Home Thema van de maand september - Zwartwit

Thema van de maand september - Zwartwit

Het thema van de maand september is"Zwart/Wit"

Bij de maand september denk je niet echt aan iets speciaals in de natuur: net geen zomer meer, nog geen herfst en de grootste bloemenpracht loopt zo’n beetje op z’n eind. Een uitgelezen moment om een maandthema te kiezen dat ook met de nabewerking van je foto’s te maken heeft, namelijk zwart wit fotografie. 

In het analoge tijdperk begon alles in de fotografie met zwart wit en waren de films die je gebruikte hier ook speciaal voor bedoeld, maar tegenwoordig is dat allemaal wat gemakkelijker en kan je de digitale kleurenbeelden omzetten naar zwart wit in de nabewerking. Dat wil echter niet zeggen dat alle foto’s hier ook geschikt voor zijn. 

Bij zwart wit kijk je veel meer naar lijnen, vlakken en contrastverschillen in je foto. Bovendien vallen alle kleuren en kleurnuances weg in je eindresultaat. De kleuren in een landschapsfoto die erg dicht op elkaar liggen qua intensiteit en contrast zullen dus bij omzetten naar zwart wit een flets plaatje opleveren. 

Het is dus zaak om op een andere manier naar je foto’s en compositie te kijken. Zet je zwart wit bril dus maar op en verras ons met interessante beelden van alles wat er in de natuur te vinden is. Een heel breed scala aan onderwerpen waar voor alle disciplines in de natuurfotografie iets te vinden is. Denk aan landschappen met mistlaagjes en strijklicht, silhouetten van vogels in tegenlicht, dieren in het bos, details van insecten en niet te vergeten abstracte beelden met contrastverschillen. 

Mocht je nog niet zo bedreven zijn in het omzetten naar zwart wit of zoek je nog verdieping, lees dan ons artikel over het nabewerking in zwart wit   hier op de site van Deel de Natuur. 

Ook nu zijn de beelden uit je archief weer welkom. Om mee te doen kies  je bij het uploaden van je foto voor Categorie 01 – Thema van de maand. 

 We kijken er weer naar uit en geven je onderstaand nog wat inspiratie:   

 

Nico van Gelder

© Nico van Gelder   

 

Am Keizer (2)

© Annie Keizer   

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© Sip Liewes   

 

Wbusstra

© Wilco Busstra   

 

Rob Blanken

© Rob Blanken     

 

Mathijs Frenken

© Mathijs Frenken   

 

Boreal Wildlife Centre Brown Bear (Ursus arctos arctos) Pond

© Marianne Brouwer   

 

Ton Valk

© Ton Valk   

 

Brigitte van Krimpen

© Brigitte van Krimpen   

 

Nel Talen

© Nel Talen  

 

Na afloop van de maand september wordt de winnaar bepaald door het geven van stemmen/duimpjes.  

De winnende foto staat daarna een maand lang in de spotlights, krijgt extra aandacht op Facebook  en bij Kamera Express én maakt kans op een mooie prijs! 

Uit de winnaars van de maandthema’s wordt namelijk een overall winnaar gekozen!

Reacties

Geef een reactie