Home Portfolio Rob Christiaans

Portfolio Rob Christiaans

 

Portfolio Rob Christiaans

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

In 1993 moest ik mijn militaire dienstplicht vervullen. Ik heb toen als standplaats gekozen voor de plaatst Seedorf in Duitsland. Midden in een bosrijke omgeving, regelmatig oefeningen in het veld, geweldig. Natuurlijk wilde ik dit alles vastleggen voor later en omdat het leuk was. Daar heb ik mijn eerste Camera gekocht, een analoge Canon.

Ik merkte al snel dat ik fotografie erg leuk vond, druk bezig met composities, fotorolletjes met diverse Asa waarden kopen en uitproberen.

Toen werd het even rustig. In 2001 kreeg ik de ziekte Pfeiffer, ik bleef klachten houden. Na verloop van tijd kreeg ik de diagnose ME/CVS, werken ging lastig/ niet. 2006 ben ik gestopt met werken en toen kwam de fotografie weer op mijn pad terug. In eerste instantie macro en landschappen. Macro maakte plaatst voor vogelfotografie en de laatste tijd richt ik me wat meer op landschappen. Ik ben een echte autodidact, geen cursussen of workshops. Alles in het veld uitproberen en heb destijds veel geleerd op een Canon forum.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Zoals vele natuurfotografen ben ik ook graag in de natuur. De rust, ruimte, je begeven in de prachtige natuur, even lekker tot rust komen. Deze mooie omgeving, dier of vogel wil ik dan ook graag vastleggen op beeld. Maar ik kan ook prima zonder camera genieten!

Door mijn fotografie kom ik soms ook op plekken waar je anders niet zo snel komt. Een mooi landschap thuis in de buurt of op vakantie.

 

 

 

 

 

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Ik fotografeer meerdere onderwerpen maar zal me even richten tot landschapsfotografie. Ten eerste is het locatiekennis, voordat ik ga fotograferen bezoek ik meestal de locatie even. Kan ik de plek goed benaderen? Waar parkeer ik? Waar gaat de zon op of onder? Allemaal punten die ik liever niet op het laatst, eventueel in het donker moet uitzoeken.

Het weer, dat heb je niet altijd in de hand maar je hebt tegenwoordig diverse apps die genoeg informatie geven, zodat je je trip kan plannen. Techniek, weet hoe je camera werkt, welke filters moet ik gebruiken en hoe!

Als laatste geduld en doorzetten. Soms is het lang wachten op een mooie lucht, of klopt de weersvoorspelling niet. Heb wel eens bijna 1 uur in de auto gezeten met regen, na de regen klaarde het op en heb de mooiste foto’s gemaakt.

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Dat zijn er natuurlijk wel meerdere maar de mooiste was voor mij toch wel een fototrip tijdens een vakantie in Portugal. We zaten destijds in een hotel in de bekende badplaats Albufeira. Ik had mijn zinnen gezet op een zonsondergang aan de kust in de regio Alentejo. Alentejo is een regio die boven de Algarve ligt. Het grenst aan de Atlantische Oceaan, aan de kust heb je prachtige ruige rotsen en kliffen die soms doorlopen de zee in.

Aangekomen was ik meteen overweldigd door het ruige landschap, het was prachtig.  Ruim op tijd dus eerst wat andere foto’s maken. Richting de zonsondergang trok het ineens helemaal dicht, het begon ook nog te regenen, nee dit kan niet!! Chagrijnig ging ik in de huurauto zitten. Avondeten dan maar, M&M’s met cola ;-). Na 45 minuten wachten werd het droog en begon de lucht langzaam open te trekken. Het licht was magisch, genieten en mooie foto’s gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

De meeste inspiratie doe ik op via social media, hier volg ik diverse fotografen. Maar ik ga natuurlijk zelf ook op stap de natuur in om bepaalde plekken te scouten.

Op YouTube volg ik o.a. Nick Page en Sean Bagshaw, ze maken prachtige foto’s en hebben ook mooie tutorials. Bij beiden fotografen heb ik ooit eens wat tutorials gekocht, bij Sean Bagshaw ook het TK Actions panel. Dit is een mooie plug-in in Photoshop om je workflow te versnellen en het werken met Luminosity Masks.

 

Wat staat er nog hoog op je wishlist?

Fotoreizen naar IJsland e.d. zit er voor mij niet in i.v.m. gezondheid. Maar ik geniet van mijn momenten in de natuur en het fotograferen. Tijdens onze vakanties gaan de cameraspullen altijd mee, van tevoren speur ik het internet af naar mooie spots. Als ik dan ter plekke een mooie foto maak, die ik in gedachten had is mijn Mission completed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip:  Neem ook eens een kijkje bij de andere  inspirerende portfolio's

 

 

Reacties

 1. Leuk om je op deze wijze wat beter te leren kennen Rob en wat een prachtige beelden. Ik dacht dat jij voornamelijk landschapsfotograaf was, maar je hebt duidelijk heel wat meer in je mars, complimenten!

 2. Van het èèn komt het ander! leuk en goed dat de fotografie weer op je pad is gekomen en je laat dan ook stuk voor stuk prachtige foto,s zien bij deze portfolio.

  groet dick.

 3. Hey Rob,
  Leuk je hier ook te zien.
  Ik ben Nick Page in oktober tegen gekomen bij Thors Well in Oregon. Bijzonder hartelijk mens en hij maakt idd leuke filmpjes.

  art
  Aland

Geef een reactie