Home Thema van de maand mei - Dieren in hun omgeving

Thema van de maand mei - Dieren in hun omgeving

 

Het thema van de maand mei is "Dieren in hun omgeving"

 

Herkennen jullie dit?  Je ziet een prachtig dier en je eerste reflex is om dat hert, die vogel of die libel of wat dan ook in vol ornaat in beeld te zetten. Maar terwijl je probeert dichterbij te komen om dat doel te bereiken moet je maar al te vaak constateren dat het bereik van je lens tekort schiet. Dat kan frustrerend zijn en tot teleurstellingen leiden, maar, en dat is  veel erger,  tot verstoring van de dieren omdat jij in je wens om je onderwerp dicht te naderen het dier  laat schrikken en opjaagt.

Om dat alles te voorkomen is er eigenlijk een hele eenvoudige oplossing:  Fotografeer je onderwerp eens in zijn/haar omgeving. Minder stress voor de dieren en  bovendien ook voor jou veel relaxter. Van een grotere afstand is er immers minder vluchtgevaar wat tot meer rust en meer fotokansen leidt.  En heb je wel eens bedacht dat een foto van een dier in zijn natuurlijke habitat eigenlijk veel interessanter is? Zo’n foto vertelt meer over het dier, zijn omgeving en mogelijk ook over zijn gedrag.

Is het nu een gemakkelijkere manier om te fotograferen?  Nee, zeker niet, want er komt veel meer in beeld, zodat  je nóg meer dan anders rekening moet houden met compositie, licht, storende elementen etc.   Maar wanneer dat lukt kun je prachtige resultaten behalen waarin ook sfeer een belangrijke rol kan spelen. Denk aan bijvoorbeeld aan watervogels op een plas in vroeg ochtendlicht en dieren in een mistig landschap  of juist in een duister bos.

Ook bij macro kun je de omgeving en sfeer goed mee laten spelen. Kies bij kleinere diertjes  - zoals bijvoorbeeld vlinders en libellen -  eens niet voor heel dichtbij voor de details van die insecten maar plaats ze klein in een sfeervol beeld door te spelen met licht, ruimte en vegetatie.

Deze maand willen we je uitdagen om eens op die manier te werk te gaan. Juist nu in de meimaand komen de dieren prachtig tot hun recht in het frisse lentegroen.  Maar heb je in je archief nog die stoere wisent in een  berijpt landschap dan mag je die natuurlijk ook insturen, want zoals altijd zijn ook archiefbeelden welkom, zolang de omgeving en habitat maar een belangrijke rol in je foto spelen.

Om mee te doen kies  je bij het uploaden van je foto voor Categorie 01 – Thema van de maand.

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden laten we je onderstaand zien wat we zoal bedoelen:

 

©Loes Belovics

 

©Pauline van Marle

 

© Jaap Coorens

 

©Ronald Bergkamp

 

©Mathijs Frenken

 

©Eric Gibus

 

©Dick Renes

 

©Brigitte van Krimpen

 

©Erik Leisink

 

©Erik Leisink

 

©Lia Hulsbeek-Brinkman

 

Na afloop van deze meimaand wordt de winnaar bepaald door het geven van stemmen/duimpjes.  

De winnende foto staat daarna een maand lang in de spotlights, krijgt extra aandacht op Facebook en bij Kamera Express én maakt kans op een mooie prijs! 

Uit de winnaars van de maandthema’s wordt namelijk een overall winnaar gekozen!

 

Reacties

Geef een reactie