Home Lake Kerkini, meer dan Kroeskoppelikanen

Lake Kerkini, meer dan Kroeskoppelikanen

 

Lake Kerkini, meer dan Kroeskoppelikanen

door Leo Tukker

 

Bij veel vogelfotografen staat Lake Kerkini in Noord-Griekenland vooral bekend om de Kroeskoppelikanen. 
Vooral in februari gaan veel mensen ernaar toe om deze vogels te fotograferen, omdat ze in die periode op zijn mooist zijn en de prachtige sierveren op de kop hebben. 

Maar Lake Kerkini heeft zo veel meer te bieden. Ik ben er twee keer geweest en het is een van de mooiste gebieden die ik ken om vogels te kijken en te fotograferen. Ik was er beide keren eind april. De eerste keer was in 2011, toen ik samen met mijn vrouw een rondreis door Noord-Griekenland maakte. Toen waren we er maar een paar dagen en hadden we helaas veel regen. De tweede keer was ik er in 2018 samen met een andere fotograaf en hadden we prachtig zonnig weer met hoge temperaturen. Nadeel daarvan was dat we later op de dag erg hard licht hadden.  

Ook in die periode zie je er ontzettend veel pelikanen. Naast de Kroeskoppelikanen zitten er dan ook volop Roze Pelikanen en heel veel andere vogelsoorten.

 

Kroeskoppelikaan

 

Roze Pelikanen

 

Naast veel vogels komen er allerlei reptielen en amfibieën voor. Ook leven er verschillende zoogdieren in het wild w.o. de Goudjakhals. Wat je er zeker zult zien zijn Waterbuffels, welke er op grote schaal gehouden worden. 

Het landschap is er prachtig. Om het meer liggen hoge bergen en er zijn veel bossen.

 Mijn fotomaat en ik hebben er verschillende mooie momenten beleefd. We begonnen vrijwel iedere ochtend vroeg met een rondje langs een irrigatiekanaal, waar erg veel Grote Karekieten zaten, die boven in het riet zaten te zingen. Ook zaten er veel Woudaapjes.  Beide soorten lieten zich vanuit de auto mooi fotograferen.

 

Grote Karekiet

 

Woudaap  

 

Het hoogtepunt van deze reis vond ik een boottocht over het meer, waarbij we op afstand langs grote groepen Pelikanen voeren, deze soms vlak langs de boot vlogen en we uiteindelijk tot dichtbij een broedkolonie kwamen van Aalscholvers en allerlei Reigersoorten. Die avond stond er geen zuchtje wind en het licht was prachtig.

 

Pelikanen

 

Aalscholvers

 

Kwak

 

Af en toe ontstond er binnen de groep vogels veel commotie als er een school vis werd ontdekt en de vogels zich er massaal op stortten. Dit was erg indrukwekkend.

Een andere keer reden we langs de rivier de Strimonas en ontdekten in een paar struiken een kolonie Spaanse Mussen. De volgende ochtend vroeg zijn we terug gegaan om de vogels vanuit de auto te fotograferen.

 

Spaanse Mus


We stonden een keer te posten bij een veldje waar Bijeneters hun nesten hadden, toen er plotseling een Hop pal naast de auto landde, op zijn gemak ging foerageren en zich niets van ons aantrok.

 

Hop

 

Bij het haventje van Mandraki liet een paartje Oostelijke Smaragdhagedissen en een paar Europese Moerasschildpadden zich goed fotograferen.

 

Oostelijke Smaragdhagedis

 

Oostelijke Smaragdhagedis

 

 Europese Moerasschildpadden

 

Een prachtige plek dus, waar in alle jaargetijden volop te zien is. In de winter komen er grote groepen Ganzen overwinteren, waaronder een groep Dwergganzen, en veel andere watervogels. Daar komen dan weer roofvogels op af, zoals Bastaardarend en Zeearend. 

In de dorpen om het meer zijn verschillende hotels en het gebied ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Thessaloniki en dichtbij de grens met Bulgarije.

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

  

Reacties

 1. Leo,

  ofschoon ik al veel van je foto's heb gezien, blijf ik er met bewondering naar kijken, de kwaliteit is van een hoog niveau. Voor mij ook een droom om daar eens te gaan kijken. Bedankt voor het laten meegenieten.

  gr. peter

 2. Mooi verslag van je reizen naar lake Kerkini.
  Moet voor de vogelfotograaf een heerlijke gebied zijn.
  Wat heb je er een mooie soorten kunnen fotograferen Leo.
  Dank je dat jij je natuur met ons gedeeld hebt!

 3. Mooi verslag, Leo en prachtige foto's! Een weekje daar is eigenlijk tekort om alles te ontdekken want vogels zijn mooi maar een smaragdhagedis is zoveel mooier. (bij 2e foto hagedis klopt ondertiteling niet?) Wat zit er qua slangen en vlinders en lijkt me een een perfecte locatie voor landsschapsfotografie voor zonsop- en ondergangen i.c.m. b.v. die pelikanen. Ik zou me er twee weken volop vermaken maar zijn er pittoriske dorpjes, bezienswaardigheden en hier en daar wat leuke winkeltjes? Ben toch bang dat vrouwlief dan eerder voor Lesbos kiest :)

  Groet Kees

  • Hierbij een antwoord op je vragen, Kees. De 2e foto van de hagedis is volgens mij het vrouwtje van deze soort. Wat er aan slangen en vlinders zit, weet ik niet precies. Wij hebben er wel een Ringslang gezien. Qua landschapsfotografie kun je er je hart ophalen. V.w.b. de pittoreske dorpjes en leuke winkeltjes moet je je er niet teveel van voorstellen en is dit niet te vergelijken met Lesbos. Er zijn wel een paar grotere plaatsen in de buurt, waar deze waarschijnlijk wel zijn, maar daar zijn wij niet geweest.

   Groet, Leo

Geef een reactie