Home Make-over "Chaos"

Make-over "Chaos"

 

Make-over "Chaos" van Loes Belovics

 

Onlangs deden we weer een oproep:  Maak jij een make-over?

Loes had, geïnspireerd door eerdere Make-overs,  zelf al eens aan de schuifjes getrokken, maar was heel benieuwd hoe andere fotografen deze foto zouden bewerken, vinden zij rust in de chaos of versterken ze die juist?

Ze stelde het origineel van haar foto beschikbaar en er meldden zich weer enthousiaste DDN-ers om van deze foto een nieuwe en geheel eigen bewerking te maken.

 

 

 

En dan nu de resultaten van de bewerkingen!  We legden deze voor aan Loes vroegen haar om haar reactie:   

 

Foto A - Bewerking 1 door Marga Ronhaar

 

Marga: Leuk om een Make-over van Chaos te maken. Ik heb geprobeerd om iets van rust  te brengen en een pril voorjaarsgevoel te creëren. Als volgt gedaan en flink aan de schuifjes getrokken: Temperatuur naar 5100, kleur  +10,  hooglichten  -64, schaduw  +45, wit  -27, textuur -39, lokaal contrast  -43, nevel  80.

Daarna de boomtoppen in de achtergrond ietswat doorgedrukt zodat er wat rode kleur ontstaat. Evenals in de voorste bomen het mosgroen iets geaccentueerd. De voorgrond een reep afgesneden, zodat het wat minder chaotisch wordt. De foto niet verscherpt maar wel de ruisonderdrukker gebruikt zodat het een pietsie zachter wordt. 

Loes: In deze bewerking ligt de nadruk heel mooi op het groen en geel van de mossen, de wat rode kleur van de boomtoppen vind ik een gewaagde keuze, maar het pakt goed uit omdat het subtiel gedaan is en het de kleuren van de mossen versterkt. Het afsnijden van een reep voorgrond is ook een goed idee, maar het legt wel wat de nadruk op de onscherpe pol duindoorn rechtsvoor, die is een wat storende vage vlek geworden. Maar verder een aantrekkelijke bewerking, vooral door het kleurenspel.

 

 

 Foto B - Bewerking 2 door Marga Ronhaar

 

Marga:  Ik heb nog een bewerking gemaakt, namelijk 'winter'. Foto met zelfde bewerking maar Silver effect pro2 gebruikt, hier en daar het landschap in de voorgrond veranderd. 

Loes: Waar bewerking 1 er uitspringt door de kleuren, vind ik hier juist de monochrome kleurstelling heel fraai, die geeft rust in de chaos.  De dunne takjes in de voorgrond zorgen voor een mooi kader en geven wat diepte, knap gedaan, maar ik zie er wel een bewerkingsfoutje in, namelijk een horizontale lijn in het midden, dat is wel een klein minpuntje.

 

 

Foto C - Bewerking door Peter van den Bos

 

Peter: Ik heb de foto bewerkt in Photoshop: 

Neural filter gebruikt, laag gedupliceerd,  laag iets verschoven en kleur verwijderd met kleurtoon/verzadiging,  stokje links verwijderd.

Loes:  Neural filter ken ik niet, want ik ben niet bekend met Photoshop.  De kleuren, als gevolg van dat filter?,  zijn hier nogal gewaagd, waarbij het roze/paarse voor mij teveel van het goede is, maar de combinatie van groen en roestbruin doet de bemoste takken goed uitkomen. Het verwijderen van het stokje links is een goed idee, dat zorgt voor een schoner kader. 

 

 

Foto D - Bewerking 1 door Desiree Adam

 

Desiree: Ik heb twee bewerkingen gemaakt die ik mooi vind, ik kan niet kiezen. Dus ik stuur ze beide. 
Ik wilde graag een doorkijk maken in de chaos, dat heb ik volgens mij hiermee bereikt. Via Photoshop Niveaus, en daarna Nik Filters met Details en Vignettering. Kleurschuiven. 

Loes:  Het is echt gaaf om te zien hoe iedereen een eigen draai aan de foto geeft,  dat doorkijkje is een goed idee en past ook bij mijn beleving van de wat mistige en grauwe ochtend. Maar het centrum van de foto past daar voor mij net niet helemaal bij door de veel hardere contrasten, van mij had dat deel ook iets zachter mogen zijn, de overgang is me net wat te groot.

 

 

Foto E - Bewerking 2 door Desiree Adam


Desiree: Toen ik de foto zag moest ik al aan Van Gogh denken, dus via Photoshop een Neural Filter erop gedaan, daarna via kleurschuiven en niveaus de kleuren aangepast. 
Ben benieuwd naar de rest. Erg leuk om eens te doen!

Loes: een leuke associatie met een Van Gogh! Door de kleurkeuze zie ik dat nu ook direct, heel goed gedaan, maar ik denk dat iets meer detaillering het beeld nog sprekender had gemaakt, voor mij oogt het nu net wat te vlak. Maar zonder meer een originele kijk op mijn Chaos!

 

 

Foto F - Bewerking door  Jowan Iven

 

Jowan: Die chaos bevalt me wel. Wat een prachtige scène is dat. Zulke gebiedjes bezoek ik het liefst. Maar dat wist je al ;-) Vandaar dat ik ook graag mijn tanden in de foto zette. In het kort mijn werkwijze:

De compositie is prima dus die heb ik met rust gelaten. Omdat ik wat ruis zag ( iso 1000) heb ik die eerst in de dng file verwijderd met Topaz denoise 3.0.3, Standaard setting aangeklikt maar de verscherping van Denoise bijna naar 0 heb  gezet omdat ik dat later pas wil doen.

Die foto ingeladen in Lightroom zonder voorinstellingen. Maar in Lightroom heb ik zelf ooit verschillende presets aangemaakt voor bomen. Een voor een de output bekeken totdat er bij eentje de sfeer mij wel beviel. Dat was de basis om verder te knutselen.

In deze preset (Tree2)  staan wat basis ontwikkelstappen en een gemiddelde kleurtintcurve. Daarbij heb ik er een balans tussen textuur, helderheid en nevel verwijderen staan, die vaak goed uitpakt.

Opvallend is dat ik de verzadiging en levendigheid fors terug heb gezet. Kleuren vervagen waardoor het beeld meer een eenheid wordt. De focus komt nu echt op de prachtige vormen en structuren te liggen. Maar het beeld wordt wel erg saai. Via het HSL paneel heb ik oranje en groen weer wat aangezet. Bij geel daarentegen werd verzadiging nog verder verminderd.

Tenslotte met mijn favoriete tool "radiaalmasker" wel 7 radiaalmaskers aangebracht om lokaal de lichten een beetje op te peppen of te dimmen. Zo wordt het oog meer naar achteren, de foto in, geleidt. Het laatste radiaalmasker dient om een vignet aan te brengen. Dat kan op deze manier veel subtieler en beter gecontroleerd dan met de  vignet-functie in LR .

 Via Photoshop de verkleining en verscherping voor het gewenste formaat geregeld en voila. Een nieuwe chaos is daar.

 

Loes: Hier is echt over nagedacht en gezien de uitgebreide omschrijving heeft deze fotograaf duidelijk veel ervaring in fotobewerking. Het resultaat vind ik werkelijk prachtig, alles ziet er heel natuurlijk uit met mooie subtiele kleurschakeringen en de accenten weldoordacht op de juiste plekken. Ik zou willen dat ik dit zelf zo kon!  Daarom ben ik blij met de heldere uitleg en ga ik zeker eens proberen die stappen te volgen, heel leerzaam, veel dank!  

 

"Ik wil de deelnemende fotograferen heel hartelijk bedanken voor alle tijd en moeite die ze in mijn "Chaos" hebben gestoken, 

de resultaten zijn ronduit verrassend en ik denk dat ze voor iedereen een grote bron van inspiratie zijn, voor mij in elk geval wel!"

 

Loes,  hartelijk dank voor jouw medewerking!!

 

We bedanken natuurlijk ook de DDN-ers voor hun inspirerende bewerkingen! 

Geweldig om te zien dat de mogelijkheden en variaties oneindig zijn.

 

  We lezen uiteraard graag ieders meningen en bevindingen in een reactie op dit artikel.

Ook horen we graag wat je vindt van deze rubriek?

Om te reageren scroll je even naar beneden. 

 

Heb jij een foto met een bewerkingsvraag of eentje die geschikt is om te laten bewerken?

Als je die beschikbaar wilt stellen voor een volgende editie van deze rubriek dan horen we dat graag!

Vermeld het bij je upload of stuur ons even een berichtje via het contactformulier.

  

Reacties

 1. Loes,

  ik vond het leuk om mijn bijdrage te doen. Zo gebruik ik de mogelijkheden van photoshop ook eens op een andere manier dan alleen het corrigeren van foto's.
  Gr. Peter

  • Het was fijn dat je mee deed Peter, dank daarvoor. Ik werd zelf door eerdere make-overs geïnspireerd om mijn eigen foto's ook eens anders te gaan bewerken, ik ben benieuwd of jij die inspiratie nu ook krijgt?

 2. Goedemorgen,
  Ik heb genoten om hieraan mee te doen. Leuke manier van kijken op andermans foto. Erg mooie bewerkingen zijn hier uitgerold.
  En ook mooi de "kritiek" van Loes eronder, kan ik zeker wat mee, en snap het ook. Dank je wel.
  Groetjes, Desiree

 3. Heel fraai om zo alle bewerking op een rijtje te zien en hoe iedereen zijn eigen draai aan een beeld kan geven. Ik zou zegen geef je op met een eigen foto om te laten bewerken. Echt inspirerend en leerzaam om te doen.

Geef een reactie