Home Portfolio Aland de Wit

Portfolio Aland de Wit

 

Portfolio Aland de Wit

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Ik had mijn eerste spiegel reflex camera toen ik een jaar of 15 was. Ik heb sinds die tijd altijd wel gefotografeerd. Alhoewel, fotograferen……. Ik deed maar wat, geen idee wat ik kon doen met camera instellingen. Wanneer ik foto’s uit die tijd terugkijk dan zie ik dat mijn oog voor een goede compositie altijd wel aanwezig is geweest. In 2008 was ik tijdens mijn vakantie in het Yellowstone np. Ik fotografeerde toen met de canon d300. De eerste betaalbare digitale spiegelreflex. Met een zoomlens, iets van 18-200mm. Ik was er eerder geweest en kwam toen al mm’s te kort om de beren die ik tegenkwam goed te fotograferen. Ik raakte in gesprek met een Amerikaan die een sigma 150-500mm lens over had die kon ik overnemen. Ik mocht hem zelfs een paar dagen proberen en dat op basis van goed vertrouwen. Van een Nederlander kon ik een monopod lenen. Na twee dagen proberen heb ik de Amerikaan op een camping opgezocht, betaalde de lens, en reed door naar een stadje om mijn camera te upgraden en een behoorlijk statief te kopen. In de periode daarna ben ik samen met twee vrienden gaan fotograferen. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd wat uiteindelijk geresulteerd heeft in de foto’s zoals ik ze nu maak. De afgelopen 10 jaar maak ik met deze vrienden de meest fantastische fotoreizen. Jaarlijks gaan we twee keer voor een periode van 9 dagen op reis naar mooie bestemmingen om alleen maar te fotograferen. 

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Ik heb, en ben van plan om dat te blijven doen, heel veel gereisd en tijdens die reizen veel gefotografeerd. Tijdens het reizen heb ik gemerkt dat ik niet echt een stadsmens ben. Ik zit liever in een hutje op de hei dan in een drukke stad. De bijzonderheden van het landschap zoals bijvoorbeeld de Grand Canyon….. zo immens groot en op elk moment van de dag anders, de geisers in Yellowstone (de hoogste concentratie van geisers ter wereld) daar kan ik met bewondering naar staan kijken. Nietig en bevoorrecht voel ik me dan. Ik trek ook veel naar de kust. Of dat nu in Nederland is of in landen zoals Engeland, Noorwegen, Spanje of IJsland…..de kracht van het water, de spanning om op het juiste moment de foto te nemen, het feit dat je soms tot je middel in het water komt te staan…. En het is een goede manier om te ontsnappen uit de dagelijkse hectiek. 

 

Grand-Canyon

 

Grizz

 

Black-bear

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Ik moet zeggen dat ik niet heel snel tevreden ben. Het gebeurt zelden dat alle omstandigheden op het juiste moment samenkomen. En dan het liefst wanneer de elementen land, lucht en water bij elkaar komen in 1 foto.  Het licht staat op nummer 1. Ik maak zelden midden op de dag een landschapsfoto en als ik het al doe, dan haalt bijna geen 1 foto het bewerkingsproces. En de lijnen in de foto. Als er een lijn inzit van voorgrond tot horizon maakt het extra interessant. Ik fotografeer landschappen ook vaak in de portretstand. De kijklijnen worden dan extra lang. Licht en compositie maken bij mij de foto. 

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Dat zijn er zoveel dat het onmogelijk is om daar een keuze in te maken. Om het mooiste licht te pakken, betekent ook dat je ook vroeg op de locatie aanwezig bent. En waar je vaak overdag met tientallen het natuurschoon staat te bewonderen, sta ik om 05.00 uur in mijn eentje. Dan ontwaakt de natuur en beleef ik het intens. Elk geluid hoor je, elke verandering in het licht zie je. De spontane ontmoetingen met wildlife tijdens het fotograferen van een landschap: een Blue Grouse die op mijn statiefkop landde, een otter die op vijf meter afstand zijn kop vanuit een wak omhoog steekt en die me minuten lang aan het observeren is, een zeeleeuw pup die aan mijn tenen komt snuffelen……  De fantastische zonsopkomsten en –ondergangen in landen zoals Amerika, Nieuw Zeeland, Schotland, Noorwegen…..probeer dan maar een het mooiste fotomoment te kiezen. 

 

 

New-Zealand

 

Seahouses

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Er zijn zoveel goede landschaps- en wildlife fotografen. En met het internet, de social media, is alles zo dichtbij en te volgen. Ik kijk vooral naar het landschap en gebruik dat als inspiratie voor een mogelijke reisbestemming.  

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list?

Best nog veel eigenlijk. Wanneer ik er drie moet noemen: De Louisiana en Texas moerassen in de herfst. De combinatie van herfstkleuren, cipressen, moeras, mist en het juiste licht……fantastisch. Alaska en met name Lake Clark national park. Er leven daar zoveel beren die mooi te fotograferen zijn. South Georgia vanwege de koningspinguïns. Wat een mooie beesten zijn dat. En die dan goed wegzetten in het landschap.    

 

  Crackington-Heaven

 

Lake-Wanaka

 

IJsland 

 

Rannach-Moor

 

Skorr

 

Portugal

 

Skagsandenn


 

Reacties

  1. Wat een prachtige portfolio. supermooie landschapsbeelden. Ik stel me voor dat je dit alles groot aan de muur moet zien. Of nog mooier...dat je dit allemaal in het echt zou moeten zien. Indrukwekkend. Die staande beelden vind ik trouwens ook mooi....goede keuze!
    Dus....complimenten!!!

    groeten,
    annie

Geef een reactie