Home Mijn Wieden - deel 1

Mijn Wieden - deel 1

 

Mijn Wieden - deel 1

door Annie Keizer

 

Graag wil ik jullie in deze twee delen van “mijn natuur” meenemen naar het gebied van mijn “roots” – De Wieden.

Opgegroeid in Wanneperveen, een klein dorp in de Wieden.

We wonen er al lang niet meer, maar nog steeds brengen we veel van onze vrije tijd door in dit gebied. Vaak met de boot, maar ook wandelend of op de fiets.  Altijd verrekijker én camera mee!”

 

De Wieden is samen met de Weerribben een nationaal park in de kop van Overijssel. Het is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van West-Europa. En aangewezen als een Natura 2000 gebied.

Meer info hierover:  Bezoek de Foeke! Het bezoekerscentrum  van Natuurmonumenten bij Sint-Jansklooster. En er is natuurlijk nog veel meer informatie over dit gebied te vinden.

Aan de hand van foto’s én korte beschrijvingen wil ik jullie een beeld geven van de natuur én de dieren/vogels in dit gebied. Mijn passie ligt bij vogels en het merendeel van mijn foto’s in mijn archief zijn dan ook vogelfoto’s. De laatste jaren ben ik ook wat voorzichtig begonnen met andere vormen van fotografie, zoals landschap , bloemen e.d.

In deze twee delen een mix van alles wat er te zien is én wat mij zo aanspreekt in dit gebied.

Natuurlijk láng niet volledig….. ik heb geprobeerd een “van alles wat” artikel te maken. En natuurlijk staan er op deze site al héél wat foto’s van mij uit de Wieden.

Veel kijk– en leesplezier met: “MIJN WIEDEN”

 

 Kaart van het gebied

 

 Zonsopkomst in de wieden

 

Een ree – in het voorjaar als het riet pas gemaaid is zien we ze vaak zo liggen

 

 De Beulaker – het grootste meer . Het kan daar flink spoken.  Door storm en overstroming is in 1776  aan de westkant van het meer het dorp Beulake  in de golven verdwenen (het verdronken dorp). Er zijn op die plek nog een paar eilandjes die herinneren aan dat dorpje

 

 Ringslangen zien we vaak. Dit was wel een hele grote die een tijdje naast onze boot zwom

 

 Een visarend -  vaak aan de rand van het meer in hoge bomen/uitkijkposten

 

 Zo ziet het gebied eruit in het voorjaar als alle riet is gemaaid. Mooiste tijd om daar te varen vinden wij…goed overzicht dan – ver kijken

 

Een gezinnetje fuut. Pa fuut probeert een té grote vis aan de jongen te slijten. Minutenlang is hij hiermee bezig. De hap is te groot voor die kleintjes. Uiteindelijk zwemt hij er mee weg en eet hem zelf op.

 

 Jonge purperreiger aan de kant van de sloot…..jonkies zijn nog niet zo schuw…. dus met de boot goed benaderbaar

 

 Moerasbos bij Belt-Schutsloot

 

 Jonge boerenzwaluwen zitten in een boom te wachten op voedsel

 

 In één van de eendenkooien – de Bakkerskooi – broedt een kolonie aalscholvers. Regelmatig zien we tientallen van die vogels vissen op de meren of in de kanalen…prachtig gezicht (moeilijk vast te leggen). De Bakkerskooi was de eerste aankoop van Natuurmonumenten in de Wieden. Leuk om te vermelden dat in de verkoopakte nog de naam van mijn moeder staat. Een stukje van die kooi was namelijk van haar.

 

Dit is geluk hebben. In één van de landerijen rond het meer zagen we deze velduil jagen. Op een gegeven moment ging hij wel op een hele mooie plek zitten.

 

Eén van de bloemrijke hooilanden in het gebied. Vaak veel vlinders, juffers en libellen.

 

 Een zeldzame vlinder – de Zilveren maan – we zien hem in meerdere generaties op verschillende (vaak vaste) plaatsen in het gebied. Vaak met een aantal bij elkaar. (zie foto’s van mij op DDN)

 

Zonsondergang met het karakteristieke molentje in de Wieden

 

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

 

Reacties

 1. De beelden én de tekst kende ik al😉. Maar wat hebben jullie het mooi vorm gegeven. Super Loes en Brigitte.👍👍. Het was leuk om te doen. Hoop dat het bij de DDN'ers in de smaak valt.🤔. En misschien nodigt het uit om dit gebied eens te bezoeken.

  Groeten,
  Annie

  • Graag gedaan hoor Annie, het altijd weer leuk om deze artikelen binnen te krijgen en ons door de inhoud te laten verrassen. Dan wordt het ook vanzelf een fijne uitdaging om er wat moois van te maken.

 2. Fijne serie Annie, ik ben er een paar keer geweest, een keer een mooie boottocht gemaakt in alle vroegte, en ook prachtige fietstochten, waarbij trouwens ook een keer een boottochtje was inbegrepen, namelijk met de Ecowaterbus (fietsboot) van Sint Jansklooster naar Blokzijl. Ik moest er bij de foto van de Beulaker drect aan terug denken.
  Je laat hier een mooie impressie van het gebied zien en wat had je prachtige ontmoetingen én dito foto's!

  • Dank je Loes. Op die route van de ecoliner varen we vaak. Aan dat meer...de Beulaker..hadden we een kleine 50 jaar een caravan...met boot natuurlijk. Europarcs heeft vorig jaar de camping gekocht met alle gevolgen van dien. Gelukkig hebben we onze boot nog wél in het gebied liggen. Dus we blijven daar rondstruinen😀

 3. Prachtig om al die mooie foto's van jouw gebied te zien Annie! Ook al is het ook een beetje "mijn" gebied 😉
  Heerlijk struinen in de Wieden en Weerribben is toch wel een iets waar je van kunt genieten. Ben benieuwd naar je vervolgartikel.

Geef een reactie