Home Portfolio Luc Meert

Portfolio Luc Meert

 

Portfolio Luc Meert

 

Hoe ben je begonnen met natuurfotografie?

Toen ik een jaar of 12 was (goh zeg...  inmiddels al 50 jaar geleden)  kochten  mijn ouders een fototoestel om reisfoto's te maken, het was een Yashica Minister D, beperkt als dat toestel was wou ik er ook wat natuur mee fotograferen, weet nog goed mijn eerst foto was een zonnebloem met de blauwe lucht in de achtergrond.

Later kocht ik een  Olympus reflex camera zodat ik lenzen kon wisselen.

Als vogelkijker keek ik toen op naar de mensen die een toeter van een telelens hadden,  er kwam een tweedehands Novoflex 400mm, de toenmalige lens voor vogelfotografie omwille van snelle scherpstelling via de handgreep.

Tjonge, wat zijn we er toch op vooruit gegaan sinds de komst van de autofocus en nu recent de oogherkenning.

Vanuit mijn interesse ben ik vooral vogels blijven fotograferen.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Van nature uit ben ik een echte outdoor mens,  als kind wou ik steeds buiten, gezelschapsspelletjes konden mij niet boeien, ravotten,  boomklimmen, een kamp maken in het bos waren mijn ding, later begon ik vogels te observeren, jaren liep ik met een verrekijker en ging ik winters vogels voederen in het privaat deel van  het kasteeldomein hier vlakbij. Nu probeer ik vogels en andere aspecten van natuur zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren tot een geslaagde foto?

Achtergrond, standpunt, de setting,  zacht licht maar voor vogels....  vooral kort bij kunnen komen om zo voldoende scherpte en detail te krijgen, omwille van dit laatste werk ik vrijwel altijd vanuit schuiltent.

Meest geniet ik beelden te maken waarbij ikzelf de schuilplaats en de setting  zelf heb kunnen opstellen om zo met eigen inbreng tot een beeld te komen dat ik in mijn hoofd had, ben dan ook iemand die zelden vele km gaat rijden voor een soort die op Waarnemingen staat en waarvan de kwaliteit van het beeld af te wachten is, uiteraard huur ik samen met vrienden ook wel eens een hut vooral voor soorten waar je zelf moeilijk kort bij kan geraken,  zo denk ik oa  grijze wouw, havikarend en de trappen in Extremadura....

In mijn regio ga ik vaak fietsen, iets wat ik trouwens heel graag doe, hierbij observeer en verken ik plaatsen waar ik mogelijk met tentje of drijfhut naartoe kan.

 

 

Oeverloper

Bij deze wil ik ook even een anekdote vertellen, bij het fotograferen van de oeverloper hier in bijgaande lag ik verscholen onder een oud dekzeil, een arbeider die in de buurt met grondwerken bezig was had mijn onbeweeglijke voeten zien uitsteken, na een voorbijganger erbij geroepen te hebben besloten ze samen alles onaangeroerd te laten en de politie te bellen, toen ik enige tijd later stemmen hoorde vlak achter mijn schuilplaats en tevoorschijn kwam stond een politieman met latex handschoenen klaar om het vermeende lijk bloot te leggen, dit voorval zal ik nooit vergeten.

 

Wat is jou mooiste fotomoment?

Goh...?  fotograferen bracht me oneindig veel mooie momenten,  vooral wanneer ik een beeld kon maken waar ik lang naar getracht had,  hier denk ik eerst en vooral aan een moment met de drijfhut in een ardeens  riviertje waar de waterspreeuw vlakbij voedsel zocht maar ook aan baltsende korhoenders en auerhoen in Finland, parende kleine alken op Spitsbergen.... te veel om op te noemen.

Mooi vind ik ook verrassingen die je soms meemaakt, zo denk terug aan de dag toen ik  met mijn lighutje in een rietmoeras lag voor waterral en er onverwacht een Porseleinhoen voor de lens verscheen.

Verder geniet ik vanuit mijn schuiltent / drijfhut van de rust der natuur, denk dat een visser die aan de waterkant zit dit ook zo zal ervaren.

 

 

Waterral

 

 

Pijlstaart

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

De zogenaamde Wauw-beelden die voorbij komen in publicaties en op internet.

Eigen beelden kritisch bekijken hoe het beter had gekund brengt me soms ook tot nieuwe ideeën.

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist?

Niet zo veel, eigenlijk heb ik geen wenslijst die ik absoluut wil af werken, wacht gewoon af wat er op mijn pad komt, soms hoop ik wel eens van kortbij  beelden te maken van kleine bonte specht  of midden tussen baltsende kemphanen te liggen.

Vanuit Spitsbergen naar het pakijs met ijsberen lijkt me ook wel wat,  IJsland, de Lofoten, het noorderlicht.... moet allemaal prachtig zijn !

Maar.... eerst en vooral plezier blijven beleven aan fotograferen zoals ik het tot nu toe altijd mogen ervaren heb.

 

 

Groene kikker

 

 

Eekhoorn

 

 

Aalscholver

 

 

Hop

 

 

Waterspreeuw

 

 

Houtsnip

 

 

Korhoen

 

 

Zwarte roodstaart

 

 

Roze knoopzwam

 

 

Alpenmarmot

 

 

Alpensteenbok

 

 

Bosuil

 

 

Middelste bonte specht

 

 

 

 

 

 Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

 

 

Reacties

  1. Complimenten voor deze mooie portfolio Luc! Fijn om jouw verhaal te lezen en je op deze wijze een beetje te leren kennen en te weten wie er achter al die prachtige beelden zit. Ik heb bewondering voor het geduld dat je opbrengt om zulke foto's te maken, maar die volharding die loont!

  2. Ik geniet altijd van de mooie foto's die ik van je voorbij zie komen, meestal herken ik ze ook al als van jou.
    Leuk om nu je verhaal erbij te lezen.
    Ook leuk dat er nu een gezicht bij Luc Meert staat :)

Geef een reactie