Home De Spechtinktzwam: van ei tot uitgebloeid

De Spechtinktzwam: van ei tot uitgebloeid

De Spechtinktzwam: Van ei tot uitgebloeid!

door Nieske Siepel

Vorige week voor het eerst een Spechtinktzwam gezien! 

Mijn man zag het opeens staan.. midden in een beukenbos, een prachtig uitgebloeid exemplaar! Omdat het wel een heel fotogeniek exemplaar was, werden we toch wel nieuwsgierig hoe een fris en net volgroeid exemplaar er uit zou zien! Na wat zoeken in de omgeving van de uitgebloeide zwam, vonden we een stuk of zes eieren. We besloten de volgende dag nog eens terug te gaan om te kijken hoe ver de groei gevorderd zou zijn. 

Toen we de volgende middag op de plek aankwamen waren al de zes eieren verdwenen, meegenomen door iemand die waarschijnlijk heeft gedacht daar iets meer mee te kunnen dan te genieten en te fotograferen. Na weer wat zoekwerk vonden we gelukkig nog wat kleinere eitjes en besloten die een beetje af te dekken met wat blaadjes. 

De volgende dag weer terug en tot onze vreugde begonnen 2 van de 6 eitjes open te barsten en lieten al een beetje zien hoe de zwam er als volgroeid exemplaar uit zou zien. 

Ik had bedacht dat het leuk zou zijn er een collage van te maken, dus dekten we voor de zekerheid de “eitjes” nog weer eens een beetje af! 

De dag daarop was één van onze “eieren” een volledig volgroeid exemplaar geworden,  we hadden inmiddels een ander plekje gevonden om de auto iets dichterbij te kunnen parkeren en daar vonden we nog een eitje en een volwassen exemplaar! 

Afgelopen zondag voor de laatste keer geweest en toen hadden we het cirkeltje rond! De collage kon worden gemaakt!! 

De conclusie van het geheel is dat het leven van een paddenstoel/zwam wel heel erg kort is, maar we vonden het een mooie ervaring om het leven van deze mooi zwammen eens een weekje te volgen en uit te lichten.   

 

1 PA144172

    

2 PA181295

    

3 PA165564

    

4 PA181758

    

5 PA170160

    

6 PA170336

    

7 PA181726

   

8 PA143996

Reacties

Geef een reactie