Home Portfolio Teuni Stevense

Portfolio Teuni Stevense

Portfolio Teuni Stevense

 

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Van jongs af was ik eigenlijk aan het fotograferen met compactcamera’s. Toen ik een baan had besloot ik een analoge spiegelreflexcamera te kopen, maar ik had geen idee wat die cijfertjes op de lens betekenden. Heel wat jaren later toen de kinderen groter werden en ik meer tijd voor mezelf had, kochten we een digitale compactcamera. Tuinieren was ook een grote hobby van mij, dus was ik vaak met mijn camera in de weer om alle bloemen vast te leggen. Tot we een vijvertje bezaten en ik voor het eerst juffers ontdekte. Geweldig! Maar ja, die hangen nou juist boven het water en vervolgens glipte mijn camera kopje onder. Hè wat jammer nou…. maar dat gaf perspectief! Een nieuwe systeemcamera was het gevolg. In de tuin heb ik daar hele leuke foto’s van jonge pimpelmeesjes mee kunnen maken. Dat smaakt naar meer! Elk jaar een roodborst in de tuin is ook zo bijzonder. Zeker die ene die telkens zo mooi poseerde.   

 

1-pimpelmees

  

3-roodborst tuin

 

Waarom speciaal natuurfotografie? 

Waarschijnlijk omdat het echt serieus werd toen ik in mijn tuin ging fotograferen. Eenmaal in het bezit van een betere camera met macrolens en telelens werd het steeds leuker. Ik zag voor het eerst, bij het fotograferen met de macrolens van het lieveheersbeestje op de rand van verkleurd hortensiablad, het effect in de achtergrond van de andere bladeren.   

 

2- lieveheersbeestje

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren voor een geslaagde foto? 

Het belangrijkste voor een geslaagde foto is dat de compositie klopt en de foto sfeer heeft door zachte kleuren en mooi licht. Heb ook wel foto’s die wat minder sfeer hebben maar dan gaat het meer om de plek waar die gemaakt is. Ben daar dan toch vaak wat minder tevreden over. Ik mis er dan iets in. Sfeerbeelden maken is wat ik het liefste doe. Van creatieve beelden met weinig scherpte kan ik ook heel blij worden.   

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? 

Als ik terug kijk is dat het moment met de macrolens dat ik het lieveheersbeestje met groot diafragma fotografeerde en het effect in de achtergrond ontdekte. Wat later het uitsluipen van heidelibellen in mijn eigen tuinvijvertje. Een verschijnsel wat ik nog niet kende en uren bij de vijver lag met mijn camera om de metamorfose te volgen totdat hij uiteindelijk weg vloog.   

 

6-pantserjuffer creatief

  

4-uitgeslopen heidelibel

  

5-heidelibel vijver

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

 Ik heb me laten inspireren door veel naar foto’s te kijken op diverse websites. Door het zelf plaatsen van foto’s kreeg ik meer zelfvertrouwen en werd ik steeds meer gestimuleerd in het fotograferen. Als je goed om je heen kijkt in de natuur ligt er genoeg verborgen inspiratie. Samen fotograferen inspireert ook als je beiden dezelfde drive hebt en er rustig de tijd voor neemt.   

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list? 

Sfeerbeelden maken in het landschap met behulp van filters is nog vrij onbekend terrein voor mij. Het materiaal is aanwezig maar nu nog goed toepassen! Het hoeft geen heel bijzondere plek te zijn, als het maar sfeer heeft. Uitdagingen moeten er altijd blijven.   

 

7-oranjezon

  

8-waterleidingduinen

  

9-Zeekraal

  

10-Chipmunk

  

11-Cornus

 

12-Blaassilene

Reacties

Geef een reactie