik heb gekozen om één anemoon uit een groepje te isoleren.  De anemoon is met 400mm/5.6 (100 -400mmlens) gefotografeerd. Zo kon ik op afstand blijven en de anemoon mooi in het groen plaatsen. Op de achtergrond natuurlijk nog wat vaag andere anemonen van dat veldje.

 

 

Foto 2 -  Nel – Bloemen

Voorjaarsbloeiers blijven mij elk jaar weer trekken. Het is een gevoel van “Ha de lente” Nu zijn de bosanemonen natuurlijk zeer fotogeniek, maar ook de Holwortel is een plantje met bijzondere kleuren in de bloemetjes. Dus voor dit mooie plantje ben ik op de knieën gegaan.

 

 

Foto 3 -   Annie - Vogels

Eigenlijk kies ik altijd het eerst voor vogels als ik ga fotograferen. Dus die moesten natuurlijk ook in ons maatjesproject.

Ganzen zijn zo langzamerhand ware parkvogels geworden. (Als er tenminste genoeg water in het park is).  Het zijn niet mijn favoriete vogels, ik vind ze vaak erg luidruchtig, maar ze zijn wel fotogeniek. Hier zwommen er een paar buiten de drukke groep. Een “stil” paartje. Door de omlijsting van de takken én de weerspiegeling wordt het naar mijn mening een intiem plaatje. Dus zo kan het óók met ganzen!

 

 

Foto 3 - Nel – Vogels

Grappig om te ervaren wat het is voor mij, om vogels te fotograferen, omdat ik dat eigenlijk nooit doe. Dus even helemaal uit m’n comfort zone. Het was dus wat zoeken van hoe pak ik dit aan. Het eerste idee wat ik kreeg bij de ganzen in het park was om de mooie spiegeling mee te nemen in het beeld. De gans werd eigenlijk direct naar de achtergrond gedrukt en was niet meer het hoofdonderwerp van de foto. Dat gaat hem niet worden, daarom had ik snel het idee om het gedrag vast te willen leggen van die fladderaars. Maar dat was lastig en ik zou daar veel meer tijd voor moeten nemen. Dus toen op zoek naar een sfeerbeeld mét gans.

 

 

Foto 4  - Annie – Water

Bij water was toch het eerste wat bij mij opkwam – weerspiegeling. Bij deze foto heb ik óók de bomen willen betrekken. Die vind je terug in die weerspiegeling. Ook weer genomen met de 100 -400mm op 153 mm. Bij de bewerking heb ik alleen een vierkante uitsnede gemaakt (één van mijn favoriete uitsneden). En het blauw van het water iets extra verzadiging gegeven.

 

 

Foto 4 - Nel  - Water

 Water heeft voor mij zo’n aantrekkingskracht, er is op dit gebied zoveel te fotograferen. Regen, plassen, dauwdruppels, spiegelingen, etc. En dit park heeft prachtige vijverpartijen die redelijk beschut liggen en daardoor minder last hebben van windinvloeden. Dus spiegelingen was hier een fijn onderwerp om mee aan te slag te gaan.

 

 

Foto 5  - Annie – “Vrije keuze”

Ik heb al aangegeven dat vogels fotograferen bij mij op nummer één staat. Als ik ergens loop of fiets let ik altijd op vogels, hoor ik altijd vogels. Ze zijn onlosmakelijk met mij verbonden. Daarom wilde ik met de laatste foto iets met vogels doen. Er waren roodborstjes, pimpelmeesjes die een oud spechtennest aan het bezetten waren. Maar ik wilde eigenlijk wat specialer. Ik wist dat er op een bepaalde plek in het park vaak groene spechten aan het foerageren waren. Dus daar mijn zinnen op gezet.  Ik had geluk.  De spechten waren er. En het mannetje ging zelfs op een mooi plekje in een boom zitten. Mooi licht – goed te fotograferen. Dus dat werd mijn inbreng in de “vrije opdracht”

 

 

Foto 5 – Nel   “Vrije keuze”

Meervoudige belichting gebruik ik graag met het fotograferen van o.a. bomen. Ik gebruik deze techniek in de camera, of in Photoshop of een combinatie van deze beide. Eigenlijk heb ik hier geen bomen gefotografeerd maar een tak met klimopbladeren in tegenlicht. Het licht was mooi en het effect gaf bokehcirkels in beeld en daarom mogelijkheden om deze foto verder te gaan bewerken.

 

 

Annie en Nel, veel dank voor jullie enthousiaste deelname!

 

Hebben we jou en je fotomaatje kunnen inspireren? Krijgen jullie zin in deze uitdaging?

  Plan dan een mooi uitstapje  en leef je uit!  In deze pdf vind je alle informatie:

Informatie deelname Fotomaatjes

 

Reacties

  1. Wat ons betreft is de uitkomst weer verrassend. Juist doordat Annie en Nel zulke verschillende fotografen zijn is het boeiend om met beiden mee te kijken door de lens en hun geheel eigen beleving van het park te ervaren.
    Veel dank voor jullie enthousiaste medewerking Annie en Nel!

  2. Leuk om ook bij jullie de verschillen in benadering te zien, wat me het meest opvalt is dat Nel vaak het tegenlicht kiest en Annie juist niet. Als gevolg daarvan gaat Annie vooral voor de mooie details van de ganzen, bosanemoon en natuurlijk die prachtige Groene Specht. Bij Nel voert de sfeer de boventoon en zijn de details minder belangrijk,
    Beide benaderingen zijn uiteraard prima en leiden tot fraaie platen, geheel in de eigen stijl van deze 'fotomaatjes'.

    Groet Loes

Geef een reactie