Home Portfolio Richard Kalkman

Portfolio Richard Kalkman

 

Portfolio Richard Kalkman

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Eigenlijk ben ik een laatbloeier in wereld van fotografie. Mijn vrouw en ik reizen graag de wereld rond. Vanuit de behoefte om de bezochte plekken tijdens onze reizen vast te kunnen leggen ben ik in 2017 gestart met fotografie. Hiervoor kocht ik mijn eerste fullframe camera van Nikon.

Al snel ontdekte ik dat fotograferen naar meer smaakte. Ik volgde een basis- en een gevorderde cursus fotografie. En eerlijk gezegd deed toen ik maar wat. Via Youtube bekeek ik talloze video’s over landschapsfotografie en fotobewerking. Op deze manier probeerde ik zo mijn kennis te vergroten.

De meer serieuze aanpak in fotografie begon pas in 2019 met de overstap naar een spiegelloze camera. In mijn geval de Sony A7RIII.

Waar ik op een gegeven moment tegen aanliep was dat ik vooral bezig met het ‘najagen’ van al gemaakte foto’s van ‘iconische’ plekken.  Dit kopieergedrag leverde op zich mooie foto’s op maar gaf weinig voldoening. Uiteindelijk voelde dit erg beperkend en gaf het mij onvrede. In mijn zoektocht om dit te doorbreken kwam ik uit bij de opleiding Grip op Groei van Natuurfotografie.nl.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Door het volgen van de opleiding Grip op Groei ontdekte ik veel over mijzelf als fotograaf. Deze opleiding heeft mijn interesse in natuurfotografie duidelijk vergroot. Daarmee ging er een nieuwe wereld aan fotografeer mogelijkheden voor mij open. In de natuur voel ik mij dan ook net als een kleine jongen in een snoepwinkel. Het aanbod van onderwerpen in de natuur is giga groot. Er zijn zoveel uitdagende onderwerpen en kansen waarmee ik nog aan de slag wil gaan.

Het mooie van de natuur is dat je er niet persé ver voor hoeft te reizen. Een zeer prettige bijkomstigheid is dat de natuur mij de mogelijkheid biedt om te onthaasten.

Mijn passie zit vooral in het creëren van beweging en dynamiek in een foto.  Zoals het creëren van bewegingsonscherpte door te experimenteren met sluitertijden en diafragma. Vogels zijn voor mij dan ook een dankbaar onderwerp. Daarnaast voel ik mij aangetrokken tot zachte pastelachtige kleuren.

 

 

Fly by

 

 

Affectie

 

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Op pad gaan met een doel in plaats van ik zie wel wat ik wil fotograferen. Voor mij begint dit thuis met het vergroten van mijn kennis over het te fotograferen onderwerp. Het uitzoeken welk moment van de dag/ jaargetijde het meest geschikt is voor het onderwerp. Uiteraard rekening houdend met de licht- en weersomstandigheden.

Met een open mind de fotolocatie betreden. Vooral de tijd te nemen om te observeren zonder de camera uit de rugzak te halen. Lukt het om een authentieke observatie te pakken.

Ik probeer de foto in eerst in mijn hoofd te maken. En probeer antwoord te vinden op een aantal vragen. Wat wil ik vertellen? Hoe is de voor- en achtergrond? Op welke manier kan ik de meeste gelaagdheid aanbrengen? Kan ik gebruik maken van inleidende lijnen? Wat is voor het onderwerp de meest geschikte compositie? Welke scherpte/ diepte verhouding is nodig? Welke toepasbare creatieve technieken helpen mij het beeld te versterken? Straalt het beeld rust uit?

Kortom net zolang doorgaan met associëren totdat er iets ontstaat wat voor mij betekenisvol is en daarop te reageren.

Uiteindelijk eindigt het weer thuis door aan de slag te gaan met de nabewerking. Zelf maak ik gebruik van adobe lightroom classic en photoshop. En meerdere programma’s van Topaz labs, zoals denoise.

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Het maken van de foto achter het gordijn, gemaakt in oktober 2021.  Dit betreft de bovenste waterval Pericnik in Mojstrana, Slovenië. Overigens een pittige klim om er te komen. Achter de 52 meter hoge waterval bevindt zich een grot, waardoor je achter de waterval staat.

Het duurde voor mij een flinke tijd om tot de juiste compositie te komen. Toch was ik niet helemaal tevreden. Mijn gedachten overpeinzend werd ik ineens geholpen door de natuur. De zon brak kortstondig door en gaf een geweldig tegenlicht. De verwondering die toen bij mij ontstond was fabelachtig mooi. Een moment waarop ik niet op had kunnen anticiperen.

 

 

 Achter het gordijn

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Mijn inspiratie haal ik uit het werk van een groot aantal fotografen. Zoals: Jan van de Greef, Bart Siebeling, Theo Bosboom, Arie van den Hout, Johan van der Wielen en Rob Blanken.

Ik ben vooral geïnteresseerd in het verhaal achter de foto. Vanuit welke visie is de foto gemaakt? Hoe is het uitgevoerd? Wat maakt dat de foto mij raakt? Wat kan ik ervan leren en wat kan ik gebruiken voor mijn eigen ontwikkeling?

 

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wishlist?

De vraag: hoe kan ik verder groeien als fotograaf en wat is daarvoor nodig? Met als doel om te komen tot meer zeggingskracht, originaliteit en eigenheid in mijn foto’s.

Fotografie is voor mij een leven lang leren, genieten en boven alles om plezier te hebben. Dit najaar start ik onder andere met het persoonlijk ontwikkeltraject van hoofd naar hart. Ook van Natuurfotografie.nl. Het wordt gegeven door Arie van den Houten en is een vervolg op Grip op Groei.

Zelf ben ik een groot voorstander van het leren van elkaar. Dit is voor mij dan ook de reden waarom ik mijn foto’s post op Deel de Natuur. De gefundeerde feedback helpt mij in mijn ontwikkeling.

Daarnaast zoek ik een ‘inner circle van fotografen’. Met name om elkaars werk te bespreken, te kunnen sparren over dilemma’s en bovenal om te kunnen leren van elkaar. Mocht je ideeën hebben dan lees ik ze graag in een persoonlijk bericht.

 

Dank je wel voor het lezen en het bekijken van mijn portfolio.

Groet, Richard

 

 

Boven het maaiveld

 

 

Watching you

 

 

Surprise

 

 

Haarvaten

 

 

Sunset meal

 

 

Persistent

 

 

Wintergast

 

 

Prepare for landing

 

 

                                                                                                                                Beleving 

 

 

 Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

 

 

Reacties

 1. Mooi jou beleving Richard, zo te lezen heeft de opleiding Grip op Groei jou meer verdieping gegeven, wat wel herkenbaar is. Je nieuwsgierigheid is te zien in de diversiteit van de foto's . Het natte bospad zou ik zo aan de muur willen!!

 2. Wat een mooi verhaal Richard en prachtige beelden! Ook ik herken je ervaring met de opleiding Grip op Groei, wat zit die goed in elkaar he. En wat een prachtige beelden heb je in je portfolio, vooral 'achter het gordijn' vind ik geweldig!

 3. Een mooi verhaal Richard, leuk om te lezen hoe en wat. Stuk voor stuk prachtige beelden. Fijn dat je nu je eigen "fotografie" heb gevonden.
  Zelf maak ik ook mijn 'eigen beelden' en vermijd de drukke spots, als de foto dan lukt die ik in mijn hoofd had geeft dat ook veel voldoening.

  Groet Rob.

 4. Bijzonder om te zien dat je in zo'n korte tijd van fotograferen jouw passie op zo'n hoog niveau gekregen hebt Richard. Een fijn verhaal om je wat beter te leren kennen en voorzien van hele fraaie beelden. Complimenten.

 5. Je mooie portfolio laat je ontwikkeling en diepgang in je foto's goed zien Richard.
  Dat je in zo'n korte tijd dit hebt weten te bereiken is een compliment waard!

 6. Leuk om je op deze wijze wat nader te leren kennen Richard en complimenten voor wat je in korte tijd hebt weten te bereiken, je beelden zijn stuk voor stuk prachtig, duidelijk met een goed inzicht gemaakt. Al je inspanningen om je niveau te verbeteren leveren werpen hun vruchten af, ben benieuwd naar je verdere voortgang en wens je daar in elk geval veel succes bij!

 7. Nieuwsgierig als ik ben heb ik deze site van je bezocht. De ene foto is nog mooier dan de ander. De met zorg uitgekozen en gemaakte foto's spreken mij bijzonder aan. Achter het gordijn, persistent en Affectie zijn een voor een toppers, zonder de andere tekort te doen.

  gr. peter

Geef een reactie