Home Portfolio Tom Kruissink

Portfolio Tom Kruissink

 

Portfolio Tom Kruissink

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Ik ben al vroeg begonnen met fotograferen, op mijn 16e kreeg ik mijn eerste Spiegelreflexcamera, de Minolta XG-1, ik fotografeerde toen vooral landschappen in de vakantie als we naar Zwitserland of Oostenrijk gingen, en dan alles op de automatische stand. Pas toen ik ben overgestapt op mijn eerste  Digtitale Camera,  de Minolta Dynax 7,  zo'n 20 jaar geleden, heb ik een cursus gevolgd en ben ik daarna echt begonnen met fotograferen van de natuur, waarbij vooral vogels (met een voorkeur voor roofvogels) en insecten (met een voorkeur voor vlinders), mijn voorkeur hebben.  Af en toe als de luchten prachtig zijn, dan wil ik me ook nog weleens aan een landschap wagen.

 

Sperwer - Lemele

 

Zilveren Maan - Overijssel

 

Zonsondergang - Vriezenveen

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

Waarom gekozen voor natuurfotografie, dat is niet zo heel moeilijk, ik ging als klein jongetje met mijn vader al vaak naar Reeën en ander groot wild speuren en ook vogels hadden onze aandacht. Ik heb vroeger veel vogels gekeken met kameraden en we deden ook mee aan vogeltrektellen, wat ik in het najaar nog steeds doe, echt geweldig om mee te maken. Zo hadden we vorig jaar een dag met meer dan 1200 overtrekkende Buizerds, in groepen van over de 100 exemplaren.

Later wilde ik deze vogels ook vastleggen met de camera en omdat het in de zomer wat minder is met vogels zijn daar de insecten bijgekomen, wat ik allebei geweldig vind om vast te leggen.

 

 

Grote Barmsijs - Arnhem

 

Blauwe-Breedscheenjuffer - Engbertsdijksvenen

 

Maanwaterjuffer - Engbertsdijksvenen

 

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

De ideale omstandigheden voor een mooie foto zijn voor mij vooral de weersomstandigheden, uiteraard het licht het liefst windstil weer na een koude nacht, zodat er dauw boven de velden hangt. Dauwdruppels geven toch een extra dimensie aan de foto, maar ook vogels zijn veel actiever bij windstil weer en bij landschappen is de weerspiegeling in het water bij windstil weer ook vaak erg fraai.

 

                                                                Engbertsdijkvenen

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

Mijn mooiste fotomoment is een aantal jaren geleden, toen ik op de eerste dag van mijn vakantie met mijn auto mijn standaard rondje maakte en op het laatst 2 jonge Boomvalken met mijn verrekijker ontdekte op zo'n 150 meter afstand,  ik heb toen een bewijsplaatje geschoten en ben 's middags weer teruggegaan in de hoop dat ze wat dichterbij zaten. Maar ze zaten helaas nog steeds op dezelfde plek. Ik ben toen voorzichtig uit de auto gestapt en heb mijn fototoestel op mijn statief gezet en gekeken hoe de Boomvalkjes reageerden, maar ze bleven rustig zitten. Ben toen steeds heel omzichtig als de Boomvalkjes niet keken steeds een aantal meters dichterbij geslopen, totdat ik ze uiteindelijk op 20 meter voor de lens had, echt geweldig.

De volgende dag weer gespeurd vanuit de auto of ze er nog zaten, toen hoorde ik in 1x een gekekker en zag in de verte een prooioverdracht van de oudervogel aan het jong. Ik heb deze gevolgd met de verrekijker waar hij ging zitten en ben met dezelfde tactiek als de dag ervoor hem tot 20 meter genaderd. Hij was druk bezig met het plukken van de prooi (een Huismus) en wilde deze met een poot iets verleggen toen net op dat moment een windvlaag kwam waardoor hij zijn evenwicht verloor en met prooi en al van de paal afviel. 

Ik ben rustig blijven wachten tot hij weer kwam aanvliegen, maar na een paar minuten wachten besloot ik er toch maar voorzichtig naartoe te lopen en net als ik een pas naar voren doe, komt hij recht op mij aangevlogen en gaat binnen 3 meter afstand van mij zitten. Ik ben stokstijf achter mijn statief blijven staan totdat hij weer begon te plukken met zijn prooi, heb een stap naar achteren moeten doen, omdat hij binnen de scherpstelafstand van 3,5  meter van mijn lens zat. Heb daarna een half uur kunnen genieten van dit prachtige tafereel, hij accepteerde mij volkomen.

 

Boomvalk - Vriezenveen

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Ik laat mij inspireren door veel te kijken in natuurfotobladen, op internet en social media.

 

Wat staat er nog genoteerd op je wishlist?

Wat er nog op mijn wishlist staat is een Wolf te fotograferen in de Engbertsdijksvenen in Vriezenveen (mijn woonplaats), ook een Koninginnenpage onder de dauw staat nog op mijn verlanglijstje.

 

 

Melkwitte Zomervlinder - Engbertsdijkvenen

 

Parende Torenvalken - Vriezenveen

 

Heikikker - Engbertsdijkvenen

 

                                                Landkaartje - Engbertsdijkvenen

 

 

Reacties

 1. Wat leuk om je hier een beetje beter te leren kennen Tom en het is natuurlijk genieten van je foto's ! Zowel macro, vogels als landschappen gaan je uitstekend af, allemaal grote klasse!

 2. Wat een schitterende foto's. Als vogelfotograaf gaat mijn voorkeur uit naar je parende torenvalkjes en de boomvalk.
  Een portfolio om trots op te zijn. Wat voor camera en lens?

  gr. peter

  • Hoi Peter.

   De foto's vd Torenvalk en Boomvalk zijn gemaakt met de Canon 7d en Canon 7dII met een 500mm f4 lens van Canon
   De landschappen met de Canons 7d en 17-40mm lens van Canon
   De macro's met de Sony ASRL 700 met een 90mm lens van Tamron

   Groet Tom

Geef een reactie