Home Portfolio Pauline van Marle

Portfolio Pauline van Marle

 

Portfolio Pauline van Marle 

 

Hoe ben je begonnen met fotografie?

Op mijn 12e kreeg ik mijn eerste cameraatje en op mijn 15e kocht ik van mijn spaargeld een spiegelreflexcamera, daarna ging het snel.  Maar ik ben begin 2005 serieus begonnen met natuurfotografie, toen kocht ik mijn eerste digitale spiegelreflexcamera. Een wereld ging voor me open: je kon gelijk het resultaat zien en kon zo veel foto’s maken als je wilde. Met fotobewerkingsprogramma’s wist ik wel raad.

 

Waarom speciaal natuurfotografie?

 Mijn passie voor natuur is er van kinds af aan ingeslopen. Ik had een oud tante op een landgoed wonen, maar was als kind al veel buiten.  Hoe de passie voor vogels is gekomen, weet ik niet precies. Mijn oudste broer had echter een opgezette oehoe op de slaapkamer, die van dat Landgoed kwam.  Wellicht is het zo begonnen. Door de digitale camera is mijn passie voor de natuur, en vooral vogels, wel snel gegroeid.

 

Grote barmsijs tussen boerenwormkruid

 

Pimpelmees-slotje met poep

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

Wat ik in de loop der jaren geleerd heb is dat ik het liefst projectmatig werk. Ik kan me helemaal vastbijten in een onderwerp, dit leidt tot diepgang. Dit is ook uit nood geboren. Ik beschik niet over een autorijbewijs en ben daardoor in mijn actie-radius beperkt tot ongeveer een diagonaal van 20 km rondom mijn huis. Nu woon ik in een mooie omgeving, met genoeg variatie, ik kan dus alle kanten op. Mijn favoriete gebieden zijn de Ooijpolder, uiterwaarden langs de Waal, maar ook Landgoed Grootstal vlakbij mijn huis, soms mijn tuin en soms wat verder bij Elst: Waterrijk een nieuw aangelegd natuurgebied in park Lingezegen.

Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk op privé terrein te fotograferen, zo fotografeer ik al meer dan 10 jaar bij twee melkveebedrijven en nu ook sinds enkele jaren bij een paarden pension: allemaal vanuit mijn passie voor de steenuil.

 

Steenuil speurend in gras

 

Steenuil in boerenkar

 

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit?

In die ruim 15 jaar dat ik bezig ben met natuurfotografie, heb ik meerdere mooie fotomomenten meegemaakt. Zo was er het klungelende steenuil jong dat door de ouder gevoerd werd, maar ook de serie van een steenuil koppel die overdag rustten in een boerenkar volgeladen met oud roest.

Meer recent, die ene zeer mistige ochtend in oktober 2018, toen een grote zilverreiger voor mijn lens een vis ving en zich met vis naar mij toedraaide. Ik heb het moment van vangen tot en met het moment dat de vis door de keel van de grote zilverreiger naar binnen gleed helemaal vastgelegd. Twee foto’s uit deze serie hebben een prijs gewonnen en ook is er een foto gepubliceerd op een kalender.

 

Grote zilverreiger vangt visje

 

Waardoor of hoe laat jij je inspireren?

Ik vind dit een lastige vraag. Vooral mijn passie voor de natuur die ik al van kinds af aan heb, het vele buiten zijn en ook door mijn ritjes op de racefiets, kom ik op vele interessante plekken. Daarnaast heb ik een kunstachtergrond, wat zeker meespeelt in mijn manier van kijken en gevoel voor compositie. Daarentegen ben ik technisch wat minder onderlegd.

 

Wat staat er nog genoteerd op je wishlist?

Weer eens een keer ergens wat verder weg fotograferen, andere omgeving verkennen.

 

Bosuil-takkeling op afgezaagde beukentak, overzicht met broedholte

 

Putter op zonnebloem in vroeg zonlicht

 

Gekraagde roodstaart jong duo in brievenbus

 

Gekraagde roodstaart vrouw met rupsjes

 

Middelste bonte spechtduo en jong

 

Haas tussen de kamille 

 

Blauwe reiger met weerspiegelde zon

 

Reacties

  1. Ik heb altijd grote bewondering voor de manier waarop jij vogels fotografeert, je kunt hierbij zien dat je er veel tijd en energie insteekt, altijd bijzonder fraaie en originele beelden.
    Fijn om in je portfolio daar wat meer over te lezen en natuurlijk genieten van je foto's.
    Mijn complimenten Pauline!

Geef een reactie