Home Portfolio Aart M. van Veldhuizen

Portfolio Aart M. van Veldhuizen

 

Portfolio Aart M. van Veldhuizen

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Op de jeugdige leeftijd van 14 jaar begonnen met werken, wat geld opleverde. Vanaf die leeftijd fotografeerde ik al en het liefst in de natuur. Toen ik trouwde werd dit minder tot niet. Foto`s laten afdrukken was niet altijd goedkoop en was geen prioriteit. Je moest toen wel meer nadenken over wat je fotografeerde. Met de fotorolletjes. Echter, hoefde je ook niet zoveel uit te zoeken. Wat nu soms wel een klus is.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

De natuur was en is bij ons op de Veluwe, waar ik altijd heb gewoond, rijkelijk aanwezig. Mijn vader was houthakker wat later rondhoutbewerker werd genoemd.

Als het kon ging ik met hem mee. Hierdoor mocht ik ook in de rustgebieden van grofwild komen, of op landgoederen, door heel Nederland. De natuur heeft me altijd gefascineerd en wel in de breedste zin van het woord. Van groot naar klein, belangrijk is om de beleving vooral bovenaan te plaatsen. Hierbij is het gedrag van het dier ook altijd iets waar ik oprecht van kan genieten.

Een voorbeeld is de steltkluut die veel in het water foerageert, dan het water uit loopt om daar zijn behoefte te doen. Terwijl de ganzen in grote getallen het water vervuilen.

Graag laat ik de schoonheid zien van de natuur, verbaasd b.v. door de naam grauwe klauwier. Dat zou kunnen betekenen dat het een grauw beestje is. Niets is minder waar.  Wat een schoonheid zowel het mannetje als het vrouwtje.

 

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

De sfeer speelt een heel belangrijke rol, vooral het zachte warme licht. Het lage stand punt en het gedrag van de dieren. Altijd een kunst om te fotograferen wat je ziet.

In de loop der jaren is dit, belangrijke factoren, wel wat veranderd, zeg maar bijgesteld, allereerst de scherpte van het oog.

 

 

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Wat ik nooit meer zal vergeten, het was op een zomerse dag en het had lang niet geregend. Ditmaal ging ik voor het eerst met een 100- 400 mm objectief opstap. De meeste gebieden ken ik goed, om mogelijkheden toe te passen, kleding, licht, wind en geluid zijn essentieel om te voorkomen door wild opgemerkt te worden. Een redelijk stuk in het bos lag een zoel, waar ik graag heen ga. Ik stond vrij tussen de bomen en was zoekend naar een plek om plaats te nemen om te posten. Als ik 50 meter voor de zoel sta, komt er een roedel edelherten aan, gewei dragers. Niet bewegen en stil blijven staan, dit gaf me de gelegenheid om ze te fotograferen. Wat een geweldig moment was dat, als er 4 geweidragers het zoel in lopen. Nog met bastgewei. Op de foto kon je de teken zien zitten, die op de kop zaten.

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Ik ben een autodidact, kijk graag naar mogelijkheden, kansen moet je zelf creëren. Laat me niet specifiek door iemand inspireren. Kijk naar Birdpix en Nederpix of Deel de Natuur, dat brengt me soms op ideeën. Af en toe koop ik een tijdschrift en heb een abonnement op een natuur magazine.

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist

Momenteel ben ik veel in Friesland erg dicht bij Ezumakeeg en ja het zou mooi zijn eens de vis of zeearenden te fotograferen ook baltsende kemphanen, of een appelvink. Maar voor de duidelijkheid, ik houd geen lijst bij ben geen soorten jager. Dat geeft mij meer ontspanning, dan kan dan meer van het moment(en) genieten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsgierig naar mijn werk geworden? Neem een kijkje op mijn website:

https://natuuraart.weebly.com/

 

Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

 

Reacties

Geef een reactie