Home Verslag Macrodag Orchideeënhoeve DDN-Olympus

Verslag Macrodag Orchideeënhoeve DDN-Olympus

Olympus__Logo_basic

 

Verslag van de Fotodag Deel de Natuur / Olympus op 21 september 2019

In samenwerking met Olympus organiseerden we op 21 september jl wederom een mooie en zeer geslaagde fotodag. In De Orchideeënhoeve in Luttelgeest ontvingen we twee groepen van 25 deelnemers, die na een duidelijke uitleg enthousiast de door Olympus beschikbaar gestelde camera's en lenzen mochten gaan uitproberen.

 

2019-09-21 Olympusdag jpegs

 

Na een gezellige kennismaking met koffie en gebak verzorgde Jannes Boonstra een introductie met alle ins en outs over de Olympus-apparatuur.  Helaas was Arend Spaans vanwege gezondheidsproblemen verhinderd, maar zijn partner Anne Loos nam het stokje van hem over en vertelde met verve over Macro en Focusstacking, dit alles ter voorbereiding van de fotosessies door de deelnemers.

 

 

2019-09-21

 

Even later stonden de deelnemers dan ook goed voorbereid in de Vlindervallei, wie toch nog assistentie nodig had kon steeds terecht bij Anne, die iedereen met raad en daad bij stond en al gauw zagen we hoe een ieder met volle overgave aan het fotograferen was en werden er trots geslaagde beelden op de schermpjes getoond.

 

 

Olympusdag

 

In de naastgelegen Zwevende Bloementuinen had Marianne Brouwer een prachtige opstelling gemaakt om haar bijzondere insecten te fotograferen. Wandelende takken, wandelende blaadjes, Flappentakken.....  hele mooie en aparte diertjes, die als fotomodellen dan ook zeer in trek waren!

 

Het valt natuurlijk niet mee om met een onbekende camera te fotograferen en dan ook nog eens een nieuwe techniek - Focus-stacking - toe te passen, maar het enthousiasme was groot, de apparatuur werd al gauw vertrouwd en geroemd,  en de resultaten werden steeds beter!

We delen dan ook graag wat foto's en reacties van de deelnemers, ze vormen een perfecte impressie van een geslaagd event.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© Petra Slagt

Petra: De Olympus macrodag i.s.m. Deel de Natuur was een heel leuke ervaring. Goed georganiseerd en heel gezellig natuurlijk met al die Olly fans. We kregen eerst een paar presentaties en een korte uitleg en daarna mochten we een camera lenen met een lens en een geheugenkaartje. Die van mij was veel te snel vol en toen kreeg ik een 2e kaartje die ik ook mee naar huis mocht nemen, wat een service. Ik had de OMD1 mark II met de 60mm lens. In 1 woord fantastisch. Ik ben gek van macro en focusstacking is de perfecte techniek om een bloem in zijn geheel scherp in beeld te krijgen En de achtergrond vaag. Ik ben verkocht, nu alleen nog sparen voor de upgrade van mijn camera naar een camera die ook kan stacken. De foto van de schildpad is gestacked, dat kan je goed zien aan het water. De schildpad zit stil (voorwaarde voor een succesvolle stackfoto). En het water beweegt. De camera maakt 5 beelden van 5 verschillende scherpstelpunten en combineert de foto’s (RAW) in de camera en zet deze om naar een JPEG. Daarom was mijn kaartje vol, want elke foto zijn dus eigenlijk 6 foto’s.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© Petra van der Zande

Petra: De dag was boven mijn verwachting. Mijn verbazing was groot om te ontdekken wat er met zo'n lichte en handige camera te bereiken was. Bedankt voor deze fijne beleving!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© Andries Hurks

Andries: Ik heb in dit weekend veel mooie foto’s gemaakt en had moeite om er eentje te kiezen. Bedankt nog voor de organisatie van het leuke evenement. Ik wist niet dat ik met de E-M1 mII zulke mooie (gestackte) macrofoto’s kon maken. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© Erna Slingerland

Erna:

Ervaringen van een model:

  Jeetje…

Best een leuk ideetje,

Maar ik hang hier maar een beetje.

 

En alle mensen met die Olympuslenzen,

Zijn aan het buigen en strekken,

Hun nekken aan het rekken,

Om vanuit de beste positie te focus stacken.

 

Maar weet je,

Soms beweeg ik een beetje,

En dat vind ik dan weer een grappig ideetje…

 

 

9. Otto vd Berg-001

© Otto van den Berg

Otto: Het was een goed georganiseerde middag compleet met koffie en een heerlijk gebakje. Na het DDN - welkomstwoord deed Jannes van Olympus zijn verhaal over de historie van Olympus en wat de mogelijkheden waren van de camera voor het maken van macro foto’s. Ook de uitleg van Anne Loos over stacking van foto’s was een welkome aanvulling op de nog te ondernemen stappen later in de vlindertuin en bij de takken van Marianne. We hadden voldoende tijd en meerdere mogelijkheden om het mooiste plaatje te schieten. Na zo’n twee-en half uur stonden er op mijn SD kaartje een kleine 688 foto’s. Thuis aangekomen kon het uitzoeken van alle foto’s beginnen en ik had meerdere toppers, maar één exemplaar is overgebleven als  mijn favoriet. De Olympus camera kan zelf als eindproduct een JPG stack aanleveren welke ik al snel een plekje gaf op de DDN website. Daar werd ik door Brigitte van K. gewezen op een ghost effect op de foto die ik zelf nog niet had waargenomen. Haar reactie op de DDN site liet me zelfs ruiken aan Adobe Photoshop en zo heb ik het eindproduct mooier kunnen maken. Niet op de manier die daar beschreven werd maar door mijn acht foto’s vanuit de camera via Photoshop te stacken. En daar werd ik heel blij van, geen ghost effect meer en meer foto / mooiere overgehouden. Wat heb ik genoten van die middag door de combinatie van mensen, de natuur en het aanhoren / delen van deze passie aan elkaar. Nogmaals dank voor dit moment.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© Louis Kreuk

Louis: Op deze macrodag kreeg ik een Olympus E-M1 Mark 11 uitgereikt met de 40-150mm lens F2.8. Ondanks de grootte van de lens was het geheel zeer goed te hanteren deze middag, niet te zwaar en goed in balans. Focusstaking lijkt eenvoudig, menuoptie selecteren en gaan fotograferen. Echter je komt er snel genoeg achter dat de onderwerpen ook mee moeten werken. De vlinders trekken zich er niets aan dat jij wil dat ze stil blijven zitten tijdens de opnames. Soms zie je op een van de negen foto's die gelijktijdig worden gemaakt dat de vlinder al weer aan het opstijgen is! Ook bij de vogels gebeurt dit regelmatig, of  een oog is gesloten of ze duiken met hun snavel richting verenkleed. Bewegende beelden is het eindresultaat. Gelukkig gaat het ook vaak  goed en dat zie je op deze foto van deze vlinder die bleef zitten. Door het gebruik van een telelens kan je van afstand de vlinder mooi isoleren van de achtergrond.

 

 

Uitslag Fotowedstrijd

Aan deze Fotodag was weer een fotowedstrijd verbonden. De twee groepen van 25 deelnemers deden met de voor hen vaak nog onbekende camera’s die ze mochten uitproberen,  hun uiterste best om het mooiste plaatje te schieten. De jury – bestaande uit het Team van Deel de Natuur – maakte uit de prachtige inzendingen de keuze voor de winnaar:

  

7. Passiebloem-vlinder Ron Westbroek-001

De winnaar: Passiebloemvlinder - Ron Westbroek 

Het juryrapport: Heliconius hecale zuleika  is een prachtige vlinder die voorkomt van Mexico tot Peru,  de vlinder komt zowel voor in open weilanden als in tropische regenwouden. Maar in dit geval met verve vastgelegd tijdens de Olympus / Deel de Natuur fotodag in de Orichideeënhoeve te Luttelgeest. Deze prachtig gestackte foto met 8 opnames in een Olympus camera is gemaakt door Ron Westbroek die hiermee welverdiend de eerste prijs heeft behaald. De fraaie scherpte in combinatie met de rustige achtergrond en de frisse en vrolijke look maken het een foto die een plek aan de muur verdient!

 

Ron, van harte gefeliciteerd,  jij wint een Olympus Explorer Bag t.w.v. €  149,00 !!

/uploads/images/Olympus-tas.jpg

https://shop.olympus.eu/nl_NL/cameras/accessoires/olympus-explorer-bag

Reacties

Geef een reactie