Home Make-over "Rainbow"

Make-over "Rainbow"

 

Make-over "Rainbow"

 

Onlangs deden we weer een oproep: Maak jij een Make-over?

Ronald Bergkamp maakte recent een mooie reis naar Noorwegen en kwam uiteraard thuis met foto's van de prachtige omgeving, zoals een bijzonder moment met de regenboog over de bergen.  Hij kwam er echter niet uit in de nabewerking en riep onze hulp in.

Ronald: "Soms zit je er niet op te wachten maar de wisselende weersomstandigheden leveren wel mooie fotografisch mogelijkheden op, zeker als ze allemaal samen komen. Ik vond deze foto echter lastig in de nabewerking en wil hem daarom graag beschikbaar stellen voor een make-over.

Ronald stelde het RAW bestand van zijn foto beschikbaar en een aantal DDN’s  ging aan de slag!

 

Links Originele foto Rainbow  -   Rechts de bewerking van Ronald

 

En dan nu de resultaten van de bewerkingen!  We legden deze anoniem voor aan Ronald en vroegen hem om zijn reactie:       

"Allereerst super leuk om te zien wat anderen met een door jouw gemaakte foto in de nabewerking creëren. Alle vier de  foto's prima maar hierbij speelt vooral een persoonlijke smaak."

 

 

Bewerking A - Brigitte van Krimpen

 

·           Foto geopend in Camera RAW, verder geen aanpassingen uitgevoerd.

·           Foto geopend in Photoshop CC

·           Aanpassing laag met Curve – Plaatselijke aanpassing met een masker op de bergwand om de contrasten tussen de helderheden te vergroten, deze zijn behoorlijk afgevlakt.

·           Aanpassing laag met Niveaus– Plaatselijke aanpassing met een masker op de lucht om hier de helderheden iets terug te brengen. Hierdoor wordt de lucht overall iets minder fel en een klein tikje donkerder.

·           NIK color Effex – Detail extractie:  plaatselijk toegepast met een masker op alle delen, behalve het water. Het water mag van mij wat “zachter” blijven. De rest van het beeld mag wel wat meer pit krijgen door de details wat te versterken.

·           Aanpassing laag met Levendigheid – Plaatselijke aanpassing met een masker op het water om het blauw wat minder intensief te maken.

·           Uiteindelijke beeld geopend in Topaz Sharpen AI: ruis verwijderd en verscherpt met de functie Too soft-very noisy

 

Ronald:  Het beeld heeft duidelijk wat meer contrast en daardoor pit gekregen. Persoonlijk vind ik de rotswand en de regenboog iets té,  maar de lucht daarentegen spreekt mij meer aan.

 

 

Bewerking B - Bas Oosterom

 

Hierbij mijn make-over van de rainbow-foto van Ronald. Leuk om dit met een foto van een ander te doen.

Ik wilde een bewerking maken die de aandacht vooral naar de regenboog trekt zonder dat het "over the top" wordt.
Ik heb als eerste de foto iets bijgesneden (links en onder een rand eraf om de aandacht wat meer naar de regenboog te sturen. Vervolgens heb ik een radiaal masker rond de regenboog gemaakt om alles om de regenboog donkerder te maken (belichting 0,5 stop omlaag, hooglichten iets omlaag) . Ook heb ik daar de verzadiging teruggebracht.
Vervolgens heb ik hetzelfde radiaalfilter gekopieerd en omgekeerd en de helderheid en verzadiging van de regenboog verhoogd (en iets ruisonderdrukking toegevoegd omdat de ruis toeneemt als je de verzadiging opschroeft..). Daarna nog met een groot penseel de bergwand, het water en de wolk rechts naast de regenboog verder donkerder gemaakt zodat het allemaal wat dramatischer wordt.
Als laatste heb ik van de hele foto het contrast verhoogd met de bijgaande foto als resultaat.

 

Ronald:  Het zachte beeld van het origineel bewaard maar door de bewerking meer focus op de prachtige regenboog. Een aantrekkelijke keuze.

 

 

Bewerking C - Loes Belovics

 

Vaak zie je op het moment dat een regenboog verschijnt dramatisch licht, dat wilde ik graag in mijn bewerking tevoorschijn toveren.

In Ligthroom de foto iets naar rechts gedraaid, zo vind ik hem fijner kijken, het gewenste dramatische effect  kreeg ik in  LR niet voor elkaar, daarom een uitstapje gemaakt naar NIK Color Efex Pro:

·         Low Key – Dynamische lage tonen

·         Pro Contrast – Dynamisch Contrast

·         Darken Lighten Center – Maximale diepte

·         Brilliance warmth – Perceptionele verzadiging 2

·         Glamour Glow – Subtiele gloed (hiermee werd de regenboog iets zachter en vloeiender)

 

Vervolgens de finishing touch in  LR:

·         De rotsen meer accent gegeven met penseel textuur +40   kleurtemperatuur +20    nevel verwijderen +14

·         De regenboog meer laten stralen met penseel hooglichten +20   verzadiging +30   en vervolgens ruis reduceren +40

·         De lucht vond ik te licht en te blauw, aangepast met penseel verzadiging -50    belichting -1.  Het blauwe water op dezelfde wijze aangepast om het evenwicht te bewaren

·         Vervolgens lichtaccenten in het water teruggehaald met penseel belichting + 0.7  witte tinten +40

·         Daarna het hele beeld iets sprankelender gemaakt met witte tinten +20

·         Tot slot ruis gereduceerd en verscherpt

 

Ronald:  Heerlijk om een toch wat over de top bewerking te zien. Voor mij persoonlijk iets te veel maar dramatisch is hij zeker.

 

 

Bewerking D - Marga Ronhaar

 

Leuk om een make over te maken van de foto Rainbow.  De RAW foto kon ik niet openen in photoshop ivm een oudere versie die ik heb.  Jpeg bewerkt als volgt:

 Begonnen om een formaat 16:9 te maken, waardoor de intens blauwe lucht wegvalt,  die vond ik te dominant,  waardoor ook onderaan iets van de foto wegvalt en de lichte baan van het water de foto inkomt. (tegenhouden 3%) De rainbow heb ik wat aangezet (doordrukken en tegenhouden) en tevens de mistflarden iets opgelicht. De bergen op de voorgrond heb ik met kleurtoon/verzadigen met rood iets meer accent gegeven en de licht plekken met sponsje bewerkt.

Uiteindelijk de ruis weggehaald en met Sunlight in Nik filters is dit het eindresultaat van mijn bewerking.

 

Ronald:  Als enige de blauwe lucht weggesneden in de compositie. Verrassende keuze maar zeker niet verkeerd, had ik zelf niet gelijk aan gedacht. Iets meer verzadiging maar zachtheid gebleven.

 

 

 

Ronald, hartelijk dank voor jouw medewerking!!

We bedanken natuurlijk ook de DDN-ers voor hun inspirerende bewerkingen!  Geweldig om te zien dat de mogelijkheden en variaties oneindig zijn.

  We lezen uiteraard graag wat de lezers en kijkers ervan vinden, laat het onderstaand in een reactie weten!

 

 

Heb jij een foto met een bewerkingsvraag of eentje die geschikt is om te laten bewerken?

Als je die beschikbaar wilt stellen voor een volgende editie van deze rubriek dan horen we dat graag!

Vermeld het bij je upload of stuur  even een berichtje  naar  via het contactformulier

 

 

 

 

Reacties

Geef een reactie