Home De vier jaargetijden

De vier jaargetijden

 

De vier jaargetijden

door Doris Henriquez

 

Vorig jaar heb ik, mede door mijn revalidatie na mijn heupoperatie als door de Coronabeperkingen, mijn park beter leren kennen. Een rondje park was mijn dagelijkse therapie. Het ligt op nog geen steenworp afstand van huis.

Voorjaar

Zo leerde ik welke voorjaarsbloeiers er als eerste uitkomen en hoe de verschillende soorten vogels, zowel watervogels als zangvogels,  zich tijdens de voortplanting  gedragen.

Vroeg in het jaar begint als eerste de winterakoniet haar kop boven de grond te steken, gevolgd door de sneeuwklokjes. Hiermee kan ik weken zoet zijn, want naar gelang een winter vroeg of laat begint is het wachten op andere voorjaarsbloeiers best lang. Met de eerste warme stralen van de zon komt de sterhyacint tevoorschijn en later in het voorjaar laten de kievitsbloemen zich zien samen met de daslook, de wilde hyacint en de bloesem van een verschillende soorten struiken en bomen.

Ik heb ontdekt dat naast de in deze contreien bekende ringband parkiet, de kool- en pimpelmezen, het roodborstje, de Vlaamse gaai en scholeksters, ook een winterkoninkje rondvliegt dat moeilijk te spotten valt.

Wat de watervogels betreft is het voor hen heerlijk toeven in de Haagse Beek die door het park stroomt richting de Hofvijver. Naast de gebruikelijke bewoners zoals de wilde eend, meerkoeten, waterhoentjes, mantelmeeuwen, een reiger, een stel zwanen en een stel Nijlganzen bezoeken andere watervogels de beek om er tijdelijk te verblijven. Zo komt elk jaar een stel Canadese ganzen langs om voor het nageslacht te zorgen, af en toe zwemt een aalscholver rond die dan ineens na een aantal dagen weer verdwijnt. In de winter overwinteren soms een groep mandarijneenden en een enkele fuut heb ik ook al kunnen vastleggen.

 

 

 

 

 

 

 

Zomer

In de zomermaanden fladdert er van alles rond: libellen, juffers, hommels, bijen, lieveheerbeestjes en vlinders doen zich te goed aan de zomerbloeiers zoals de distels, de lange kattenstaart en de libellen lusten alle andere insecten wel rauw.

 

 

 

 

 

 

 

Najaar

Het najaar in mijn park heeft niet de charme wat een bos, dat getooid is in herfstkleuren, heeft want niet alle loofbomen kleuren tegelijkertijd en dat is wel een “must” voor een explosie van najaarskleuren, maar toch ontdekte ik dat bijvoorbeeld de ringband parkieten en een enkele lijster die zich liet zien erg happig waren om van de besjes te eten die in het najaar tevoorschijn kwamen.

 

 

 

 

 

 

 

Winter

Als het, met een beetje geluk, in de winter sneeuwt en vriest dan verandert de Haagse Beek in een schaatspiste voor jong en oud die in de buurt wonen. Voor de arme watervogels is het geen pret en moeten ze hun voedsel elders gaan zoeken. Fotografisch gezien biedt een bevroren vijver altijd de mogelijkheid om iets te fotograferen. 

De katjes van de hazelaar komen al in februari tevoorschijn en het feest begint opnieuw. Het is een ware ontdekkingsreis geworden door de vier jaargetijden heen en mijn park blijft mij altijd verrassen jaar in en jaar uit.

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

 

 

 

 

 

Reacties

  1. Wat heb je een leuk artikel geschreven over jouw park, Doris. En de prachtige serie foto's erbij zijn een mooie illustratie van de diversiteit die je daar vindt. Mooi gedaan.

  2. Wat leuk hè Doris, een plekje te hebben wat zo dicht bij je huis ligt en waar zo veel
    te zien en te horen valt. Een goed verhaal van een revaliderende Doris die haar park gebruikt als oefenterrein
    voor haar heup en de camera mee neemt om te fotograferen tijdens het oefenen.
    Je begeleidende foto's vind ik super. Ben helemaal weg van de eerste foto, is dat een meervoudige belichting?
    Complimenten Doris, erg mooi gedaan.

  3. Wat heerlijk om zo'n divers park dicht in de buurt te hebben. Extra fijn natuurlijk als je niet ver van huis kán.
    Met deze reportage en prachtige foto's heb je jouw park jaarrond zeker eer aangedaan. Was heel leuk om te lezen én te bekijken.

Geef een reactie