Home Portfolio Peter van den Bos

Portfolio Peter van den Bos

 

Portfolio Peter van den Bos

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Zoals velen van ons ben ik ook in mijn prille jeugd begonnen met fotografie. Eerst met zwart/wit rolletjes. Zelf ontwikkelen en afdrukken in een kast die omgetoverd was tot doka. Later als foto-lithograaf had ik een professionele doka tot mijn beschikking, weer later ging dat over naar de computer. Heb op latere leeftijd nog photoshop cursussen moeten volgen op het grafisch lyceum.

Als Rotterdammer beperkte ik me tot straat-, gebouwen- en havenfotografie. Kleur kwam er pas in toen de Streetparade zijn intrede deed, wat een kleurrijk spektakel was en nog is. Veelal gebruikte ik dia’s van het merk Fuji Provia of Velvia. Ook tijdens mijn vele reizen naar verre oorden, gebruikte ik altijd dia’s.

Als camera’s ben ik van Illord sportsmen, Yashika (6x6), Asahi pentax overgegaan naar Nikon. Ben dat merk altijd trouw gebleven totdat ik rugproblemen kreeg en de apparatuur toch te zwaar bleek. Na een zijstap met Olympus gebruik ik nu een Sony A7 mlll met diverse lenzen.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

 Dat is bij toeval gekomen. Na mijn verhuizing van Rotterdam naar Hilversum werd ik lid van een fotoclub. Daar was een natuurfotograaf die mij een keer meenam naar Arkemheen. Toen was ik eigenlijk gelijk verkocht, de wonderlijke wereld van vogels en het buiten zijn trok mij ontzettend aan en dat doet het nog steeds. Ben op cursus vogelherkenning gegaan, kon nog geen mus van een kanarie onderscheiden. Daarna is het hard gegaan, jaarlijks naar Gambia, Lesbos en tussendoor met een vogelwerkgroep naar Bulgarije, Extremadura of elders en natuurlijk een paar keer per week de omgeving afstruinen. Doordat ik geen rijbewijs heb ben ik vaak afhankelijk van anderen, gelukkig rijdt mijn vrouw me naar diverse locaties.

 

Buidelmees zit trots in haar knap gebouwde nest

 

Baardman zittend op een rietpluim

 

IJsvogel jongleert met een opgedoken vis

 

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Omdat ik voornamelijk vogels fotografeer is geduld wel de belangrijkste factor. Locatie en het uur van de dag spelen uiteraard ook mee, niets heerlijker dan vroeg de wei in, liefst met wat mist.

 

 

Mistige ochtend in de Flevopolder

 

Badderende Knobbelzwanen. Amsterdamse Waterleiding Duinen

 

Damhert in tegenlicht. Amsterdamse Waterleiding Duinen

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Daar hoef ik lang over na te denken. Ben een paar jaar geleden met een groep naar Polen geweest om al varend in een klein bootje de zeearenden te fotograferen. Het was koud maar prachtig weer met een laag hangende nevel, als de zon dan doorbreekt krijg je een bijna onwerkelijke sfeer. Als dan de zeearenden ook nog meewerken is het plaatje helemaal rond.

 

Jagende Zeearend. Oderdelta, Polen

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Geen idee? Ik ga mijn eigen weg en werk op mijn gevoel. Uiteraard neem ik van iedereen wat mee, lees en kijk graag in fotoboeken en op websites. Omdat ik eigenlijk alles wel mooi vind heb ik niet echt een eigen stijl of het moet zijn dat (BIF) vliegende vogels wel mijn specialiteit is.

 

Pimpelmees vliegt uit de appelboom. Eigen tuin

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist?

Tja dat is een moeilijke vraag. Natuurlijk zijn er bestemmingen, zoals IJsland en Noorwegen voor prachtige landschappen. Ook zijn er prachtige fotoreizen, zoals Hongarije of nog verder in de wereld. Maar je moet ook realistisch zijn, er hangt een enorm prijskaartje aan zulke uitstapjes. Voorlopig blijf ik dromen om weer naar Gambia, Lesbos, Extremadura of Helgoland te gaan.

 

Landende Jan van Gent, Helgoland

 

Perzische Eekhoorn, Lesbos, Griekenland

 

Nachtzwaluw, een moeilijk te vinden soort. The Gambia

 

 Rode Columbus Apen in The Gambia

 

Reacties

  1. Een mooie en herkenbare portfolio en verhaal erbij...met name vroeg de wei in met een beetje mist..
    De foto,s zijn ook prachtig om te zien.

    groet dick.

Geef een reactie