Home Fotohut Boerenglop - Van droom naar werkelijkheid

Fotohut Boerenglop - Van droom naar werkelijkheid

 

Fotohut Boerenglop  - Van droom naar werkelijkheid

Door Ronald Bergkamp

 

Sinds enige jaren heeft het camera virus mij goed te pakken. Als ik mijn voorkeur voor fotografie zou moeten omschrijven dan is allround natuurfotografie wel van toepassing.  Landschappen, macro, wildlife en vogelfotografie vind ik  allemaal super leuk, het is mijn passie om  hier zo veel als mogelijk mee bezig te zijn. Bij vogelfotografie hebben voor mij de roofvogels de grootste aantrekkingskracht. Het fotograferen vanuit een schuiltent of hut is dan bijna een vereiste.

Al jaren ben ik een frequent bezoeker van schuilhutten, hiervoor reis ik vaak lange afstanden om deze te bezoeken. Langzaam begon hierdoor mijn droom zich te ontwikkelen om een eigen schuilhut te kunnen bouwen. Maar eigenlijk was dit maar deel 1 van de droom. Deel 2 was nl.  de wens om landelijk te wonen met een groot stuk grond. Ik sprak hier samen met Ina ( mijn vrouw) de laatste jaren vaak over, maar we hadden nog nooit echt stappen durven te zetten om dit te realiseren. Altijd was er wel een reden om dit uit te stellen: werk, kinderen en alle andere verplichtingen lieten ons eigenlijk hier alleen maar over dromen.

In het voorjaar van 2021, ook mede veroorzaakt door de chaos op woningmarkt, kwam de tijd om actie te nemen. Na enkele maanden, bezichtigingen en afwijzingen hebben we echt onze droomplek gevonden, in Drenthe.

In september van 2021 zijn we naar het mooie Klazienaveen verhuisd. We voelen ons hier van het begin helemaal thuis en genieten elke dag weer van het resultaat van het najagen van onze droom.

Aangezien ons “nieuwe huis” al wat ouder is en we de, bijna gehele binnenkant onderhanden hebben genomen kon er (pas) in mei 2022 gestart worden met het bouwen van mijn fotohut. Tijdens het klussen zat ik wel soms even in een schuiltentje (ik had een kleine setting in onze tuin gemaakt) om te bekijken wat er zo al in de tuin voorbij kwam.

 

 

Al de ervaringen die ik heb opgedaan bij het bezoeken van diverse schuilhutten heb ik verzameld en uitgewerkt om in mijn eigen hut te gaan gebruiken.  Mijn uitgangspunten voor mijn hut: comfortabel fotograferen, een mooie setting en achtergronden voor het maken van foto's. Een bezoek aan een schuilhut moet comfortabel en ontspannen zijn. De beweging van de natuur heb je niet in de hand maar het bouwen van een eigen hut wel.

 

 

 

Het gehele bouwproject heb ik samen met mijn goede vriend, Chris, bedacht, uitgewerkt en op papier gezet. Vervolgens zijn we gaan bouwen. Ik heb al mijn wensen en ervaringen samen met Chris in de bouwplannen verwerkt.

Hierna zijn we eerst begonnen met het uitgraven van de grond om vervolgens de damwand te plaatsen. De hut is ongeveer 1,25 meter diep uitgegraven om uiteindelijk zo dicht mogelijk op de waterspiegel te kunnen fotograferen.

 

 

 

Tijdens de bouw hebben we soms veranderingen aan de originele tekeningen aangebracht. De hut is hierdoor zelfs nog iets groter geworden dan aanvankelijk de bedoeling was.

Op de plek waar de hut is gebouwd heb ik eerst onderzoek gedaan naar het grondwaterpeil. Niet fijn als je last van krijgt van water in de hut. De grond hebben we vervolgens iets af laten lopen zodat het water niet onder de hut kan blijven staan. Er is nu een goede afwatering, het water loopt snel de grond in. Ook hebben we voor de zekerheid op het laagste punt, ter grootte van 2 stoeptegels, de grond een halve meter (extra) afgegraven en dit volgestort met grind.

 

 

 

Het dak hebben we met sedum bedekt. Buiten dat het duurzaam en isolerend is, voor zowel geluid als warmte of kou, gaat hiermee de hut mooi op in zijn omgeving. Sedum is makkelijk te leggen en vergt bijna geen onderhoud. Zo houd ik meer tijd over voor fotograferen. Naast de hut staat een regenton die het overtollige water van het dak opvangt ook wordt dit rechtstreeks naar de vijver afgevoerd.

 

 

 

De vloer is gelegd met stoeptegels, hierover zijn rubber tegels neergelegd. Dit voor comfort en geluidreductie. De binnenwanden en deur zijn met 12 centimeter steenwol geïsoleerd, wederom voor geluidreductie en het voorkomen van warmteverlies.

De hut is van elektriciteit voorzien, hiervoor hebben we een stroomkabel naar de hut getrokken. In de hut is licht en er zijn genoeg stopcontacten aanwezig. Fijn als je een heerlijk vers bakkie koffie wilt drinken.

Om in de koude maanden toch behaaglijk mooie foto's te kunnen maken waarvoor je vaak lang stilzit, is er een heater geïnstalleerd.

 

 

 

De vijver en setting heb ik naar persoonlijke smaak en ideeën zelf aangelegd. Hierbij gelet op het creëren van mooie achtergronden voor de plaatjes.

De setting, met name de beplanting, heeft tijd nodig in ontwikkeling en zal zeker de komende tijd, na feedback van bezoekers, worden aangepast.

 

 

 

Wellicht heb ik je geïnspireerd voor het ontwikkelen/bouwen van een fotohut.

Een tip voor het kopen van spullen, soms zijn lokale bedrijven goedkoper en het loont om goed het internet af te speuren. Neem hiervoor de tijd is mijn ervaring.

Neem ook de tijd en rust voor het proefdraaien, hierdoor zie je wat het licht en de setting met je foto's doen. Ik heb zelf na het testen de luiken verkleind om nog minder de modellen te verstoren. Je wilt zoveel mogelijk kunnen zien vanuit de hut maar ook niet zichtbaar zijn voor de dieren. Hier moet je zelf een balans in vinden wat fijn werkt.  De gehele binnenkant is donker gemaakt. Voor mij ook de eerste maal dat ik bezig ben met zo'n groot project. Het bouwen van een hut, is net als fotograferen, heel persoonlijk. Ik probeer met dit verhaal mijn ervaringen te delen.

 

 

 

Tijdens de werkzaamheden ben ik al vroeg begonnen met voeren en een prooi ophangen voor de rovers. Dit kan weken zo niet maanden duren voordat ze de plek vinden, laat je niet ontmoedigen. Uiteindelijk vinden ze de eerste maal de weg en kan het vervolgens nog enige tijd duren voor ze zich vaker laten zien. Het blijft natuur en soms zijn er dagen dat ze “met vakantie” zijn. Het onvoorspelbare maakt het toch juist mooi in mijn ogen.

Inmiddels heb ik de eerste bezoekers in de hut mogen ontvangen, de eerste boekingen zijn gemaakt en ben blij met de waardevolle complimenten over de hut en de setting. Deze zijn uiteraard tevens voor Chris bestemd, zonder hem had ik dit niet kunnen realiseren.

 

 

 

 

Op mijn Website  vind je meer informatie over de hut en de mogelijkheid om de fotohut Boerenglop te reserveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

 

 

Reacties

  1. Super hoe je dit hele proces in woord en beeld laat zien met tot besluit enkele prachtige foto's die je vanuit de Boerenglop gemaakt hebt. Ik wens je heel veel succes met deze prachtige hut!

  2. Wat een enorm interessant en inspirerend verhaal compleet met goede foto's waarmee je ons deelgenoot hebt gemaakt van jullie droomproject. Een eigen fotohut compleet met elektra. Super chique en comfortabel. Goed idee om er met Sempevivum een biodak van te maken. Ga je de buitenwanden ook nog met wingerd, klimop of zoiets laten begroeien? Hoe camoufleer je de kunststofranden van de vijver? Het verbaast mij wel wat dat de vogels er toch tamelijk lang over doen om aan dit eldorado te wennen, of is dat inmiddels opgelost. Houd je nog tijd over voor je reguliere baan? Dank voor deze leuke bijdrage en veel succes ermee.

Geef een reactie