Home Make-over "Natte herfst"

Make-over "Natte herfst"

 

Make over “Natte herfst”  van  Tony Traa

 

Onlangs deden we weer een oproep : Maak jij een Make-over ?

Tony Traa stelde het RAW bestand van haar foto 'Natte herfst' beschikbaar en aantal DDN-ers ging enthousiast de digitale doka in, hieronder zie je de verrassende resultaten.

Tony hierover:  "Wow... super wat een mooie bewerkingen!! Er gaat een wereld voor mij open, ik zie wel dat ik veel meer moet spelen en durven."

 

Links originele foto,  rechts bewerking Tony Traa

 

 

Foto A - Bewerking Brigitte van Krimpen

De sfeer in de foto is mooi zacht, dit wilde ik meer accentueren door de nadruk te leggen op de mist in de verte. Foto bewerkt in Photoshop CC door allereerst te openen in Camera RAW en de niveaus (verschillen tussen lichte en donkere delen) te fine tunen. In Photoshop zijn daarna de volgende handelingen verricht (allen non-destructief met lagen).

 • Uitsnede gemaakt waarbij de inkomende lijn van de plas uit de hoek komt.
 • Onvolkomenheden verwijderd uit het beeld mbv cloning en healing brush
 • Groene delen in de foto aangepast naar bruin met plugin NIK > Color Effex.
 • Daarna een handmatig Orton effect toegevoegd dmv van het mengen van een laag die verscherpt is en een laag die geblurd is.
 • De details in de meest prominente bladeren in beeld zijn teruggehaald en extra versterkt mbv detail extractor (NIK > Color effex).
 • Verder geen verscherping toegepast, dat heeft dit zachte beeld voor mij absoluut niet nodig.

Tony:  "Deze bewerking heeft mijn voorkeur, het zachte en de kleuren spreken mij heel erg aan, ook de uitsnede maakt hem fraaier "

 

 Foto B - Bewerking Peter van den Bos

Ik heb er een herfstfoto van gemaakt. Uitsnede gedaan, dan door Topaz Sharpen Ai, contrast veranderd. In Color Exif Pro er eerst Indian Summer van gemaakt. Vond het contrast nog niet helemaal goed, dat nog iets aangepast.

Tony: "Ook een mooie bewerking, naar mijn smaak iets te rood"

 

Foto C - Bewerking Nel Talen

Deze foto laat een mooie ochtendsfeer zien en het bospad geeft diepte aan dit beeld. Deze sfeer wilde ik wel graag behouden in de foto. Vandaar dat ik heb gekozen voor de volgende bewerkingen:

 • LR- belichting bijgewerkt, vnl hooglichten en schaduwen
 • PS- ruis verwijderd
 • Topaz- Belichting/ contrast/ vignette
 • Nik filters- glow subtiel
 • Nik filters- photostylizer- koelzilver 40%
 • Nik filters- darken/ lighten center
 • Nik filters-viveza/ belichtingseffecten met controlepunten 50%
 • Orton effect 14%

Tony:  "Wat minder verschil en iets donkerder als de originele"

 

Foto D - Bewerking Loes Belovics

Ik heb geprobeerd wat meer nadruk te leggen op het lichte deel in de verte, de herfstkleuren en de reflecties daarvan in de plassen.

 • In Lightroom  uitsnede gemaakt en rechtgezet, contrasten wat aangezet dmv lichten, schaduwen etc.
 • Verzadiging oranje omhoog, groen juist verminderd.
 • Dmv radiaalfilter de nevel in de achtergrond lichter en koeler gemaakt. Met omgekeerd radiaalfilter de rest van het beeld juist iets donkerder.
 • Eveneens met radiaal filter wat meer contrast toegevoegd aan de reflectie in de plassen.
 • Linkerkant van de foto dmv gradueel filter nog iets donkerder gemaakt.
 • Daarna in NIK Color Efex Pro de filters Glamour Glow en Indian summer toegepast en daar wat met de schuifjes gespeeld.
 • Het resultaat vond ik uiteindelijk te groen, dus in LR de verzadiging van het groen nog verder teruggebracht en die groentinten ook wat lichter gemaakt. Daardoor kwamen er meer gradaties in groen naar voren.

Tony:  "Weer een andere benadering  door de nadruk op het licht in de achtergrond , geeft ook wel een lekker sfeertje"

 

 Foto E  - Bewerking Cynthia Verbruggen

Het voordeel van een raw file vind ik dat je er echt alles nog mee kan.
Omdat we midden in een halloween periode zitten heb ik er 2 versies van gemaakt. Een in een herfstsfeer en een in een donkere sfeer.De meesten zullen het wel te bewerkt vinden maar dit zijn mijn versies:

Ten eerste heb ik de foto gespiegeld. Ik vind dat persoonlijk beter kijken.
Ook die dikke boom heb ik eraf gehaald, die was teveel aanwezig.
Toen heb ik de kleuren groen naar geel gebracht en geel iets richting oranje. Ik heb nog wat gespeeld met radiaalfilters en hierna had ik de herfstfoto.
Alles bewerkt in Lightroom.


Tony:  "De spiegeling ook leuk gevonden geeft een hele andere kijk op de foto, het oranje een leuk effect maar naar mijn smaak iets te...."

 

 Foto F  - Bewerking Cynthia Verbruggen

Bij de donkere foto zal wel duidelijk zijn dat ik de foto donkerder gemaakt heb. De kleuren heb ik meer richting blauw gezet. 
Hier en daar heb ik met het penseel wat licht terug gebracht.
Alles bewerkt in Lightroom.

Tony: "Een mystiek sfeertje ook door het blauw in de foto. Toch  ietsjes te donker ik denk nog wat lichter dat het ook een hele mooie is."

 

Foto G - Bewerking Vivianne Molenaar-Seinen

De foto was een herfstfoto waarvan ik wilde dat de kleuren wat meer gingen spreken en het paadje naar de achterzijde iets mee aandacht kreeg. Het was bij staat wat vlak en weinig contrastrijk. Tegelijk wilde ik er geen kermis van maken... wat kleuren betreft, een orton effect werd al snel teveel van het goede. 

Ik heb in de foto in het algemeen de belichting iets lichter gemaakt, de schaduwen, maar ook wat contrast erin en iets meer zwarten. de helderheid wat opgevoerd. De levendigheid heb ik ook wat omhoog gezet. 

Verder heb ik enkele radiaal filters erop gezet waarmee ik heb getracht het mistige stuk achter wat lichten en koeler te houden ten opzichte van de andere stukken. Die heb ik wat donkerder en warmer van tint gemaakt. 

De gele, oranje kleuren hebben in HSL kleur) wat meer pit (luminantie, kleurtoon en verzadiging) gekregen. 

Tenslotte.... eigenlijk als bijna laatste heb ik toch de boom rechts eraf gesneden.. ik wilde dat niet doen maar de donkere stam werd me te donker in verhouding tot de rest. En aan de buitenzijde heb ik een lichte vignettering gegeven. 

Het is mijn interpretatie... of het gelukt is..? geen idee. Dat laat ik aan de maker over. 

Overigens vond ik het niet een makkelijke foto om iets bijzonders mee te doen. Zwart wit vond ik niet geschikt voor en het werd al snel een kermis... hopelijk is dit nog geen kermis in de ogen van de maker. :)

 

Tony:  "Zeer zeker geen kermis, de uitsnede vind ik mooi . De bewerking smaakt me wel, alleen zou hij voor mij iets minder geel mogen."


 

Tot slot vroegen we Tony of zij,  geïnspireerd door deze variatie in bewerkingen, zelf nog eens het natte herfstbos in wilde duiken? Dat deed ze graag: 

 

Nieuwe bewerking Tony Traa

Tony: "Mijn eigen foto nog eens bewerkt:  een andere uitsnede gemaakt en een  filter (tonemapping)"

 

Tony,  hartelijk dank voor jouw medewerking!!

We bedanken natuurlijk ook de DDN-ers voor hun inspirerende bewerkingen! 

Geweldig om te zien dat de mogelijkheden en variaties oneindig zijn.

*****

  We lezen uiteraard graag wat de lezers en kijkers ervan vinden,

om te reageren scroll je even naar beneden.

*****

  

Heb jij een foto met een bewerkingsvraag of eentje die geschikt is om te laten bewerken?

Als je die beschikbaar wilt stellen voor een volgende editie van deze rubriek dan horen we dat graag!

Vermeld het bij je upload of stuur  even een berichtje  naar info@deeldenatuur.nl 

*****

 

Reacties

 1. Prachtig om te zien dat iedereen een andere bewerking heeft! fantastisch.
  Leuk ook om de laatste bewerking van Tony te zien die er na al die bewerkte foto's
  totaal anders uit ziet dan haar eerste foto. lijkt me dus een leerzaam proces

 2. Foto D van Loes vind ik persoonlijk de mooiste. komt over als een schilderij van een oude meester. Echt leuk om te zien wat met 1 foto allemaal mogelijk is.
  hg Henk

  • Dankjewel Henk, dat effect heb ik inderdaad geprobeerd te bereiken. En ja, echt gaaf om al die verschillen te zien, ik zou zeggen: doe een volgende keer mee!

 3. Leuk om al die verschillende bewerkingen te zien. Verrassend de gespiegelde foto van Vivianne daar moet je maar opkomen. Uiteindelijk vind ik jou laatste bewerking Tony heel geslaagd, de natuurlijke kleuren en van sfeer. Compliment !!

 4. Zoals altijd is het ook nu weer verrassend om al die verschillen te zien, de bewerking van Brigitte is zeker heel mooi, die van Nel heel subtiel, de spiegeling van Cynthia is goed bedacht, maar ik denk dat je zoiets bij een landschap met je eigen foto's niet snel zult doen, want dan weet je te goed hoe het er echt uitziet. maar dat is het leuke van je uitleven op een foto van iemand anders. De donkere versie vind ik gewaagd en lekker spannend.
  Ook mooi om te zien dat Tony nu wat meer aan de schuifjes durft te trekken en mét een mooi resultaat!

Geef een reactie