Home Make-over "Lentebos in bloei"

Make-over "Lentebos in bloei"

 

Make over “Lentebos in Bloei”  van Elbert Jan Achterberg

 

Onlangs deden we weer een oproep : Maak jij een Make-over ?

Elbert Jan stelde het RAW bestand van zijn foto Lentebos in bloei  beschikbaar en meerdere DDN-ers gingen deze uitdaging vol enthousiasme aan.

 

Originele opname Elbert Jan

 

Bewerking Elbert Jan          

 

En dan nu de resultaten van de bewerkingen!  We legden deze anoniem voor aan Elbert Jan en vroegen hem om zijn reactie: 

Elbert Jan: Leuk om te zien hoeveel varianten er mogelijk zijn. Persoonlijk spreken me hier de bewerkingen die het dichtst bij de oorspronkelijke situatie blijven het meest aan. De stam waarover ik twijfelde is door vier van :vijf bewerkers weggecropt. Ik zag de aangesneden stam als een soort afsluiting, maar doordat hij niet doorloopt tot onderin het beeld is dat denk ik een goede beslissing. Iedereen bedankt voor de tijd en moeite om tot een nieuwe versie te komen. Het heeft leuke en leerzame inzichten opgeleverd.   

 

A. Bewerking Leo Vogelenzang

A. Bewerking Leo Vogelenzang

Op 25 april werd het “Lentebos” van Elbert Jan Achterberg op de site gezet. Een sfeervol voorjaarsbeeld dat volgens enkele reacties toch wel wat meer nuancering en dieptewerking kon gebruiken. Ik heb de foto gecropt tot een panorama waarmee ook de aangesneden boom rechts verdween. Verder is het HDR Efex Pro 2 filter van NIK er overheen gelegd waardoor wat meer nuancering werd verkregen. Ten slotte heb ik sommige plekken wat opgelicht en andere doorgedrukt. Ik heb het beeld niet verscherpt om te voorkomen dat de uiengeur van het daslook al te sterk zou worden. 

Elbert Jan:  De crop tot panorama werkt goed maar haalt voor mij toch een beetje diepte uit het beeld, de Esdoorn bladeren komen nu ook niet meer uit de hoek. Het HDR filter laat volgens mij vooral de bladeren van de bomen in de achtergrond er meer uitspringen en dat werkt heel goed. Ook het oplichten en doordrukken maakt de kleuren levendiger. Misschien had het beeld als geheel nog iets lichter gemogen.   

 

B. Bewerking Ronald

B. Bewerking Ronald Huijssen 

Deze mooie bosfoto werd in het commentaar wat vlak bevonden en is door maker Elbert aangeboden voor een make-over. Ik heb er voor gekozen niet te experimenteren en zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Daar leent de foto zich ook het beste voor. 

De foto is eigenlijk in twee hoofdgebieden in te delen. Een voorgrond met Daslook gekenmerkt door de witte bloemetjes en het meer blauwgroene blad en een achtergrond van bos met jong blad, waarin geel/groen domineert. In de oorspronkelijke foto waren die twee hoofdgebieden minder onderscheidend. Daarom heb ik het geel dat alleen in de achtergrond zit, een klein beetje verzadigd. Er is nu iets meer verschil tussen voor- (blauwgroen)en achtergrond (geelgroen) ontstaan De foto is verder in zijn geheel iets lichter gemaakt en het contrast is wat (+3) verhoogd. Dat laatste heb ik gedaan om de dominante stam en takstructuren iets meer body te geven en mee te laten doen. Ook worden daarmee de donkere patronen op de grond meer onderscheidend en komen de witte bloemetjes van het Daslook meer los van het blad. 

Tot slot stond er rechts een aangesneden boom, die ik weg heb gecropt. Daarmee wordt het beeld rechts niet meer afgesloten door de halve stam,  maar komt er rechts ruimte naar achter waarmee het beeld eindigt. De focus komt nu ook meer te liggen op de esdoornbladeren vanuit links, nu dat het enige object is in de nabije voorgrond. 

Elbert Jan: De bewerking blijft, zoals de bewerker ook aangeeft, heel dicht bij het origineel. Het beeld blijft heel naturel en komt dicht bij de beleving ter plekke. De stam waarover ik twijfelde is hier ook weggesneden. Het  extra verzadigen van het geel in de achtergrond is een slimme ingreep die helpt om diepte te geven aan het beeld. Mooie ingehouden bewerking.   

 

C. Bewerking Cynthia

C. Bewerking Cynthia Verbruggen

 Ik vond het een moeilijke foto. Maar dat heb ik altijd met bosfotos.. Vaak te druk.. Ik heb hier geprobeerd het pad met de bloemen er wat uit te laten springen. Daar daar juist wat meer licht op te laten vallen. Heb ook met radiaalfilters gewerkt. Ik kan niet photoshoppen dus heb ook geen storende dingen weg kunnen halen. Ik heb vnl geprobeerd met Lichtgebruik de foto interessant te maken. Ik hoop dat het wat is. 

Elbert Jan: Aan de compositie is volgens mij niet veranderd. In kleuren en contrast is wel flink ingegrepen. Het radiaalfilter geeft wel een mooi effect maar de wat gelige kleuren vind ik minder mooi. Deze bewerking is mij iets te heftig.   

 

D. Bewerking Loes-001

D. Bewerking Loes Belovics 

Bewerkingen in Lightroom: De aangesneden boom rechts vond ik storend en de bomen links lijken enigszins het beeld uit te wijzen, daarom heb ik de uitsnede gewijzigd en  het beeld iets gedraaid. Daardoor kwam de scheidslijn tussen Daslook en achtergrond in het midden te liggen, om die reden gekozen voor verhouding 16:9 waarmee een deel van de bovenkant wegvalt. 

Ik wilde de nadruk leggen op de bloemen in de voorgrond, daarom daar de witten en helderheid wat opgehaald. In het HSL paneel heb ik de paden en boomstammen wat donkerder gemaakt zodat met name de paden als lijnvoering meer opvallen. Met radiaalfilter en gegradueerd filter plaatselijk de tinten groen aangepast voor meer gradatie en levendigheid. 

Elbert Jan: Weer een panorama uitsnede. Deze keer komen de esdoorntakken wel uit de hoek, dat vind ik mooier. Met een aantal filters is de helderheid van delen wat aangepast waardoor de aandacht meer naar de voorgrond gaat en het beeld wat meer diepte krijgt, dat vind ik geslaagd.   

 

E. Bewerking Nel

E. Bewerking Nel Talen 

Korte toelichting van mijn bewerkingen: 

 • In LR kleurtemperatuur wat warmer gezet en hooglichten/schaduwen/witte en zwarte tinten aangepast en de levendigheid iets vergroot.
 • In PS, belichting aangepast met Niveaus.
 • Toen in NIK filters naar Color en Glow en Darken-Light filter gebruikt.
 • Terug naar PS, foto uitgesneden
 • In Topaz de preset Sharp Landscape gebruikt op 50%
 • Terug naar PS en met Nik/ Viveza helderheid/contrast/verzadiging en structuur aangepast met controlepunten.

Elbert Jan: Dit is ook een wat steviger bewerking. Er ontstaat een beetje een dromerige sfeer, ik denk door de NIK filters. Dit spreekt me aan en levert voor mij een heel ander beeld op. Misschien dat ook deze bewerking een tandje lichter kan.  

 

Tot slot vroegen we Elbert Jan of hij,  geïnspireerd door deze variatie in bewerkingen, zelf nog eens zijn Lentebos tot bloei wilde laten komen.

Dat deed hij graag en dit is het resultaat:

 

Tweede bewerking Elbert

Nieuwe bewerking Elbert Jan Achterberg Elbert Jan:  

Het hoofdonderwerp is het Daslook, dus toch naar panorama. 16:9 is me net te veel dus 16:10. De bomen aan de bovenkant worden hierdoor flink gesnoeid. De aangesneden stam rechts moet er ook aan geloven. De belichting een klein beetje terug, maar verzadiging en contrast flink omhoog. Dat het zwart op enkele plekken dichtloopt neem ik op de koop toe, de kleuren worden een stuk frisser en feller, meer het voorjaarsgevoel.  

Wat ons betreft:  Een fraai resultaat, het Lentebos staat nu echt in bloei!

Elbert Jan,  hartelijk dank voor jouw medewerking!!

****

We bedanken natuurlijk ook de DDN-ers voor hun inspirerende bewerkingen! 

Geweldig om te zien dat de mogelijkheden en variaties oneindig zijn.

*****

  We lezen uiteraard graag ieders meningen en bevindingen in een reactie op dit artikel.

Ook horen we graag wat je vindt van deze rubriek?

Om te reageren scroll je even naar beneden.

*****

 

 

Heb jij een foto met een bewerkingsvraag of eentje die geschikt is om te laten bewerken?

Als je die beschikbaar wilt stellen voor een volgende editie van deze rubriek dan horen we dat graag!

Vermeld het bij je upload of stuur ons even een berichtje via het contactformulier.

*****

   

Reacties

 1. Het was een leuke uitdaging om dit Lentebos tot bloei te laten komen, en verrassend en leerzaam om daarna de andere bewerkingen te zien. Die van Ronald is inderdaad heel mooi natuurlijk, het spel met het licht van Cynthia vind ik heel goed bedacht en het bos van Nel heeft een heel mooi sfeertje gekregen.
  De nieuwe bewerking van Elbert pakt ook heel fraai uit!

  Groet Loes

Geef een reactie