Home Fotomaatjes Loes & Brigitte

Fotomaatjes Loes & Brigitte

 

Fotomaatjes Loes & Brigitte

 

De laatste ‘Fotomaatjes’  publiceerden we in mei, dat is al weer enige tijd geleden, sindsdien dienden zich helaas geen fotomaatjes aan,  terwijl het idee van deze rubriek toch enthousiast werd ontvangen.  De hoogste tijd om er weer nieuw leven in te blazen! DDN-teamleden Brigitte van Krimpen en Loes Belovics nemen even het voortouw, maar we hopen natuurlijk dat andere DDN-ers zullen volgen.

De Deel de Natuur fotodagen ‘Boomkikkers en meer’  brachten Brigitte en Loes naar Drenthe.  Het toeval wil dat kort daarvoor Jogchum Reitsma een foto plaatste die hij had gemaakt in de botanische tuin Mei Chu, Brigitte reageerde daarop dat ze die bamboetuin graag eens zou bezoeken, maar dat het helaas wat ver weg is.  Loes las dat en zocht op waar Mei Chu is.  Laat dat nou vlakbij Vledder zijn waar we de boomkikkertjes gaan fotograferen!  Het plan was snel gemaakt,  de twee dames planden een meerdaags uitstapje Drenthe!  En is het niet leuk dat zulke plannen ontstaan door de interactie bij de foto’s ? Dat is toch écht het ‘delen van de natuur’.

 

Loes:  Op zaterdagmiddag 11 september bezochten we deze prachtige botanische tuin Mei Chu.  Véél bamboes!  Daar gaat het moeilijk lukken om volgens de spelregels 5 verschillende onderwerpen te fotograferen, het is dus geworden: bamboe, bamboe, bamboe, bamboe en nog eens bamboe :-)

Maar ik houd daarvan, bamboes hebben door hun bijzondere stelen en prachtige bladvormen een exotische uitstraling. Maar eenmaal daar stond ik even met mijn handen in het haar, hoe ga ik dit mooi fotograferen? Van Brigitte heb ik al eens prachtige beelden van bamboe gezien,  maar bij mij wilde het maar niet lukken.  Maar dan zie je dat je niet te snel moet opgeven, want na verloop van tijd kreeg ik de slag te pakken en kreeg ik er plezier in.

 

Foto 1 - Loes

Ik houd ervan om ergens tussendoor te fotograferen, dan kun je heerlijk spelen met scherpte en onscherpte en er ontstaat daardoor een mooie diepte. Daar ben ik dus met mijn telezoomlens 100-400mm mee aan de slag te gaan, meestal ingezoomd op 400mm.

 

                                         Foto 2 -  Loes

Sommige beelden krijgen zo door de meerdere lagen een klein beetje de uitstraling van meervoudige belichting.  Brigitte werkt daar veel mee en met prachtige resultaten, maar mijn camera beschikt niet over die functie en ik heb geen photoshop, maar dat vind ik geen probleem,  ik zoek gewoon naar andere mogelijkheden.

 

                                                Foto 3 - Loes

We zagen een bamboesoort met prachtige donkere stelen, maar op de foto kwamen die toch niet mooi tot hun recht.  Dan maar weer een doorkijkje en daarbij goed zoeken naar een mooie verdeling  van de lichte delen tussen de donkere stammen.  

 

Foto 4 - Loes

Bamboe in optima forma, ik kan echt genieten van die mooie en sierlijke bladeren, tegen het licht in gefotografeerd en wederom in meerdere lagen. Zónder meervoudige belichting ;-) 

 

                                                    Foto 5 - Loes

Toch moest ik wel aan meervoudige belichting denken toen ik thuis mijn foto’s bekeek, sommige beelden vond ik nu wat saai, zoals deze. De mooie tekening in de stam viel me op en er zit best wel een mooi kleurverloop in de achtergrond, maar toch, een mooie mix met bamboeblaadjes zou het beeld vast aantrekkelijker maken.  De blaadjes van de voorgaande foto bijvoorbeeld.....

Ik vond een oplossing in de Nik filters: Anolog Effex Pro heeft een optie dubbele belichting, wat een avontuur,  Loes aan de slag met dubbele belichting!  De mogelijkheden zijn wel wat beperkt,  of ik heb ze nog niet ontdekt, dat kan natuurlijk ook,  maar  met de toegevoegde bamboebladeren ben ik best blij, ze maken het beslist wat speelser en interessanter.

 Zo zie je toch maar weer hoe je elkaar kunt inspireren, als fotomaatjes en door Deel de Natuur!

 

Reactie Fotomaatje Brigitte:  Je vond het een hele uitdaging, maar  die heb je glansrijk doorstaan Loes. Ik hoorde je in het begin “mopperen” dat het maar niet wilde lukken (iets wat ik overigens zelf ook altijd doe, ha ha), maar in de loop van de tijd werd het stil en kreeg je er plezier in. Een goed teken dus, want je mooiste beelden zijn net als die van mij van het eind van de middag. Fraaie zachte originele beelden met een duidelijk Japanse inslag. Als je op zo’n dag één mooi beeld maakt vind ik mezelf altijd al een spekkoper, maar als je er 5 mee naar huis mag nemen - zoals deze- , kan je dag niet meer stuk.  

 

 

Brigitte:  Ik ben al meerdere keren de uitdaging aangegaan met bamboe en telkens weer verraste het resultaat me. Zo ook nu weer. En eigenlijk in meerdere opzichten, want diegenen die mij (en mijn foto’s) kennen weten dat ik altijd “ga” voor lichte en zachte beelden. Hoe goed ik ook mijn best doe om “donkere” beelden te maken, ze zijn eerder uitzondering dan regel. Dus was ik nu best wel verrast dat de meeste van mijn opnames in de categorie “dark mood” vallen. Fotografie blijft mij in dat opzicht verbazen en dat maakt het experimenteren nu ook juist zo leuk. Hoe fijn kan het dan zijn om deze uitdaging met een fotomaatje aan te gaan en te zien hoe verschillend de foto’s kunnen zijn terwijl je samen op eenzelfde plek staat.

 

Foto 1 - Brigitte

Bij deze opname werd ik vooral getroffen door het mooie warme licht in de achtergrond Het is een dubbele belichting (in de camera) van silhouetten van bamboeblad met een overvloei modus “gemiddeld” . Hierdoor zijn beide gemaakte opnames samengevoegd in een gelijke verhouding. Hierna is er gemengd in Photoshop met een derde beeld van jonge scheuten en bamboeblad. Doel was om de sfeer en  geordende chaos van een donker jungle na te bootsen.

 

Foto 2 - Brigitte

Deze spin werd door Loes gevonden zwiepend in zijn web tussen de gele bamboe stengels. Met de camera op de mitrailleur stand is het toch nog gelukt om die uk scherp te krijgen met 350 mm. Daarna is het beeld gemengd met een opname van een onscherp bamboeblad om het beeld wat meer pit en Japanse sfeer te geven.

 

Foto 3 - Brigitte

Een enkele opname van scheuten en bladeren waarbij de belichting is aangepast op de achtergrond. Door deze te mengen In Photoshop  met een gespiegeld beeld en vervolgens nogmaals 180 graden gedraaid te laten overvloeien is dit eindbeeld ontstaan. Een beeld wat me vooral treft door het regelmatige stramien en wat de voor mij de Japanse traditie weergeeft hoe de mens vervlochten en één is met de natuur om zich heen.

 

                                                    Foto 4 - Brigitte

Ook hier ben ik geïntrigeerd door het mooie licht op de achtergrond en spelen de niet perfect gegroeide bamboes in de voorgrond een ondergeschikte rol.

 

Foto 5 - Brigitte

De ultieme “dark mood” en voor mij de mooiste van mijn serie. Hier heb ik door het dichte (donkere) bamboe heen geschoten met mijn teleobjectief en scherp gesteld op een paar verlichte blaadjes 10 meter verder in de achtergrond. In de nabewerking zijn de “zwarten” geaccentueerd en is er een kleine nabewerking uitgevoerd om tot een schilderachtig resultaat te komen.

 

Reactie Fotomaatje Loes:  Je was zelf verrast door je 'dark mood'-beelden maar ook ik had deze niet verwacht.  Ik dacht aan veel zachte lichtgroene bamboeblaadjes, al dan niet tot stand gekomen door beweging en/of meervoudige belichting, maar dit is wel even heel wat anders!  Maar dat betekent niet dat deze foto's niet goed zijn, integendeel, het zijn hele aansprekende beelden met prachtige patronen, volle kleuren en lekkere contrasten.   Ook voor mij is Foto 5  'lest best'  maar de jungle van je eerste foto steekt hem naar de kroon, geweldig hoe zoveel chaos toch gestructureerd kan zijn, knap werk Brigitte!

 

Tot slot:  Mei Chu is echt een prachtige tuin met inderdaad bamboe, bamboe en nog eens bamboe. Maar ook in het voorjaar en de vroege zomer is het zeker een bezoek waard, want er bloeien dan volop allerlei bijzondere soorten bloemen, dus ook dan is het er een waar natuur eldorado voor de fotograaf.

Wat is het dan ontzettend fijn om daar rond te  lopen samen met een fotomaatje en het beste uit jezelf (en je camera) te halen. Ook het proces van uitzoeken en elkaars foto’s bekijken achteraf is echt een eyeopener en kunnen we iedere fotograaf aanraden.

 

 

Brigitte en Loes, veel dank voor jullie enthousiaste deelname!

 

Hebben we jou en je fotomaatje kunnen inspireren? Krijgen jullie zin in deze uitdaging?

  Plan dan een mooi uitstapje  en leef je uit!  In deze pdf vind je alle informatie:

Informatie deelname Fotomaatjes

 

Reacties

  1. Wat ontzettend leuk om weer zo'n fotomaatjes uitstapje te zien van jullie. Een superleuk onderwerp waar jullie een grote diversiteit aan foto's van hebben weten te maken. Wat kan je toch veel met zo'n onderwerp. Van jullie beiden heb ik duidelijk een favoriete foto...
    Foto 5 van Loes en foto 5 van Brigitte ;-)
    De collage op de vorige pagina vind ik trouwens ook prachtig!

    • Dank voor je complimenten op de spotlight en de foto's Karin. Zoals je jezelf ook al hebt meegemaakt is het ook ontzettend leuk om zo samen op stap te gaan en met compleet andere materiaal thuis te komen. Goede keuze hoor die no.'s 5 als favoriet.

Geef een reactie