Home Verrassend Herfst

Verrassend Herfst

Creatieve fotografie – Verrassend herfst

door Brigitte van Krimpen

 

Herfst is bij uitstek geschikt om verrassende creatieve beelden te maken. Het is het meest karakteristieke seizoen en daardoor bij uitstek geschikt om als fotograaf heerlijk buiten te spelen. Laat je niet afschrikken door de regen of een bewolkte dag, ook dan liggen er voldoende kansen om met fijne foto’s thuis te komen. Zeker als de bladeren in het bos nat zijn wordt de kleurenpracht nog intensiever. 

Wat is nu precies een creatieve foto?  Vooral durven afwijken van standaardregels en ideeën maakt een foto creatief. Denk bijvoorbeeld aan een opname met een zeer beperkte scherpte, scherpte op een plek die in eerste instantie niet zo direct voor de hand ligt of zelfs helemaal geen scherpte.  Wat nu precies een beeld creatief maakt kan je lezen in het volgende  Deel de Natuur artikel 

Grofweg kunnen creatieve foto’s in twee categorieën worden ingedeeld: opnames die direct uit de camera komen en opnames die achteraf door middel van bewerkingssoftware zijn aangepast of vorm gegeven. Het betreft hier natuurlijk niet de standaard correcties die je bijvoorbeeld in Photoshop uitvoert zoals contrast of helderheid in een foto. 

Zoek je nog verdere verdieping of informatie klik dan eens door op alle hyperlinks in dit artikel.

 

Opnames direct uit de camera   

 

001

Beperkte scherpte

 

Dit kan bereikt worden door gebruik te maken van bijvoorbeeld een macro lens met een groot diafragma opening  (F2.8) , 50 mm vintage objectieven  al dan niet in combinatie met tussenringen of special effect lenzen zoals de Lensbaby objectieven

  

002

Spelen met licht

Door gebruik te maken van tegenlicht in je opname kunnen de fraaie bokeh bollen ontstaan die veel sfeer aan je foto kunnen geven.

  

003-001

High key

Bij High Key foto’s hoeft het niet altijd te draaien om witte tinten en vooral Herfstkleuren kunnen door deze techniek fraai naar voren gebracht worden zoals in bovenstaande foto een simpel knopje omringd wordt door verkleurde beukenbladeren.

  

004

Sfeer in je foto aanbrengen

Door gebruik  te maken van ICM  (Intentional Camera Movement ) of Pointillisme techniek (verwant aan ICM)  kan je een schilderachtige sfeer in foto’s creëren.

.

005-001

Abstract

 

Er zijn in de natuur zoveel interessante onderwerpen te fotograferen die eigenlijk helemaal niet herkenbaar zijn als onderwerp, abstract  is dus eigenlijk iets dat je niet direct kunt zien of waarvan je niet direct ziet wat het voorstelt. Als je alle herkenbare items weghaalt blijven slechts kleuren, vormen en licht over. Daarom vertel ik bij bovenstaande beeld ook niet wat ik gefotografeerd heb. Je mag je eigen fantasie gebruiken en dat is nu juist wat zo leuk is bij abstract.

  Gebruik van bewerkingssoftware Enkele voorbeelden van fotobewerkingssoftware zijn: 

  • Adobe Photoshop CC (of lagere versies CS6, CS5)
  • Adobe Lightroom C;lassic
  • Adobe Photoshop Elements
  • Luminar
  • Corel Paintshop
  • Movavi Photo Editor
  • Aurora

  

006

Aanpassing van kleuren

Uiteraard zijn alle aanpassingen een kwestie van smaak, maar dat maakt het nu juist zo leuk.

  

007-001

Sfeer in je foto aanbrengen

Door gebruik te maken van filters of plugins kan je door middel van (plaatselijke) aanpassingen bepaalde delen van de foto verzachten en daardoor meer sfeer creëren.

  

008

Meervoudige belichting (Multiple exposure)

Deze vorm van creatieve fotografie kan natuurlijk ook direct uit de camera komen maar daar niet elke camera deze optie bezit staat hij onder het kopje bewerkingssoftware. Door meerdere beelden in bijvoorbeeld Photoshop met elkaar te mengen kunnen verrassende beelden ontstaan. In dit geval een caleidoscoop van 12 beelden die daarna is omgezet naar zwart wit.

Uiteraard zijn er nog vele andere opties mogelijk, dus leef je uit en verras ons met je creatieve beelden. Dus kijk eens “anders dan anders”  om je heen,  we zijn heel benieuwd naar de resultaten.

En.....  let straks op het Thema van de maand November!

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust als reactie onder dit artikel.

Als je bepaalde technieken graag besproken wil hebben in een volgend artikel dan kan je dat uiteraard ook vermelden.

 

Lees ook:

Creatieve fotografie 1  Creatieve fotografie

Creatieve fotografie 2   Teleobjectief

Creatieve fotografie 3   ICM

Creatieve fotografie 4   Licht & Bokeh

Creatieve fotografie 5   High key

Creatieve fotografie 6   Abstract

Creatieve fotografie 7   Lensbaby

Creatieve fotografie 8   Vintage objectieven

Creatieve fotografie 9   Vakantiereces

Creatieve fotografie 10  In en rond het huis 

Creatieve fotografie 11 Focus stacking in en rond het huis

Creatieve fotografie 12 Structuren in en rond het huis 

Reacties

Geef een reactie