Home Portfolio Frans Batenburg

Portfolio Frans Batenburg

 

Portfolio Frans Batenburg

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Thuis in het ouderlijk huis werd door mijn vader (opa) altijd gefotografeerd, hij had ook een donkere kamer gemaakt in de badkamer. Eigenlijk was er altijd een camera.  Destijds gaf hij mij een klein digitaal cameraatje mee op vakantie en ik was om .

Daarna zelf een camera gekocht en begonnen. En veel gaan uit proberen. Na afloop van een fotodag het kritische oog van opa er naar laten kijken. Hij heeft mij zeker heel veel gestimuleerd om betere foto’s te maken en door te gaan.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Ik woon in de Krimpenerwaard een mooi veenweide poldergebied. Overal is daar de natuur om mij heen als je er oog voor hebt. Dus veel onderwerpen wat betreft landschappen en macro in mijn directe omgeving. En zeker een inwoner ( Peter de Mooij ) uit de Krimpenerwaard heeft mij aan gezet tot natuurfotografie. Zijn kennis van de natuur en het gebied was zeer groot. Hij wist altijd precies wanneer en waar je moest zijn in welk jaargetijde. Helaas is hij een aantal jaren geleden veel te vroeg overleden.

 

 

 

Wat zijn voor jouw de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Dat is lastig om zo te zeggen. Maar ik denk dat het belangrijkste is kennis en voorbereiding. Verdiep je in het gedrag en habitat van beesten. Weet wat je kan verwachten. Zodat je niet op het verkeerde tijdstip en plaats gaat zoeken naar een bepaalde vlinder. Ga ook eens van te voren kijken wat er rondvliegt. Bij landschappen ga ik vaak op de fiets door de polder op zoek naar mooie plekken om te fotograferen en onthoud die dan voor later. Kijk goed naar het weer dat je kan verwachten.  En plan dan een ochtend of avond als je vindt dat de omstandigheden gunstig zijn. Ga gerust een aantal keren terug naar de zelfde plaats tot je tevreden bent, want geen dag is hetzelfde. En wees vooral niet te snel tevreden met je foto het kan altijd beter.

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Het zijn er meerdere denk ik. Elke foto heeft zijn verhaal. Een foto is een momentopname van de situatie op dat moment. Zo was er een periode in het voorjaar dat er Saharazand in de lucht werd voorspeld. Ik was al een tweemaal vroeg in de ochtend voor niets de polder ingegaan voor een kleurrijke zonsopkomst. Bij de derde keer was het wel raak, een van de meest kleurrijke luchten die ik ooit zag. Of misschien is het wel de foto van ringslangen in het voorjaar om die na een tiental keer zoeken eindelijk goed in beeld te krijgen .

 

 

 

Waardoor of hoe laat je inspireren

Veel kijken naar foto’s van andere fotografen in bladen en op het internet. Kijk dan wat je mooi vindt en waarom je iets mooi vindt. Probeer het uit te vinden hoe ze dat gedaan hebben en ga het dan zelf uitproberen. Vaak kom je dan tot nieuwe inzichten en technieken. Er zijn wel een aantal fotografen waarvan ik hun werk bewonder zoals : Rob Blanken, Leon Baas, Stefan Gerrits, Wilco Dragt en Jowan Iven. En sta vooral open voor kritiek, iedereen kijkt anders naar je foto. Het kan je weer andere inzichten geven hoe je een foto een volgende keer gaat maken .

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist 

Tijd …. Dat ontbreekt er wel eens. Vooral omdat je afhankelijk bent van een dag in het weekend lukt het niet om altijd als er goede omstandigheden om te gaan fotograferen .    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's!

 

Reacties

  1. Ik bewonder je foto's al sinds ik destijd bij Zoom.nl en via onze blogs met je in contact kwam en ze zijn alleen maar beter geworden, je bent een toegewijd fotograaf die steeds gaat voor het beste resultaat, en dat lukt je!
    Fijn om nu ook eens wat meer te lezen over jou en je natuurfotografie. Een portfolio waar je trots op mag zijn Frans!

  2. Zo herkenbaar wat je schrijft....en wat een mooie foto's! Vooral de landschapsfoto's, kan mij zo voorstellen dat jou inspirator verwonderd zou zijn over hoe je het gebied in beeld hebt gebracht.....

Geef een reactie