Home Lesvos, parel van de Egeïsche Zee

Lesvos, parel van de Egeïsche Zee

 

Lesvos, parel van de Egeïsche Zee

door Leo Tukker

 

Bij de naam Lesbos, of Lesvos zoals het Griekse eiland eigenlijk heet, denken veel mensen niet aan een parel. Zij zien de beelden nog voor zich van de vele vluchtelingen die vanaf 2015 op het eiland zijn aangekomen en van de overvolle vluchtelingenkampen, zoals het beruchte kamp Moria.  Velen denken dat je overal vluchtelingen tegenkomt, maar dat is niet zo. Al de keren dat wij er geweest zijn hebben we nauwelijks vluchtelingen gezien. Alleen zagen we ze in de buurt van de kampen en in de hoofdstad Mitilini.

Ondanks de slechte omstandigheden van de vluchtelingen, wil ik Lesvos toch een parel noemen. Ik kwam er voor het eerst in 2008 en vanaf de eerste dag was ik verliefd op het eiland en ga ik er steeds weer naar terug. 
De prachtige natuur, de gastvrije mensen, het meestal mooie weer, de mooie dorpjes en stadjes, de vele oudheden en het heerlijke eten maken het iedere keer weer een feest om er te zijn. 

Wij logeren altijd in het vissersdorpje Skala Kallonis. Dit dorpje is centraal gelegen op het eiland en van daaruit kun je binnen een paar uur iedere uithoek van het eiland bezoeken. Rond het dorp liggen een paar van de beste plekken om vogels te kijken. Twee grote rivieren, de zoutpannen van Kalloni en midden in het dorp ligt een poel met in het voorjaar veel vogels en Europese Boomkikkers.

 



Lesvos is een begrip bij vogelaars. Vooral in de maanden april/mei wordt het eiland bezocht door vogelaars uit alle windstreken. Het eiland ligt namelijk op een trekroute van vogels, die vanuit Afrika naar noord- en oost Europa trekken. Daarnaast zijn er veel vogels die op het eiland broeden, waaronder enkele bijzondere soorten zoals de Turkse Boomklever en de Smyrnagors.

Het eiland is qua oppervlakte ongeveer zo groot als de provincie Utrecht een heeft een grote verscheidenheid aan landschappen. Er zijn twee grote baaien en de gebieden rond de Baai van Kalloni zijn een magneet voor trekvogels. Ze komen er uitrusten en bijtanken voor ze hun reis vervolgen.

Maar niet alleen vogelaars kunnen hun hart ophalen op Lesvos. Ook liefhebbers van planten, vlinders, reptielen enz. komen er zeker aan hun trekken. In het voorjaar is het eiland een grote bloemenzee.

Het eiland kent geen massatoerisme. In de vele dorpjes en stadjes vind je nog de echte Griekse sfeer en gastvrijheid. Je kunt er prima wandelen en na een stevige wandeling genieten van het heerlijke Griekse eten in de vele leuke restaurantjes. 

In het midden van het eiland vind je uitgestrekte kastanjebossen.  Verder zijn er op Lesvos naaldbossen en ontzettend veel olijfboomgaarden.
In het westen van het eiland vind je een totaal ander type landschap.

 

 

Aanraders daar zijn het Versteende Woud en ook het hooggelegen klooster Ipsilou. Parkeer je auto onderaan de berg en wandel naar boven en je zult ogen tekort komen. Het is een van de plekken waar de Smyrnagors voorkomt en zich meestal goed laat zien.

Ik heb op Lesvos al vele mooie momenten meegemaakt. Zoals de keer dat na een korte voorjaarsstorm het water in de naast het dorp gelegen rivier hoog was opgestuwd. De volgende ochtend vroeg was het windstil en kon ik daar een Strandplevier van dichtbij fotograferen.

 

 


Tijdens een wandeling stak er eens plotseling een Ottomaanse Adder vlak voor ons de weg over.
In de bergen zagen we een keer vlak naast het pad twee Reuzensmaragdhagedissen, die met elkaar aan het vechten waren en zich niets van ons aantrokken.

 



De prachtig gekleurde Bijeneters zijn er algemeen en iedere fotograaf wil deze graag vastleggen. Mij is het een paar keer gelukt, zoals toen ik er een aan het fotograferen was en deze ineens opvloog en ik er hem vliegend kon fotograferen. 

 


 

Andere zeer algemene vogels zijn Kuifleeuwerik, Grauwe Gors en Bosruiter. Als je die niet ziet, moet je haast met je ogen dicht lopen. 

 

 

 

 

 

Aan de westkust, tussen Petra en Molivos, heb ik de Rüppel’s Grasmus mooi kunnen fotograferen. De meeste keren stond ik er voor niets, maar de laatste keer had ik meer geluk.  Binnen tien minuten landde deze prachtige zanger op een van zijn favoriete zangposten, pal naast het parkeervak.

 

 

 

In het zuidwesten van het eiland vind je soorten als Rotsklever, Bruinkeelortolaan en Oostelijke Blonde Tapuit. 

 

 

 

 

 

Bij de zoutpannen zitten altijd veel steltlopers en soorten als Flamingo en Steltkluut kun je er niet missen. Ook heb je grote kans daar de prachtige Zwarte Ooievaars te zien foerageren. Ik herinner me een vroege ochtend dat er een grote groep van bijna dertig vogels liep.

 

 

 

Op veel plekken kun je op de rotsen Hardoenen zien liggen, die liggen op te warmen in de zon 

 



Ik zou er nog veel meer over kunnen schrijven, maar ik zou zeggen… ontdekt het zelf. Je zult er geen spijt van krijgen.

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

 

 

 

 

Reacties

  1. Erg mooie serie en een mooi verhaal van het voor mij ook zo geliefde Lesbos. Ben dit jaar er voor 7e keer geweest en wellicht ga ik in sept. weer. Uiteraard naar Skala Kallonis. Wie weet zien we elkaar weer. Prachtige foto's Leo.

    gr. peter

  2. Fijn geschreven verhaal en prachtige foto's Leo! Ik ben daar één keer geweest maar dat was in de tijd dat ik nog niet fotografeerde, het lijkt me super om dit nu nog eens te doen, "Jouw natuur" inspireert me wel ;-)

Geef een reactie